avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA combustibil
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA combustibil

Buna ziua,

Am deschis un magazin online si ne folosim de un autoturism exclusiv pentru a duce coletele din depozitul nostru la posta si la sediul firmei de curierat cu care avem contract. Putem deduce bonurile de combustibil si TVA de pe aceste bonuri?

Aceasta deplasare zilnica este obligatorie pentru desfasurarea activitatii si mi se pare normal sa deducem costurile cu combustibilul (si probabil candva si reparatii), dar as dori sa stiu ce parere au membrii forumului avocatnet.ro despre aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 20:04, 31 Iulie 2010
Imi mentin parerea ca, interpretand in spiritul legii si nu neaparat in litera ei, aceasta cheltuiala este deductibila fiscal. Un control fiscal care ar interpreta ca nedeductibila ar da dovada de rea credinta, ori din ce am sesizat ca tendinta in ultimele controale avute, s-a mai schimbat mult in bine atitudinea organelor de control.

Succes!
Nu se pune problema curieratului decat daca prestati servicii de curierat.
Interpretarea in privinta agentului de vanzari implica functia de agent si foaia de parcurs pentru determinarea consumului.
Lucrurile par simple cand sunt privite din afara.
Domnule Plopeanu, sunt in totalitate de acord cu dumneavoastra. Si mie mi se pare ca aceasta cheltuiala trebuie sa fie deductibila.

Foii de parcurs se pot face, dar functia de agent nu exista deoarece firma nu are angajati. Fiind la inceput, deocamdata doar administratorul se ocupa de toate.
Adrian111 a scris:

Buna ziua, domnule Radu

Va multumesc pentru raspuns, dar sunt sigur ca am citit cu totii textul de lege. Eu intrebam care este parerea dumneavoastra asupra situatiei mentionate.

[..]

Sau se poate interpreta ca este un vehicul utilizat de agentul de vanzari? Clientul a comandat produsele, iar agentul de vanzari le aduce din depozit pana la posta pentru a fi livrate catre client.

Cum interpretati dumneavoastra situatia in care ne aflam?

Activitatea dvs. se incadreaza la codul CAEN: 4791 - Comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet iar acesta nu este vizat cand in Codul Fiscal se spune:

ART. 21 Cheltuieli
[...]
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
[...]
t) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. [...] vehiculele utilizate de agenţi de vânzări şi de agenţi de recrutare a forţei de muncă;
[...]

Puteti forta interpretarea in sensul dorit de dvs., dar in mod sigur, la un eventual control, veti avea neplaceri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
Iulian MANEA, Contabil
Ca sa fiti in regula, va puteti angaja dumneavoastra ca agent de vanzari.
Dar faceti un calcul: merita sa va mariti cheltuielile cu cele aferente angajarii sau e mai mica cheltuiala cu impozitul ce urmeaza sa-l suportati pe aceste cheltuieli nedeductibile.
Intr-o alta ordine de idei, daca impozitul actual(16% din VN) plus TVA colectat, pot fi diminuate cu o suma mai mare decat valoarea cheltuielilor cu combustibilul si cele salariale, atunci merita sa va angajati.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere tva la combustibil adinaelena adinaelena Buna ziua la o firma de transport (nu persoane de obicei moloz de pe santiere ) pot deduce tva ul la combustibil dar cheltuiala avand in vedere ca acesta ... (vezi toată discuția)
Bonuri combustibil ca si cheltuiala deductibila vetx vetx Buna ziua,,,sa ma prezint mai intai,,sunt medic veterinar si detin un cabinet medical veterinar cu activitate in mediul rural,Prin natura meseriei ma ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat eo eo Buna, Am si eu o intrebare...sau mai multe :) Se poate face contract de comodat intre 2 persoane juridice, pentru un autoturism proprietatea a persoanei ... (vezi toată discuția)