avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabiltare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabiltare

O persoana a primit 6 luni de inchisoare.Citez:"In baza art.71 C.pen.interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si b C.pen.pe durata pedepsei principale cu titlu de pedeapsa accesorie.
In baza art.81 C.pen si art.71 alin.5 C.pen dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si accesorii pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni stabilit cf.art.82 C.pen."
Sentinta definitiva cu data de 31.01.2008.
Cand are loc sfarsitul perioadei de incercare?Reabilitarea pentru cazier curat cand se poate face?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:25, 1 August 2010
Daca pana la sfarsitul perioadei de incercare, adica a celor 2 ani si 6 luni, condamnatul nu a mai comis vreo infractiune , si-a platit obligatiile civile si a respectat toate conditiile impuse de instanta , el va fi reabilitat de drept.
Reabilitarea de drept se acordă în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, daca în decurs de 3 ani de la executarea sau stingerea pedepsei, condamnatul nu a săvârşit nici o altă infracţiune.

Reabilitarea judecătoreasca se acordă la cererea fostului condamnat, de către instanţa de judecată, în urma verificării îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege (art.135 si art.137 Cod penal), în cazurile în care nu operează reabilitarea de drept.
Reabilitarea de drept opereaza si in cazul pedepselor cu suspendarea conditioanata a executarii pedepsei in conditiile art.86 c.pen.In cazul de fata, opereaza reabilitarea de drept dupa 2 ani si 6 luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamanre, respectiv data expirarii termenului de incercare fiind in 01.08.2010.
Astfel, dupa aceasta data solicitati eliberarea unui cazier iar in cazul in care constatati ca pedeapsa inca apare in cazier, va trebui sa va adresati instantei de judecata pentru constatarea intervenirii reabilitarii de drept.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Da, in mod normal, conform legii, condamnarea va fi stearsa din oficiu dupa termenul de incercare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergerea din cazier judiciar DUMITRULAURENTIU DUMITRULAURENTIU in data de 15.12.2009.am fost condamnat la 9 luni inchisoare cu suspendare conditionata cf.art.81,82 CP ptr.art.87/1 OUG 195/2002,74/1,a,c CP,76/1,dCP,71,64/a ... (vezi toată discuția)
Cazier curat felicia-rodica felicia-rodica Sentinta este definitiva cu data de 31.01.2008.S-a primit 6 luni inchisoare cu suspendare in baza art.81 C.pen.si art.71 alin.5 C.pen dispune suspendarea ... (vezi toată discuția)
Reabilitare pedeapsa cu suspendarea - termen MadalinIonescu MadalinIonescu Buna seara.In urma cu aproximativ 4 ani mai exact pe data de 7.04.2009 am primit o sentinta finala,2 ani cu inchisoare si 4ani,termen de incercare,pentru ... (vezi toată discuția)