avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... fisa postului-asistent manager,demisie=despagubire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

fisa postului-asistent manager,demisie=despagubire 10.000 E?

Buna seara,am fost angajata de curand la o firma in domeniul transportului,am semnat un contract de m-ca cu firma si am semnat si fisa postului pe care nu am citit-o la momentul respectiv,unde la un anumit punct scria:-in cazul in care demisioneaza din postul de asistent manager i se interzice munca intr-un post similar pe o perioada de 5 ani in domeniul trasporturilor de persoane,si este obligata cu titlu executoriu la plata unei despagubiri firmei,in cuantum de 10.000 euro.Intrebarea mea este:cum se poate cere asa ceva?e legal sa scrie numai in fisa postului asa ceva?caci in contract nu scrie nimic.Ma poate obliga la plata despagubirii?
Cel mai recent răspuns: blueblue , utilizator 10:40, 9 August 2010
va rog frumos,daca se poate astept raspuns ca nu stiu ce sa fac.
Exista o clauza de genul, din cate stiu se numeste clauza de neconcurenta.
"Art. 21.Codul muncii [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii."

Ultima modificare: Luni, 9 August 2010
blueblue, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)
Legal sau abuziv? Mihail Raluca Oana Mihail Raluca Oana Buna ziua,am lucrat in Italia pe o perioada determinata,cu contract de munca individual din Romania. Pe data de 31 martie a expirat si a trebuit sa fie ... (vezi toată discuția)