avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INDEMNIZATIA CONCEDIULUI DE ODIHNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INDEMNIZATIA CONCEDIULUI DE ODIHNA

As dori sa stiu daca indemnizatia concediului de odihna este afectata de diminuarea salariului cu 25% de la 1 iulie, in cazul in care eu voi efectua concediul in luna in curs, august 2010. Va rog sa ma lamuriti indemnizatia de co se calculeaza conform codului muncii, respectiv media zilnica a ultimelor 3 luni, sau conform legii 250 (legea concediilor de odihna la bugetari) care spune :ART. 7:
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indemnizatie stabilita in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilni ca a salariatului de baza, sporului de vechime si dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare lunii in care se efectueaza zilele de concediu; in cazul in care concediul de odihna se efectueaza in cursul a doua luni consecutive, media veniturilor se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte.
(2) Media zilnica a veniturilor prevazute la alin.(1)se stabileste in raport cu numarul mediu al zilelor lucratoare pe luna.
Mentionez ca lucrez intr-o institutie bugetara iar pana astazi s-a calculat indemnizatia conform codului muncii, iar astazi s-au trezit ordonatorii de credite sa spuna ca se calculeaza dupa legea 250. Legea 250, combate codul muncii in acest caz?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: rebeca macovei , utilizator 09:48, 29 Septembrie 2010
1. Nu este vorba de legea 250 ci de HG 250/1992, republicata in 1995.
2. La aparitia Codului muncii (Legea 53/2003) au fost abrogate toate dispozitiile contrare acestuia (art.298(2), ultima liniuta), fara a se specifica in mod expres HG 1992.
3. Asta este si motivul pentru care, pana acum, indemnizatia de CO vi s-a calculat conform Codului muncii. Asadar s-a considerat ca prevederile art.7 din HG 250/1992 au fost abrogate.
4. Acum, ordonatorul de credite dezgroapa acesta prevedere abrogata pentru ca i se pare ca face economii la bugetul statului. Puteti actiona in instanta institutia in care lucrati, la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Va rog sa precizati daca se aplica totusi legea 250/1992, dat fiind ca la articolul 23, alin. 6 din O.G. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si a altor drepturi ale salariatilor din sectorul bugetar se precizeaza:
"Art. 23. - (1) Personalul contractual din sectorul bugetar are dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna si la alte concedii, in conditiile legii.
(2) Durata minima a concediului de odihna este de 21 de zile lucratoare pe an.
(3) La determinarea indemnizatiei de concediu de odihna se vor lua in calcul, pe langa salariul de baza, si sporurile de care beneficiaza, potrivit legii.
(4) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. In cazul in care, din motive justificate, personalul contractual din sectorul bugetar nu a putut efectua concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul pana la sfarsitul anului urmator.
(5) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii raporturilor juridice de munca.
(6) Celelalte prevederi din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, raman in vigoare.
(7) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. “

va multumesc
Daca OG zice ca este in vigoare inseamna ca asa este.
Pai, atunci, cu tot respectul, cum ramane cu Codul Muncii, art.145(2)?

"Art.145 – Indemnizatia de concediu de odihna
(1) (OUG 65/2005) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

(2) (OUG 65/2005) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu."

Mai mult, conform alin.3 aceasta indemnizatie ar fi trebuit platita inainte de perioada de concediu (adica 1 iulie, pentru cei din invatamant), deci inainte de intrarea in vigoare a legii 118.
In plus, in legea 330/2009 nu se face referire la indemnizatia de concediu.
Intrebare:
Este sau nu legala reducerea indemnizatiei de concediu pe luna iulie cu 25%?

va multumesc
1. Actele normative amintite de dvs. zic foarte bine si nu se contrazic.
2. Indemnizatia de concediu nu poate fi diminuata deoarece este o medie a unor luni din urma cand salariile sunt diminuate. Deci nu poti face diminuare de doua ori.
3. Vor avea de castigat cei care vor apuca calculul indemnizatiei de CO pe 1-3 luni fara reducerea salariului.
4. Dar, la cum stiu unii sa aplice legile, ma astept sa faca si aceasta dubla diminuare.

Alte discuții în legătură

Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR :help::ban: Indemnizatiile pentru concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010 la personalul din invatamant (si la toti bugetarii) se reduc cu 25%, cum ... (vezi toată discuția)
Reducere 25% la indemnizatie concediu de odihna pe lunile iulie si august 2010? MOSOR MOSOR [b] Cum procedam cand nu se aplica art.145 din Codul Muncii ? Cine ne apara drepturile ?... S-a abrogat cumva art.145 si nu stim noi ? X-( :training: Consider ... (vezi toată discuția)
Diminuare indemnizatie concediu odihna cu 25%? ynnes ynnes Daca prima zi de concediu de odihna este 28 iunie 2010, ultima zi 30 iulie, respectiv 25 de zile CO de efectuat pentru care am primit indemnizatia de concediu ... (vezi toată discuția)