avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare in munca

Buna ziua!
Acum 2 ani si jumatate am fost angajat la o firma pe un post care conform COR nu necesita studii superioare ci studii medii. Dupa un an am fost trecut, in cadrul aceleiasi firme pe un post care conform COR necesita studii superioare. Insa la momentul incadrarii stiu ca daca postul necesita studii superioare trebuia sa iau un salariu minim de 880 ron NET (parca asa era legislatia, sau BRUT?). Angajatorul mi-a platit un pic mai putin. Ma gandesc ca si contributiile la stat au fost un pic mai mici. Ma poate pune si pe mine cineva in tema cu privire la cadrul legal privitor la aceasta speta. Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 4 August 2010
oroles2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:48, 5 August 2010
Salariul minim pentru studii superioare ar fi trebuit sa fie cel putin 1200 lei plus sporul de vechime...

CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL NAŢIONAL PE ANII 2007-2010
Art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoală de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficienţii de salarizare de la alin. (1) se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului încadrat conform alin. (1) se va stabili ţinând cont şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective.

HG nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
Art. 2. - Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 600 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2009, reprezentand 3,529 lei/ora.
Aplicarea coeficienţilor potrivit Contractului colectiv de muncă se face în funcţie de cum este definită funcţia în fişa postului şi în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

Prin urmare, dacă pe o funcţie care nu necesită studii superioare este angajată o persoană cu studii superioare, primordială va fi fişa postului definită pentru funcţia pe care a fost angajat şi nivelul de pregătire indicat în descrierea grupelor de ocupaţii potrivit Clasificării Ocupaţiilor din România.

Potrivit art. 40 din Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 – 2010, coeficientul minim de ierarhizare aplicabil pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare este 2.

Coeficienţii de salarizare se aplică la salariul minim negociat pe unitate.

In cazul dvs.: sunteţi angajat cu o normă de 8 ore/zi pe un post care necesită studii superioare, salariul minim ce poate fi acordat este de 1200 lei. Adică: la nivelul salariului minim aferent celor 8 ore se aplică coeficientul de 2, astfel 600 lei /8 ore x 8 ore x 2 = 1200 lei. Dacă aţi fi lucrat part-time, doar 4 ore, salariul minim ar fi fost: 600 lei /8 ore x 4 ore x 2 = 600 lei.

Legat de incadrarea in munca am si eu 2 intrebari


1) Pot incadra o persoana pe postul de casier daca aceasta are liceul, dar nu pe profil economic?
2) Pe ce post as putea sa incadrez un salariat, la departamentul aprovizionare? Mentionez ca acesta are diploma de "Administrator pensiune turistica". In fisa postului pentru asa ceva am gasit ca poate lucra in acest departament. O functie de executie, nu neaparat de conducere


Multumesc!:">
Pentru majoritatea functiilor de executie din compartimentele functionale, cerintele sunt pentru studii medii (vezi si prevederile COR - Clasificarea Ocupatiilor din Romania)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma lamuriti cezarina19 cezarina19 Imi cer scuze, insa discutiile anterioare nu m-au ajutat sa inteleg exact situatia. De aceea, as dori un raspuns scurt, clar si concis, la urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Care este salariul minim brut pe postul de referent 2s cod cor 235204? szsergiu szsergiu Buna, Sunt angajata pe un post de referent 2 S si as dori sa aflu daca sunt corect incadrata din punct de vedere salarial. Va rog sa imi spuneti care este ... (vezi toată discuția)