avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de vechime

Am o vechime de 20 de ani, la data de 08 august a acestui an.
Am depus cerere pentru majorarea procentului de vechime de la 20 la 25% incepind cu data de 01.09.2007, de la biroul de resurse umane mi-au dat raspuns ca nu am acest drept, datorita faptului ca in acesti 20 de ani am fost 2 ani in somaj. Precizez ca nu am nicio zi intrerupere pe cartea de munca.
Intrebarea este : in ce lege este prevazut ca nu as avea acest drept, stiind ca somajul este considerat vechime in munca conform Legii 19/2000, Legea 1/1991, Legea 76/2002
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 22:17, 23 Septembrie 2007
~ Conținut șters la cerere ~
Da, dar d-na de la salarzare nu poate sa priceapa asa ceva, fiindca ea considera ca perioada de somaj este doar stagiu, nu si vechime in munca.
art.36 din Legea76/2002 se refera la stagiul de cotizare in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj.
Perioada de somaj este stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, conf. art.48 , dar....vechime in munca? #-o
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1) pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de până la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an;

b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 10 ani;

c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă fixă, neimpozabilă, lunară, reprezentând 75% din salariul de bază minim brut pe tară, în vigoare la data stabilirii acestuia.

Art. 40. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (2) pe o perioadă de 6 luni şi este o suma fixă, neimpozabilă, lunară, al cărei cuantum reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe tară, în vigoare la data stabilirii acesteia.

Din indemnizatia de somaj nu se retine nici o contributie.
Somajul este vechime in munca pentru pensii.
Somajul nu este stagiu de cotizare pentru calculul unei alte indemnizatii de somaj, de ex., cum sa fie considerata ca baza pentru stabilirea sporului de vechime?
Prin CCM se poate stabili ca sporul de vechime sa fie acordat doar pentru vechimea in aceasi firma de ex.
ART.41. - (1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze
pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru
munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incat salariul de baza sa aiba
pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in
salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul
de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori
legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de
100% din salariul de baza;
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o
vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din
salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si
cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de
ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin.3, lit. a) si b) nu se includ in salariul de baza si nu se mai
acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din
prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi
negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi
straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului

Asa cum se poate citi, nu se specifica obligatia ca sporul de vechime sa fie acordat pentru intreaga vechime in munca a unui salariat.

Alte discuții în legătură

Trecerea la o noua trepta de vechime/sporul de vechime sebastian. sebastian. Doresc sa stiu daca satisfacerea stagiului militar este socotit ca vechime pentru trecerea la o alta treapta de vechime,dar perioada de somaj care a fost ... (vezi toată discuția)
Ccc reprezinta stagiu de cotizare pt calcularea indemnizatiei de somaj? daniela preda daniela preda sunt un nou utilizator al forumului, sunt intr-o situatie delicata.Am fost concediata la inceputul lunii iulie in baza art.65 alin 1 din CM si conform ... (vezi toată discuția)
Stagiu militar- vechime in munca pt spor de vechime cocuta1973 cocuta1973 Am si eu un salariat care si-a satistacut stagiul militar in 1990. Perioada de stagiu militar reprezinta vechime in munca pt sporul de vechime sau nu? Eu ar ... (vezi toată discuția)