avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... CNP solicitat de o firma, pe Internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

CNP solicitat de o firma, pe Internet

Salut !
Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot risca sa aflu mai tarziu ca am de platit ceva , s-a facut contracte pe numele meu , etc .Am patit odata sa cumpar ceva si nu am putut pentru ca CNP-ul meu era folosit deja dar fara sa stiu asta si de aceea vreu sa va intreb ce poate sa faca cineva cu CNP - ul meu .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 17:49, 20 Februarie 2011
Eu cred ca-i o mare problema. Daca va stiu numele si CNP-ul pot afla toate informatiile necesare pentru a-mi scoate o carte de identitate pe numele dvs.
Apoi va treziti cu rate, cu mandate de urmarire internationale, etc.
Crede cineva ca magazinele online cer CNP-urile de placere? Sau ca le prelucreaza in vreun fel? Sunt folosite doar la completarea facturilor si chitantelor. La nimic altceva. Da, Coca Cola, Pepsi, Orange, Vodafone si alte multinationale le folosesc si la altceva: concursuri, studii de piata etc.
Aratati-mi un singur magazin online autohton care foloseste in vreun fel aceste CNP-uri. Are cineva exemple din experienta personala?

Revenind. Magazinele online nu emit bonuri de casa de marcat, pentru ca in mediul online platile se fac prin posta, prin banca sau prin card.
Si atunci, pe factura ce sa ii treaca clientului? Sau pe chitanta? Doar numele si adresa?
Legea nu cere CNP explicit, intr-adevar. Nu scrie nicaieri asta. DAR, legea cere cod de identificare, prin art. 155 din Codul Fiscal. Persoanele fizice au un singur cod de identificare: CNP-ul. In aceasta lege nu scrie nicaieri ca parsoanele fizice nu au nevoie de acest cod.
Si atunci, daca singurul cod de identificare al unei persoane fizice este CNP-ul, magazinele online nu acest lucru trebuie sa il treaca pe factura?

De fept, intrebarea reala care ar trebui pusa este: "Care este codul unic de identificare ce trebuie trecut pe facturile emise persoanelor fizice?"

Personal, dupa ce am facut o cerere la ANAF Constanta, acestia au confirmat: CNP-ul este obligatoriu pe factura.
In concluzie, magazinele online trebuie sa se inregistreze la "Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal" si dupa aceea pot cere cumparatorului CNP-ul, fara de care, au mari sanse sa ia amenda.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2011
ancalacusta, utilizator
ancalacusta a scris:
Si atunci, pe factura ce sa ii treaca clientului? Sau pe chitanta? Doar numele si adresa?
Legea nu cere CNP explicit, intr-adevar. Nu scrie nicaieri asta. DAR, legea cere cod de identificare, prin art. 155 din Codul Fiscal. Persoanele fizice au un singur cod de identificare: CNP-ul. In aceasta lege nu scrie nicaieri ca parsoanele fizice nu au nevoie de acest cod.
Si atunci, daca singurul cod de identificare al unei persoane fizice este CNP-ul, magazinele online nu acest lucru trebuie sa il treaca pe factura?

Continutul facturilor este acelasi indiferent de cine le emite (adica magazin online sau offline). Daca la cele fizice se poate bine-mersi fara CNP, pe ce baza considerati ca e nevoie de CNP in facturile emise de magazine online? Existenta bonului este irelevanta, pentru ca art. 155(5) din codul fiscal prevede ce contin facturile fara deosebire. In plus, codul de identificare fiscala al beneficiarului se cere "dacă acesta este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă", or o persoana fizica nu este in niciuna din aceste situatii.

Personal, dupa ce am facut o cerere la ANAF Constanta, acestia au confirmat: CNP-ul este obligatoriu pe factura.

Interesant, avand in vedere ca opinia MF e alta: ” Din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, conţinutul facturilor este reglementat de art. 155 alin. (5) din Titlul VI din Codul fiscal, care transpune art. 226 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Printre informaţiile obligatorii menţionate la acest articol nu figurează înscrierea CNP ului persoanelor fizice.

De asemenea, în ceea ce priveşte celelalte impozite prevăzute de Codul fiscal, respectiv impozit pe profit, impozit pe venitul microinteprinderilor, impozitul pe venit, impozite şi taxe locale, impozit pe veniturile nerezidenţilor, impozit pe reprezentanţe şi accize, vă comunicăm că nu sunt prevederi prin care să se stipuleze colectarea CNP ului clienţilor în scopul întocmirii facturilor fiscale

Vezi aici: [ link extern ]
ancalacusta a scris:

Crede cineva ca magazinele online cer CNP-urile de placere? Sau ca le prelucreaza in vreun fel? Sunt folosite doar la completarea facturilor si chitantelor.

Incorect.
Facturile si chitantele emise catre personae fizice nu necesita CNP.
Activati in acest domeniu? Al comertului online? Eu chiar vorbesc din experienta personala.
Din pacate ce spuneti, din punctul meu de vedere, este utopie. Mie mi-ar conveni sa nu mai cer CNP-ul, ca si asa n-am ce face cu el si mai am parte si de nervi macinati cu intrebari ale unor clienti.
Fac comert online de cativa ani buni, ultimul control de la ANAF l-am avut in septembrie anul trecut si am avut mari probleme din cauza undei singure facturi emise unei persoane fizice care nu avea trecut CNP-ul.
De la teorie, care oricum nu este foarte clara, pana la practica, din pacate, este cale lunga.
Chiar as vrea raspunsuri de la persoane care lucreaza in domeniu, sa vedem ele cu ce s-au confruntat in practica.
Apoi, asa cum se precizeaza si intr-un comentariu la articolul din link, si contabila mea mi-a spus ca final de trimestru se intocmeste o declaratie, 394 daca nu ma insel, si daca nu este CNP-ul nu se preiau informatiile pe discheta pentru depunerea declaratiei. Daca ma poate lamuri un contabil cu experienta despre acest aspect i-as fi recunoscatoare...

Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
ancalacusta, utilizator

Alte discuții în legătură

Cnp obligatoriu sau nu pe facturi - la p.f.a. staycu staycu Buna ziua, Am citit pe site-ul AvocatNet ca nu este obligatoriu sa treci CNP-ul clientului pe factura emisa. Articolul este din 2016. S-a modificat aceasta ... (vezi toată discuția)
Cnp-ul public sau privat? e legal sa fie facut public de catre secretariatele facultatilor? ovidiu.tom ovidiu.tom O colega m-a rugat sa merg la decanatul Facultatii de Medicina si Farmacie din Galati sa vad daca s-au afisat listele cu studentii bursieri. Ce ma frapat este ... (vezi toată discuția)
Completare factura emisa catre persone fizice Victorius Victorius Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii privind completarea corecta a facturii care se va emite catre persoane fizice. Daca cumparatorul este ... (vezi toată discuția)