avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cine este tatal copilului din punct de vedere legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cine este tatal copilului din punct de vedere legal?

Buna ziua!Am si eu catre d-voastra o intrebare.In august 2008 m-am casatorit,iar in martie 2009 m-am despartit de sot,divortul punandu-l abia in februarie 2010.Intre timp mi-am facut o noua relatie si din octombrie 2009 am ramas insarcinata cu actualul prieten,nascand in iulie 2010.Divortul,cu avocat care m-a reprezentat,paratul neprezentandu-se niciodata,deoarece locuieste in Spania,s-a terminat,dar hotararea definitiva si irevocabila o pot ridica pe data de 18 aug 2010.In spital m-am inregistrat cu certificatul de nastere,pe numele de fata,deoarece buletinul inca il am pe numele fostului sot.Cand am fost la primaria Bumbesti -Jiu pt a vorbi de certificatul fetitei,mi s-a spus ca si dupa ridicarea hotararii definitive nu pot trece ca tata al fetitei pe actualul prieten,deoarece am ramas insarcinata cand nu eram inca divortata,si ca la rubrica tata se va trece numele fostului sot(cum poti trece ca tata o persona care nu e el tata si care nici nu se afla in tara si nici nu ar recunoaste vreodata fetita??).Mi s-a spus ca actualul prieten,tatal fetitei,dupa ce se face certificatul fetitei,unde la rubrica TATA se va trece fostul sot,abia apoi actualul poata sa deschida o actiune in tribunal ca el recunoaste fata si ca e de acord sa ii poarte numele si dupa se poate schimba certificatul fetitei cu un altul unde ca tata va fi actualul prieten al meu si tatal adevarat al fetitei.Sper ca ati inteles catusi de putin ceea ce am vrut sa va spun si av rog din suflet spuneti-mi ce pot face ,deoarece am nascut pe 6 iulie si inca nu am declarat fetita ,pt a nu trece ca tata pe fostul sot.Va multumesc anticipat!
straclaudiu a scris:

citind sfaturile profesionistilor, imi dau seama ca in legislatia Romana, sunt inca lacune...
in italia, la nasterea copilui ( cand mama se afla inca in spital ), tatal trebuie sa isi recunoasca copilul... chiar daca cei doi adulti nu sunt casatoriri in fata legii...
exemplu: o prietena de-a mea era casatorita cu un italian, dar nu mai convietuiau de mult timp.. a avut un copil cu un alt barbat roman, iar copilul poarta numele tatalui lui ... ce e atat de greu?
sunt chiar prea incurcate caile legislatiei in Romania anului 2010...


In Italia se poate asa cum ziceti, dar cand copilul se doreste a avea si cetatenia romana lucrurile se incurca...
Romanii divorteaza in Romania si copilul se naste in timpul casatoriei...
radu cunnect a scris:
Peste ani copilul poate avea probleme si uite asa pierdem la Haga si la alte instante procese care in Romania nu se definitiveaza. B-)

Va rog sa va abtineti sa postati asemenea enormitati! Evident nu stiti nici ce prevede legea, nici cum se aplica, pur si simplu "tulburati apele". Chiar va rog sa dati exemple de decizii CEDO pe aceasta tema, mai ales ca dreptul la paternitate nu e un drept prevazut in conventia cu pricina! Ganditi-va ce scrieti inainte sa faceti public!
Doamna/ra ADMINISTRATOR ! Lege cand spuneti ce intelegeti prin ea? In ce priveste copilul am perfecta dreptate daca nu se rezolva problema parinteasca , acela poate avea surprize pe viitor. D-stra gandinti acum, la momentul actual asa ca va rog frumos, documentati-va inainte sa imi atrageti atentia. Stiu ce am spus si va repet,daca doriti!!!#-oCe ar fi acum sa aflati ca tatal d-stra nu este de fapt tatal d-stra, cum ati reactiona asupra mamei ?Din acelasi motiv simplu ca pe timpuri s-a gandit strict aberant ? Sa nu uit ca poate fii pus in situatie de incurcatura si cel de crede ca-i este tata, dar mintit fiind de mama nu stie. Atunci fiti siguri ca nu mai judecati d-stra si pierdem bani cu sacul la alte instante ca nu am fost capabili sa rezolvam un caz de paternitate .
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
radu cunnect, utilizator
Stimate domn, va rog ultima data sa nu mai vorbiti in necunostinta de cauza! "Legea" se cheama codul familiei,care prevede foarte clar "Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei". In timpul casatoriei inseamna pana la definitivarea divortului, indiferent de ce se intampla intre soti. Mai mult, "Copilul născut după desfacerea, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie".
Nu e o chestiune care sa nu poata fi schimbata, exista cai juridice, dar de prevederea de mai sus nu se poate trece prin niciun test ADN sau ce altceva mai credeti dvs.
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
ContSters20980, utilizator
Art. 54. - Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Art. 56. - Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Contestarea filiatiei/recunoasterii miruna.c miruna.c A s-a casatorit cu B, B fiind insarcinata in 6 luni A stia ca nu este tatal copilului, totusi, il recunoaste trecandu-l pe numele lui Acum B introduce ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)