avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatia cu luminile de zi aprinse (DRL)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatia cu luminile de zi aprinse (DRL)

As dori sa stiu daca circulatia pe drumurile publice din Romania cu luminile de zi aprinse - DRL (daylight running lights) este perfect legala si nu atrage dupa sine incalcarea codului rutier si implicit primirea unei amenzi si penalizarea cu puncte. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:24, 2 August 2010
pe drumurile nationale (judetene,europene)este obligatorie aprinderea luminilor de intalnire....nu incalcati cu nimic codul rutier si nicio alta prevedere legala in domeniu!In interiorul oraselor, nu este obligatorie.....asa ca....
Eu ma refeream expres la luminile de zi (drl) si nu la cele de intalnire (care sunt cele de noapte). Multumesc! Spre ex. in multe state europene acestea sunt perfect valabile si inlocuiesc luminile de intalnire.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
DmG, utilizator
Conform art. 108 pct.7 din OUG nr. 195/2002 rep.- nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene se sanctioneaza cu amenda si 2 puncte penalizare.
Singurele prevazute sunt cele de intalnire...folosirea celor de zi (cum le spuneti dvs.) o puteti face pe riscul dvs.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Mihaela Hornea, Avocat

Codul rutier prevede obligativitatea ca pe autostrazi si drumuri europene sa se foloseasca si ziua luminile de intalnire. Aceasta prevedere a fost astfel formualata intrucat majoritatea autovehiculelor ce circula in Romania nu au din constructie DRL. Prin urmare folositi-le cu incredere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luminile led Nikolae1 Nikolae1 Buna ziua! De curand, am in dotare de la firma unde lucrez, un autoturism echipat cu lumini LED. Intrebarea mea este daca pot folosi doar aceste lumini, pe ... (vezi toată discuția)
Amenda lumini de intalnire monikcapricorn monikcapricorn Buna ziua! Am fost oprit de politie aproape de iesirea din Ovidiu, ziua, ora 18 si mi s-a intocmit proces verbal pentru ca nu aveam luminile de intalnire ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera art 44/2 din oug 195/2002 drl dan.nastase dan.nastase Buna seara, Astazi, 01.04.2018 in localitatea Bucu, judetul Ialomita, am fost oprit si sanctionat cu 2 puncte de amenda si 2 puncte de penalizare, pentru ca ... (vezi toată discuția)