avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu mediu net pe unitate la nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu mediu net pe unitate la nastere

Buna ziua!

Eu lucrez intr-o companie multinationala, care are un contract colectiv de munca la nivel de unitate. Momentan sunt in concediu crestere copil. Am nascut la sfarsitul anului 2009 si afland de salariul mediu net pe unitate, am intrebat la departamentul de resurse umane despre acesta. Mi s-a spus ca la noi in companie nu se ofera aceasta facilitate... si ca in contractul colectiv de munca se specifica doar ca vom primi timp de 6 luni, din partea companiei, diferenta dintre indemnizatia de crestere copil (scazuta) pana la 85% din salariu. Acest lucru era prevazut si pe vremea cand indemnizatia era de 600 lei (caz in care reprezenta un adevarat avantaj).
Poate contractul colectiv de munca sa nu contina si prevederile contractului colectiv unic national?
Este posibil ca eu sa nu primesc acest salariu? Si ce demersuri pot sa fac pentru a-l obtine, in cazul in care mi se cuvine? Si in acest caz, care sunt legile care pot sustine demersul meu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:25, 3 August 2010
solicitati sa vi se dea o copie dupa contractul colectiv de munca si daca in acesta nu e inserata acea facilitate de care faceti vorbire nu cred ca aveti vreo posibilitate legala sa ii determinati sa va acorde acea facilitate.
dacă această facilitate e specificată în contractul colectiv la nivel naţional nu văd de ce nu i s-ar acorda. CCM la nivel inferior (firma, unitate) ar trebui să nu limiteze CCM de nivel superior, altfel înseamnă că acele CCM nu sunt legale şi pot fi atacate în instanţă. Greşesc ?
depinde daca unitatea unde lucrati are autonomia de a nu insera aceasta facilitate in contractul colectiv de munca.
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
...
2. Iata ce spune si Legea 130/1996, privind contractul colectiv de munca:
Art. 8. -
...
(2) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
...
3. Asadar se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
...
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
...
4. Daca nu vi se acorda acest ajutor aveti posibilitatea sa actionati in judecata pe angajator, la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

5. athe a scris:
depinde daca unitatea unde lucrati are autonomia de a nu insera aceasta facilitate in contractul colectiv de munca.

Cinesa ii dea aceasta autonomie de a se abate de la lege?
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
O eventuala actiune in instanta va fi respinsa ca fiind prescrisa ... termenul de introducere al unei astfel de actiuni este de 6 luni de la data nasterii copilului ...

Alte discuții în legătură

Salar comp. pentru nastere copil ildyt ildyt Buna ziua, sunt angajata cu CIM din 2005 la o soc.privata cu 4 angajati, am depus cerere pt acordare salar comp. pt nastere copil {am nascut in 9 04 2009} ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pentru nasterea unui copil BORDAS_MARIA BORDAS_MARIA FATA MEA A NASCUT UN COPIL .ARE ACUM 1,3ANI AM INTELES CA CONFORM ART.51LIT.c din contractul colectiv de munca unic la nivel national poate primi si ea aceste ... (vezi toată discuția)