avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauze din ,,Fisa postului,,
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauze din ,,Fisa postului,,

Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi profil, exista posibilitataea ca la un moment dat cand se constata ca ca lucrezi la o firma concurenta sa fi actionat in judecata, invocand clauza de ,,concurenta neloiala,,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 6 Septembrie 2008
Nu exista asa ceva in fisa postului. Dar, exista posibilitatea de a se incheia un act aditional la c.i.m. pentru introducerea unei clauze de neconcurenta.
Clauza de neconcurenţă îl obligă pe salariat ca după încetarea contractului de muncă să nu presteze, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate care se afla în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurentă lunare pe care angajatorul se obliga să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Clauza de neconcurentă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurentă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenta, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
In cazul nerespectării, cu vinovăţie, a clauzei de neconcurenţă salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizaţiei şi, după caz, la daune-interese corespunzătoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)
Fisa postului-asistent manager,demisie=despagubire 10.000 e? Arion Ramona Arion Ramona Buna seara,am fost angajata de curand la o firma in domeniul transportului,am semnat un contract de m-ca cu firma si am semnat si fisa postului pe care nu am ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta si confidentialitate distrib distrib firma la care sunt angajat si am clauza de neconcurenta si confidentialitate trebuie sa imi plateasca o suma lunara pentru aceste lucruri ? ? poate sa imi ... (vezi toată discuția)