avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... NOTAR PUBLIC - NOILE REGLEMENTARI
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

NOTAR PUBLIC - NOILE REGLEMENTARI

Buna ziua
BNP - decl 220 /2010 - venit net 99000 lei la care se calc plati anticipate trimestriale si sanatate.
Am ctr. cu casa de pensii pt suma de venit 1200 lei/lunar.
venit net/ luna in 2010 - in medie 25000 lei.
va rog sa imi spuneti punctual, cu noua ordonanta ce am de facut?
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: ContSters55280 , utilizator 06:20, 17 Ianuarie 2011
Revin cu precizarea ca exista si nivel minim al bazei de calcul a contributiilor sociale...
Venitul lunar asigurat nu poate fi mai mic decat 35% din salariu mediu brut . Sau mai simplu, ai sau n-ai venit, trebuie sa platesti :)

RASPUNS pentru nic73:
referitor la :

"(1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.
(2) Asupra veniturilor prevazute la alineatul precedent se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.
(3) Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale."

Acest citat al dvs. este din OUG 58/2010, art.III, forma care nu mai este in vigoare a fost modificata de OUG 82/2010, mai mult decat atat OUG 58/2010 si OUG 82/2010 care veneau cu adaugiri la Codul fiscal introducand contributiile sociale individuale in vigoare in perioada 01 iulie 2010 - 13 septembrie 2010 au fost modificate de OUG 117/2010.

- OUG 58/2010 s-a referit la momentul intrarii in vigoare 01 iulie 2010 - 13 septembrie 2010 la veniturile de natura profesionala in care erau incluse veniturile PFA,II, IF precum si cele ale profesiilor libere dar si acelea din drepturi de autor si conexe (incluzand aici veniturile actorilor, artistilor, realizatorilor TV, de aici si nebunia mediatica venituri la care s-a introdus pentru prima data obligativitatea platii contributiilor sociale individuale: 10,5% cas, 5,5% cass si 0,5% somaj),;
- incepand cu 13 septembrie 2010 intra in vigoare OUG 82/2010 care modifica OUG 58/2010 ramanand a se datora contributii sociale individuale numai pentru : drepturi de autor si conexe si pentru venituri din contracte/conventii civile;
- OUG 58/2010 si OUG 82/2010 introduc limitarea platii contributiilor, in functie de repetitivitate si alte criterii la max. 5 salarii.

Incepand cu 01 ianurie 2011, notarii (un notar desfasoara o profesiie liberala) datoreaza urmatoarele contributii :
- 5,5% CASS (sanatatea) aplicata la venitul net obtinut, baza legala: ORDIN 617/2007 Presedinte CNAS (NORME de aplicare a L95/2006), Art. 6
(1)Veniturile realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente asupra cărora se calculează contribuţia sunt veniturile comerciale şi veniturile din profesii libere realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică.
Art. 7
(1)Persoanele care desfăşoară activităţi independente au obligaţia de a vira trimestrial contribuţia aplicată asupra:
a)venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfăşoară activităţi independente ale căror venituri sunt determinate pe baza contabilităţii în partidă simplă;
- 31,3% CAS (pensie) aplicata la valoarea contractului incheiat cu CASA DE PENSII ( deci nu la venitul incasat);
- 16% impozit pe venitul net (= venitul brut - cheltuieli deductibile).

CONCLUZIE:
- baza de calcul a CASS este venitului net determinat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, conform prevederilor Codului fiscal.

NOTA:
1. CODUL FISCAL are modificari foarte importante facute de :
- OUG 58/2010;
- OUG 82/2010;
si OUG 117/2010, de care trebuie tinut cont in analiza impzitelor si contributiilor datoarate pe veniturile obtinute.

2. Legea 263/2010 care abroga Legea 19/2000 introduce si o prevedere interesanta pentru profesiile liberale (deci si pentru notari) si anume:
- valoarea minima a contractului cu CASA de Pensii este 35%x 2022 lei (sal mediu brut pt 2011);
- se datoreaza contributia CAS (pensii) numai daca profesia liberala ( e valabil sei pentur PFA, II si IF) creaza venituri anuale mai mari de 4 ori salariu mediu brut pe economie ( adica daca intr-un an nu obtii venituri mai mari de 8088 lei atunci nu esti obligat sa platesti CASS la veniturile obtinute).





@Ligi

"Asa cum a precizat si colegul nostru, incepand cu 2011 baza de calcul pentru contributiile sociale este plafonata la 5 salarii medii brute pe economie."

Tocmai aici este problema pe care am pornit s-o si inteleg, nu doar s-o accept asa cum s-au obsnuit creatorii elucubratiilor asa-zis legislative, sa inghitim tot ce ne baga pe gat!
Iar, din ceea ce ne explica domnul Suteu, tocmai invers rezulta fata de ceea ce ati inteles si dumneavoastra si ce credeam si eu: pt.acest gen de activitate, contributia la sanatate nu se raporteaza la limita de 5 salarii, ci se calculeaza in raport cu intregul venitul net (ce ramane dupa ce dai jos cheltuielile, in mare fiind spus!)...
Numai ca acest aspect nu ti se spune cat de cat clar, ci ramane sa deduci dupa ce parcurgi gramezi de trimiteri, de prevederi introduse azi si scoase maine, dupa ce constatam omiteri si alte elucubratii lasate cu intentie neclarificate din Ordine in Ordonante de modificare, lasandu-te nauc sa deduci ce poti si printre randurile Legilor de baza...
Si toate fiind plimbate si ametite de la Ana la Caiafa pana iti suiera capul, ca s-ajungi sa zici: "platesc dr...ului cat vreti, numai lasati-ma sa muncesc!"...
Iar diferenta de plata este foarte mare intre cele doua cazuri... :sorry:

Va multumesc inca o data! :)

ps.
...Din pacate, nu mai e nevoie sa speram asa cum sperau bunicii nostri, "sa vina americanii", ca poate ne lumineaza. :)) , pentru ca, daca ne uitam mai bine pe langa noi, sunt deja "pe plantatie", batand in cuie niste niste chestii care ne incurcau si nici nu ne dadeam seama ;)) ... in Codul muncii. :innocent: De unde se vede treaba ca, ospitalieri cum sunem, le-am oferit un teren atat de propice incat...or sa intre ei singuri, neinvitati, si in Codul fiscal...
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
ContSters55280, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical - cote contributii gabiclenciu gabiclenciu Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), ... (vezi toată discuția)
Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)