avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pot sa ma asigur?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pot sa ma asigur?

buna seara,
as dori un sfat in urmatoarea problema>
o persoana care nu a lucrat niciodata, nu are carnet de munca, poate sa depuna, lunar, sau la o perioada anume, o suma de bani pentru a i se sonsidera vechime in munca?
daca da, cum se procedeaza?
sa zicem ca primeste bani lunar de la cineva plecat in afar care ii trimite bani si persoana doreste sa se asigure ptr viitor cu o pensie
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 4 August 2010
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Varianta scurta: mergeti la Casa de pensii din localitate (judet) si solicitati semnarea unui contract de asigurare sociala.
Veti plati o contributie si toata aceasta perioada vi se va sonsidera vechime in munca.
Mai exista si varianta cu pensiile private, care sunt asemanatoare.
Ultima modificare: Luni, 2 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
multumesc celor care au raspuns la problema mea
am fost deja la CJ Pensii, am primit aceste informatii pe care le regasesc in raspunsurile postate
in plus, mai adaug ce mi s-a comunicat;
odata ce incepi sa cotizezi, este absolut necesar sa cotizezi in asa fel incat sa faci stagiul minim de cotizare, care acum este de 15 ani.... ce va fi dupa legea noua, o sa mai vedem,,,,,
daca intrerupi cotizarea si nici nu muncesti cu carte de munca, se cheama ca ai cotizat degeaba pentru ca nu se ia in considerare decat daca ai acel stagiu de cotizare
multumesc inca odata si ma gandesc daca nu cumva este o varianta mai buna, asigurarea privata la una din firmele de pe piata de asigurari
o seara buna
1. Au dreptate cei de la Casa de Pensii. Conform Legii pensiilor, pentru a beneficia de pensie trebuie sa ai varsta standard de pensionare (65 ani barbatii si 60 ani femeile) si stagiul minim minim de cotizare (15 ani).
2. Vedeti ca si la Asigurarile private sunt niste reguli foarte stricte, asa ca sa nu picati din lac in put.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa terminarea somajului pot incheia un contract de asigurare sociala? brezan brezan Mai am 1 luna si mi se termina somajul. Am 52,4 ani si o vechime in campul muncii de 33 ani. As dori sa cotizez in continuare pana la 35 de ani vechime pt. ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta orber orber Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 7 noiembrie 1951. Nu are stagiul complet de cotizare, are o vechime in munca de 26 de ani si 4 luni si a nascut si crescut ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare sociala paulista paulista Am 56 de ani,o vechime in munca de 12 ani si 3 ani de somaj.Am inteles ca daca as incheia un contract de asigurare sociala as avea unele beneficii cand as iesi ... (vezi toată discuția)