avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... AVALIST
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

AVALIST

Buna seara!
AVALIST
Am incheiat in contr.leasing in 2007. Societatea are 3 asociati si administratori toti trei. Eu am semnat ca avalist in acest contract. Ei mi-au ceru BO semnate si avalizate de mine si in calitate de administr. si in calitate de avalist. Stiu ca aceste BO trebuiau schimbate pana anul trecut pt ca erau intr-un format vechi. Soc. de leasing, fiind buni platnici pana acum nu mi-a cerut sa schimb aceste bilete. Credeti ca le mai pot folosi? Eu intre timp mi-am dat demisia din functia de administr. si am inregistrt-o si la Reg.Com, fiind acceptata si publicata(am certificat de mentiuni)Acum sunt probleme financiare in societate si este posibil sa nu mai platim ratele. Credeti ca se vor indrepta impotriva mea ca avalist? repet nu mai sunt administrator-fara semnatura in banca,semnatura care apare din partea firmei si BO, iar biletele sunt tip vechi.
Multumesc anticipat.
Astept un raspuns de la un avocat/jurist/consultant leasing
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 09:58, 1 August 2010
Va rog un raspuns!

Sumele sunt mari si sunt destul de speriata.
Multumesc!
Conform O.U.G nr. 39/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin "incepand cu data de 8 decembrie 2008 se interzice emiterea de instrumente de plata de debit de tipul cecului, cambiei si biletului la ordin, al caror format este reglementat de Normele tehnice ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/1994 privind cecul si de Normele tehnice ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/1994 privind cambia si biletul la ordin." Institutiile de credit nu vor mai accepta spre decontare aceste instrumente de plata de debit, cu exceptia cazurilor in care beneficiarul sau platitorul poate face dovada ca aceste instrumente au fost emise in baza unor tranzactii incheiate inainte de data de 8 decembrie 2008.

"tranzactia" (contr. leasing) fiind in 2007, nu prea sunt semne bune... da' tot nu trebuie sa fi speriata, poate sunt alte "portite":)...

legea biletului la ordin din 1934 mai este in vigoare ( cu modificari ulterioare ) … acolo scrie ( art 12 ) ca ” Posesorul decade din dreptul de a completa cambia în alb după trei ani de la data emisiunii cambiei ” … asta nu are legatura cu forma lui … in cazul in care este in alb, data emiterii se considera data contractului care a produs emiterea BO sau a ultimului act aditional – daca este cazul…

cu alte cuvinte:
- BO in format nou nu le fac pe cele vechi nevalabile
- chiar daca nu s-ar fi schimbat forma BO, ele ar fi putut fi valabile maxim 3 ani de la emitere

...cum suntem in 2010 (e de vazut data exacta contract leasing 2007), nu prea cred ca mai pot face ceva cu hartia aia-BO (poate un "avion"- fara motor:) )... mai esti speriata?
:):)


Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Iulie 2010
ContSters123067, utilizator
Multumesc mult pentru raspunsurile incurajatoare.
Contr. a fost incheiat in sept-oct.2007.
In ian 2010, am un act aditional prin care prelungim contr. cu 6 luni
In perioada dec.09-mai 2010 platindu-se doar dobanda , fara rata de capital.
Mai astept pana in sept si vad ce se intampla?
Sau ma incurca actul aditional?

Multumesc si toate cele bune!
cam urat act aditional:rolleyes:
Adica , in febr.2013, leasingul nu poate face nimic cu BO? Dar atunci deja ar trebui incheiat leasingul (sept,2012)
Am inteles bine cu cei 3 ani?
In contr. scrie ca la a 30-a rata, ar trebui sa le mai dau 4 BO.
4 le-am dat la incheierea contractului.
Inca nu am ajuns la cea de-a 30-a rata, dar urmeaza in curand. Ce sa fac atunci? Sa nu le mai dau?
Avalistul initial-eu, eram admin.si asociat. Acum nu mai sunt admin.
Daca schimbam avalistul , acesta nu ar trebui sa fie protejat de noile norme BNR?
Initial nu am fost intrebata de nici un venit.

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin iliescuelena iliescuelena Ca soc. sunt intrun litigiu cu o alta soc. termen de judecata este anul viitor, cred ca a gasit un bilet la ordin vechi dat in alb. Intrebarea mea este : avea ... (vezi toată discuția)
Rambursare partiala credit axw axw O societate mixta romano-UE are un credit bancar cu garantie prin BO avalizat in nume proprii pe toate asociatii societatii. Asociatii romani au parti sociale ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)