avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare in munca

Buna ziua!
Acum 2 ani si jumatate am fost angajat la o firma pe un post care conform COR nu necesita studii superioare ci studii medii. Dupa un an am fost trecut, in cadrul aceleiasi firme pe un post care conform COR necesita studii superioare. Insa la momentul incadrarii stiu ca daca postul necesita studii superioare trebuia sa iau un salariu minim de 880 ron NET (parca asa era legislatia, sau BRUT?). Angajatorul mi-a platit un pic mai putin. Ma gandesc ca si contributiile la stat au fost un pic mai mici. Ma poate pune si pe mine cineva in tema cu privire la cadrul legal privitor la aceasta speta. Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
oroles2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:48, 5 August 2010
Daca pentru ocuparea unei functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare, iar dvs. aveti aceste studii in domeniul respectiv de activitate, legea obliga angajatorul sa va plateasca drepturile salariale tinand cont de coeficientul stipulat in Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, respectiv coeficentul 2 aplicabil salariului minim negociat pe unitate.

Daca dvs. nu aveti acele studii, angajatorul putea opta intre a nu va oferi postul respectiv sau sa urmareasca aplicarea art. 188 din Codul muncii, adica sa faciliteze formarea dvs. profesionala pentru ca dvs. sa va adaptati la cerintele postului.

In functie de numarul de angajati ai firmei, angajatorul este obligat sa asigure participarea la programe de pregatire profesionala pentru toti salariatii. Astfel, daca unitatea la care lucrati are peste 21 de angajati, angajatorul avea obligatia ca cel putin o data la 2 ani sa va asigure participarea la un program de pregatire profesionala. Daca sunt mai putin de 21 de salariati, atunci frecventa este de cel putin o data la trei ani.

Cu alte cuvinte, dvs. trebuia sa fi fost angajat cel putin 2 ani la firma in discutie, nu doar un an cand vi s-a oferit noul post, iar,in urma unei cereri, sa solicitati angajatorului sa va asigure participarea si sa achite cheltuielile unui curs de formare profesionala pentru ca dvs. sa avansati eventual in functie, daca nu aveati studiile superioare necesare. Acum, ca deja au trecut cei doi ani, puteti incepe demersurile pentru asigurarea pregatirii profesionale in vederea aplicarii coeficientului de marire a salariului.
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane
Pai aia e problema ca aveam acele studii si atunci cand am fost angajat, si atunci cand am fost trecut pe celalalt post in cadrul aceleiasi companii care are peste 21 de angajati. Numai ca primul post, conform COR nu cerea studii superioare iar cel de-al doilea cere. Eu va intreb urmatorul lucru:
1. Cum se stabileste daca pentru un post este nevoie de studii superioare? COR este suficient, sau trebuie sa stabileasca angajatorul daca postul respectiv necesita studii superioare sau nu?
2. Acel coeficient de 2 se aplica salariului minim brut sau net? Nu inteleg cum inmultesti? Se ia salariul minim brut sau net(?) si se inmulteste cu 2? Asta este procedura? Stau si socotesc ca daca salariul minim net este de 463 si inmultesc cu 2, la studii superioare ar trebui sa imi dea peste 900 de ron.
in legatura cu celelalte chestii cu privire la pregatirea profesionala va marturisesc ca nu am inteles nimic. La ce imi mai trebuia pregatire daca eu aveam studii superioare?
COR stabileste studiile necesare unui post
Coeficienţii de salarizare se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
Cum aflu care este salariul minim brut negociat pe unitate? Acesta poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara (adica 600 ron)?
Multumesc pentru raspunsuri!
Salariul minim brut negociat pe unitate nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara ...:)

Alte discuții în legătură

Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma lamuriti cezarina19 cezarina19 Imi cer scuze, insa discutiile anterioare nu m-au ajutat sa inteleg exact situatia. De aceea, as dori un raspuns scurt, clar si concis, la urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim brut pe postul de referent 2s cod cor 235204? szsergiu szsergiu Buna, Sunt angajata pe un post de referent 2 S si as dori sa aflu daca sunt corect incadrata din punct de vedere salarial. Va rog sa imi spuneti care este ... (vezi toată discuția)