avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... scara construita la pater
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

scara construita la pater

Buna ziua,

O intrebare legata de "o scara construita la partierul unui bloc". In urma cu aproximativ 7 ani apartamentul unde stau a fost spatiu comercial, si a construit in fata intrarii o scara de 90 cm (3 trepte). In acel moment a avut toate autorizatiile (semnaturi de la vecini). Stiu asta deoarece a fost a parintilor mei. Acum eu locuiesc in acel apartament, si in locul usii exterioare am construit un zid si am pus un geam. Imediat, asociatia a sesizat si vrea sa demolez acea scara. Ma poate obliga sa fac asa ceva?

Intrebarea numarul 2: Ce institutie ar trebui sa sesizez daca un vecin a demolat un stalp de rezistenta din apartamentul lui? (stiu sigur, se vede pe geam)

Intrebarea numarul 3: Un vecin adiacent cu mine are voie sa construiasca un balcon exterior insa cu aproximativ 30 cm mai in afara decat restul blocului, fara sa ma intrebe (doar cu autorizatie de la asociatie, desi nu are nici asa ceva)?

Intrebarea numarul 4: Un magazin care functioneaza alaturi, are scara mai mare de 90 cm (distanta de la baza blocului spre exterior). Ce organe ar trebui sesizate pentru a constrola daca exista autorizatie pentru asa ceva?

Intreb... in caz ca ma calca pe nervi, sa-i calc si eu.
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 11:12, 5 August 2010
Primaria teritoriala precum si Inspectoratul de Stat in Constructii teritorial, in baza prev. Legii nr. 50/1991:
Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora:
a) reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
b) reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, inclusiv in situatia in care se schimba materialele din care sunt realizate respectivele lucrari, cu exceptia cladirilor declarate monumente istorice, in conditiile legii;
c) reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
d) zugraveli si vopsitorii interioare;
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
f) reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
g) reparatii si inlocuiri la pardoseli;
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
1)Daca lucrarile s-au executat cu autorizatie, nu aveti obligatia sa demolati scara. Mai mult, demolarea necesita Autorizatie de demolare. In schimb si faptul ca ati inchis golul usii cu zidarie, necesita Autorizatie!
2)Inspectoratul de Stat in Constructii.
3)Necesita Autorizatie de constructie si Acordul asociatiei de proprietari, si Titlu de proprietate pe L18 pentru terenul de sub balcon(daca se afla la parter)
4)Reclamatie la Disciplina in constructii din cadrul Primariei sau ISC.
Acum aveti asii in maneca;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare in apartament bogdanmihaisavu bogdanmihaisavu Buna ziua tuturor, Am nevoie de o parere in ceea ce priveste o viitoare actiune de-a mea. Pe scurt, doresc sa efectuez o mica modificare in apartament. ... (vezi toată discuția)
Autorizatie santuri pt. instalatia electrica in apartament? ddaas ddaas Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament intr-un bloc din 81 construit din placi prefabricate din beton armat. Acum apartamentul este in renovare ... (vezi toată discuția)
Izolatie exterioara apartament ContSters159316 ContSters159316 INTRUCAT CEI DE LA PRIMARIE NU AU IZOLAT BLOCUL CETATEANULUI X , ACESTA DECIDE SA-SI IZOLEZE SINGUR . LOCIESTE IN BLOC CU 8 ETAJE , DAR DANSUL ARE ... (vezi toată discuția)