avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... deschiderea procedurii simplificate a insolventei
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

deschiderea procedurii simplificate a insolventei

Impotriva societatii comerciale a unei persoane foarte apropiate mie s-a deschis procedura simplificata a insolventei de catre Tribunalul Caras-Severin. Chiar nu am nicun fel de expertiza in materia dreptului comercial si m-am gandit ca ma pot ajuta expertii in domeniu care-si desfasoara activitatea in cadrul acestui forum.
In urma cu aproximativ 2 ani societatea comerciala a fost dizolvata de drept iar prin incheierea nr.1930 din 27.03.2009 pronuntata de judecatorul delegat la ORC de pe langa Tribunalul Caras-Severin reclamanta (Cabinet Individual de Insolventa "S.A.") a fost numita in calitate de lichidator, pentru realizarea procedurii de lichidare a debitoarei societate comerciala in conditiile prevazute de Legea nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, precum si ale Legii nr.359/2004.
[...]Admite cererea formulata de catre practicianul in inslovrnta Cabinet Individual [...], in calitatea sa de lichidator, pentru deschiderea procedurii simplificate a insolventeiimpotriva paratei [...] si, in consecinta:
1.[...]Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolventei [...]
2.Dispune desemnarea ca lichidator pe practicianul in insolventa [...] Stabileste pe seama lichidatorului o retributie in suma de 4000 lei.
3.[...]Obliga pe parata debitoare societatea comerciala X, [...] ca in termen de 10 zile de la data deschiderii procedurii insolventei impotriva sa, sa depuna la dosarul cauzei actele si informatiile prevazute la art.28 alin.(1) din Legea 85/2006.
4.[...] dispune notificarea deschiderii procedurii insolventei -procedura simplificata-[...]
5.[...]stabilesc urmatoarele termene:
a) fixeaza termenul limita pentru inregistrarea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitoarei, la data de 3 august 2010
b)fixeaza termenul de verificare a creantelor, de admitere, afisare si comunicare a Tabelului preliminar, la data de 19 august 2010
c)fixeaza termenul pentru depunerea eventualelor contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute in tabelul preliminar de creante, la data de 24 august 2010
d)fixeaza termenul de definitivare a tabelului creantelor admise asupra averii debitorului la data de 3 septembrie 2010
e)stabileste ca prima sedinta a adunarii generale a creditorilor debitoarei va avea loc la data de 25 august 2010, ora 12:00, la sediul lichidatorului.
6.[...]dispune deschiderea de catre debitoare [...] a unui cont bancar la o unitate bancara comerciala, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii insolventei.
7.[...]dispune comunicarea prezentei sentinte comerciale[...]
Acorda termen pentru continuarea procedurii la data de 16 septembrie 2010, termen dat in cunostinta celor prezenti si pentru cand se vor cita partile lipsa.

Ce risca prietenul meu, in conditiile in care societatea comerciala nu are nicio creanta care sa poata fi executata, dar persoana respectiva care figura ca administrator are pe numele sau bunuri imobile?

Ce se intampla daca persoana respectiva a avut o atitudine pasiva si nu a facut nimic in sensul in ca nu s-a interesat sa depuna documentatia solicitata si nici nu a deschis contul respectiv si cu atat mai putin nu a virat suma de 4000 de lei?

Care este cel mai rau scenariu care se poate intampla?

Ce ar trebui sa faca mai departe?

Sunt dispus sa revin cu informatii suplimentare daca este nevoie. Va multumesc pentru pacienta.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 12:18, 3 August 2010
Suma care s-a atrbuit administratorului judiciar se ia din fondul de lichidare constituit de toate firmele din Romania. O societate in insolventa nu are fonduri, deci nu are de unde plati acest onorariu, deci prietenul nu plateste nimic.
Faptul ca nu a depus acetele contabile ar fi o problema ... penala, dar lichidatorii judiciari sustin ca nu exista vreun doar penal pentru asa ceva.
Singurul risc ar fi ca dupa inchiderea procedurii insolventei, daca nu sunt indestulati creditorii, sa se atraga raspunderea adminsitratorului societatii in lichidare, pe motiv ca ar fi dus firma cu intentie in faliment, dar trebuie dovedit raportul de cauzalitate intre faliment si faptele sale.
In acea situatie el va raspunde cu bunurile sale proprii. Daca are.
eu zic sa ia legatura cu firma lichidatoare este cel mai bine, ei il vor indruma pe mai departe
Care este cel mai rau scenariu care se poate intampla?

atragerea raspunderii patrimoniale personale a persoanelor vinovate de falimentul soc in conformitate cu prevederile art 138 din L 85/2006
Ce ar trebui sa faca mai departe?

Cel mai bine ar fi sa ia legatura cu lichidatorul ...
Speta e in felul urmator:
In 2005 sau 2006 societatea comerciala avea o autoutilitara Volkswagen lt 35 pentru transport persoane care era achizitionata in contract de leasing de la firma Porshe Romania. In perioada respectiva autoutilitara a fost confiscata in Ungaria pentru ca a fost folosita la trafic de tigari. Imediat a fost anuntata firma de leasing dar acestia au preferat sa nu se implice. Cei de la societatea comerciala debitoare acum, au angajat avocat si au incercat sa recupereze autoutilitara dar in zadar. In aceasta perioada, de 10 luni, s-au achitat ratele de leasing pana in momentul in care nu au mai avut mijloacele necesare. Stiu ca initial i-a si recunoscut instanta buna-credinta...au fost achitate rate in valoare de 10.000 de eur, perioada in care societatea comerciala nu a mai avut activitate dat fiind faptul ca autoutilitara era confiscata.
cel mai bine este sa discuti cu lichidatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate in faliment Florin8911 Florin8911 Buna ziua.am avut o firma care a fost data in judecata pt faliment care avea datori la stat.intrebarea mea este:eu am cumparat cu prietena mea anul terecut un ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma ,va rog . discover discover Buna ziua , am sa incerc sa fiu cat mai obiectiv. Am de recuperat o creanta( am BO de la debitoare) de la o firma care tocmai si-a deschis : ... (vezi toată discuția)
Activitate firma in faliment sethm1980 sethm1980 Societatea este in procedura simplificata de lichidare, inca se mai judeca cauza. In aceasta perioada pana la pronuntarea falimentului, societatea mai poate ... (vezi toată discuția)