avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... IZOLATIE EXTERIOARA APARTAMENT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

IZOLATIE EXTERIOARA APARTAMENT

INTRUCAT CEI DE LA PRIMARIE NU AU IZOLAT BLOCUL CETATEANULUI X , ACESTA DECIDE SA-SI IZOLEZE SINGUR .

LOCIESTE IN BLOC CU 8 ETAJE , DAR DANSUL ARE APARTAMENTUL LA ETAJUL 1

ACUM LEGEA 261/2009 MODIFICA LEGEA 50/ 1991 SI ART 11 ZICE :
Art. 11. - (1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;
b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice, în condiţiile legii;
___________
Litera b) a fost modificată prin alineatul din Lege nr. 117/2007 începând cu 10.05.2007.


c) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;
d) zugrăveli şi vopsitorii interioare;
e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
f) reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;
g) reparaţii şi înlocuiri la pardoseli;
h) lucrări de reparaţii, înlocuiri ori reabilitări fără modificarea calităţii şi formei arhitecturale a elementelor de faţadă, dacă aceste lucrări nu se execută la construcţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
1. finisaje interioare şi exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea;
2. trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces;
3. lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului - dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă - la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;


ACUM SA INTELEG CA APARTAMENTUL POATE FI REPARAT PE EXTERIOR SI IZOLAT CU SAU FARA AUTORIZATIE?

NENEA X SUSTINE CA SE IMPUNE EFECTUAREA UNOR REPARATII - CADE TENCUIALA - DECI S-AR INCADRA LA LITERA D) , E ) SI H) 1 .....acum ca va face si izolarea termica dupa ce repara si tencuieste ......e vreo problema ca o face fara autorizatie?




multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters159316 , utilizator 10:19, 2 Octombrie 2013
Legea 230/2007:
Art. 11. - (1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.

Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.


Trebuia acordul asociatiei de proprietari pentru aceasta lucrare, partea exterioara a condominiului este parte comuna a tuturor proprietarilor, aceasta trebuie reparata sau izolata de catre toti proprietarii, nu fiecare cum doreste si daca doreste.
Exteriorul imobilului reprezinta parte comuna
Norma in domeniu prevede obligativitatea proprietarului ca anterior oricarei interventii asupra partii comune sa obtina acordul asociatiei de proprietari
Practica demonstreaza ca interventiile partiale asupra partii comune terase,mansarde,
acoperisuri,pereti exteriori,nu asigura efectul scontat ,nu beneficiaza de formalitati legale receptie si garantie
In cazul interventiilor in regie proprie se mai ridica inclusiv problema asupra materialului utilizat,tehnicii de lucru si a manoperei-cunoscut fiind fatul ca fiecrare dupa buget isi permite un anume efort financiar,utilizeaza materiale de diferite grosimi si densitati care pot fi diferite fata de cele utilizate de vecini
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
elga50, moderator
reparatiile se impun intrucat cade tencuiala de pe zidul balconului ,
acord locatari exista si va exista conform legii 230 si acordul presedintelui asociatiei,
va multumesc.
Vrea sa inchida si balconul ?
balconul este inchis deja . iar reparatiile si izolarea o fac mai multi vecini .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovare locuinta seny2015 seny2015 Buna ziua, Am mostenit o casa la tara si vreau sa o renovez la exterior, retencuire plus izolare termica. Am nevoie de autorizatie de constructie din ... (vezi toată discuția)
Schimbare culoare casa, locuinta personala Vladimir1 Vladimir1 Buna ziua! Am achizitionat o locuinta intr-un triplex si as dori sa schimb culoarea la casa. Este necesara vreo autorizatie de constructie pentru acest ... (vezi toată discuția)
Cod de clasificare mijloc fix NNorbert NNorbert Buna ziua In interiorul halei de productie am facut din productia proprie un birou mic pentru gestionar. Biroul este din tamplarie ... (vezi toată discuția)