avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... CNP solicitat de o firma, pe Internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

CNP solicitat de o firma, pe Internet

Salut !
Doresc sa ma inscriu la o firma prin intermediu internetului si imi cere CNP . Vreau sa stiu daca este in regula sa scriu CNP -ul personal sau pot risca sa aflu mai tarziu ca am de platit ceva , s-a facut contracte pe numele meu , etc .Am patit odata sa cumpar ceva si nu am putut pentru ca CNP-ul meu era folosit deja dar fara sa stiu asta si de aceea vreu sa va intreb ce poate sa faca cineva cu CNP - ul meu .
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 17:49, 20 Februarie 2011
Ne complicam inutil cu raspunsuri juridice.
Lucrurile stau asa:
1. odata ce te-ai inregistrat se considera ca ai acceptat Termenii si Conditiile de inregistrare deci ai dat consimtamantul de a-ti fi prelucrat CNP-ul (de fapt firma poate solicita orice informatie,tu daca nu vrei sa le dai informatia respectiva nu le-o dai si cu asta basta,nu te inregistrezi la ei,e decizia ta)
2. firma respectiva cere CNP ca si masura de siguranta pentru eventualele inregistrari false nu pentru a-l divulga tertelor parti sau pentru a-l folosi in alte scopuri(clauza de confidetialitate care de obicei este postata pe site-ul de inregistrare)
3. CNP-ul nu are un caracter atat de secret ca de exemplu un pin de card si se poate afla relativ usor.Daca ar fi fost un cod atat de important cu siguranta nu s-ar mai fi aflat la vedere pe orice carte de identitate sau certificat de nastere,acte care ne sunt solicitate practic zilnic de diferite institutii sau la diferite tranzactii etc

Raman in continuare la ideea ca furnizand CNP unei firme online nu sunt sanse sa ai surprize neplacute dar nefurnizandu-l nu te poti inregistra ca si client.Oricum totul ramane la alegerea ta,nu te obliga nimeni sa te inregistrezi.
Daca e cineva de parere ca e periculos sa furnizezi CNP il rog sa prezinte o situatie neplacuta cu care s-a confruntat.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
caiuscorneliu, utilizator
Argumentul de la 2. e gresit, vanzatorul nu are dreptul sa verifice asa ceva si CNP-ul oricum nu-l ajuta cu nimic. In orice caz, CNP-ul este foarte important si faptul ca sunt online nu inseamna ca respectivele magazine nu trebuie sa respecte legea.

Pe de alta parte, nici eu nu cred ca exista motive de panica, dar teoretic n-ar trebui sa-l ceara (de exemplu cel mai mare retailer online de la noi nu o face).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnp obligatoriu sau nu pe facturi - la p.f.a. staycu staycu Buna ziua, Am citit pe site-ul AvocatNet ca nu este obligatoriu sa treci CNP-ul clientului pe factura emisa. Articolul este din 2016. S-a modificat aceasta ... (vezi toată discuția)
Cnp-ul public sau privat? e legal sa fie facut public de catre secretariatele facultatilor? ovidiu.tom ovidiu.tom O colega m-a rugat sa merg la decanatul Facultatii de Medicina si Farmacie din Galati sa vad daca s-au afisat listele cu studentii bursieri. Ce ma frapat este ... (vezi toată discuția)
Completare factura emisa catre persone fizice Victorius Victorius Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii privind completarea corecta a facturii care se va emite catre persoane fizice. Daca cumparatorul este ... (vezi toată discuția)