avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Mama mea a murit cand eu aveam un an si jumatate. Tata m-a parasit, iar eu am ramas in custodia bunicilor. Dupa moartea bunicilor, tutela i s-a acordat unchiului meu (fratele mamei), care m-a crescut si ingrijit. Dupa ce m-am casatorit, unchiul a rupt toate legaturile cu mine. Am aflat peste multi ani ca acesta a murit si au ramas in urma lui sotia si copiii lui. in toti acesti ani mi s-au ascus toate documentele de familie pentru a nu avea vreo pretentie la posibila mostenire lasata de mama sau de bunicii mei. Nu stiu nici macar unde este certificatul de deces al mamei si al bunicilor. Mi-as dori tare mult sa aflu care sunt mostenitorii mamei si ai bunicilor. De unde trebuie sa incep?
Cel mai recent răspuns: polar , utilizator 13:46, 24 Septembrie 2010
Minorul accepta mostenirile care i se lasa prin ocrotitorii sai legali. El este insa cel care accepta, chiar daca pentru asta are nevoie de parinti/tutore si autoritatea tutelara chiar.
Minorul nu este considerat acceptant numai si numai pentru ca este minor. El trebuie sa accepte, de aceea am spus sa va ganditi daca ati acceptat (e nevoie de dovezi de acceptare tacita sau expresa din partea bunicilor si unchiului).
Va fi discutabila acceptarea in conditiile in care nu s-a facut sub beneficiu de inventar.
In toate cazurile, este extrem de rar sa se repuna in termen dupa atata timp, dar este drept ca nu cunoastem toata situatia legala si de fapt; cert este ca am citit cu mare atentie mesajul, chiar daca nu este datoria cuiva sa faca asta pe un forum, de aceea sfaturile date aici nu sunt consultatii juridice.

Multumesc pentru lectia de limba romana, acesta insa nu este un forum lingvistic. Ma gandeam ca daca succesuri a facut valva, de ce nu decesuri? ;)
Apreciez intelegerea dv. cat si recunostinta pentru ca am incercat sa va ajut sa nu cheltuiti bani multi inutil, fara sa va informati corect in prealabil.
Nu agreez opinia colegei ca daca erati minor una-alta, ca nu se poate trece peste acceptare nici daca erati minor. Si sunt sanse reale sa se anuleze actul de succesiune (sau actele) si sa se redezbata mostenirea fara sa fiti inclus insa intre mostenitori tot din cauza neacceptarii.
Succese!
Exista doua posibilitati : sau nu s-a dezbatut succesiunea ( fie pt ca nu era nimic de dezbatut, pt ca mama nu avea nici un bun) sau s-a dezbatut ( in timpul minoritatii lui @polar se dezbatea obligatoriu in instanta. Nu solicita instanta numirea unui curator de catre autoritatea tutelara? Ma indoiesc. Minorului nu i se poate reprosa neacceptarea in termen, atata timp cat judecata s-a facut cu incalcarea dreptului sau la mostenire. Motiv de nulitate.)

Si daca s-a dezbatut dupa ce @polar a implinit 18 ani, tot mai exista o sansa, depinde cum s-a obtinut certificatul de mostenitor - cu mentionarea lui ca mostenitor ( rezervatar) dar necitat ( adica nulitate), fara mentionarea lui ( fals in declaratii + nulitate).

Posibilitati exista, depinde de ce act s-a facut ( sau nu).
@polar Angajati-va un avocat.
Minorului nu i se va reprosa neacceptarea la stabilirea daca dezbaterea e nula, ci apoi, la dezbaterea ulterioara.
Stim cum se numesc curatorii, nu? Dintre persoanele care se ofera... =D>
Mai bine face o adresa la autoritate si vede in ce masura in perioada x s-a acceptat mostenirea dupa Y. Daca mai au aia acte si le gasesc, ar fi ieftin demersul.

Eu nu spun sa nu se duca la un jurist, insa sa fie pregatit pentru cheltuieli care sa nu duca musai spre ceva de valoare. Atata tot.
Ca exista si sansa sa castige ceva, exista, asta nu inseamna ca va fi musai asa.
Va multumesc inca o data tuturor pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat. Mi ati fost de mare ajutor. Mai am totusi sa va pun o intrebare care nu are legatura cu subiectul anterior. Matusa mea a avut cinci frati. Dupa moatea parintilor fiecaruia dintre ei le-a revenit o sesime din casa mostenita. Intre timp, patru dinte frati au murit. Rudele celor decedati vor sa vanda casa, matusa si fratele ramasi in viata se impotrivesc. In conditiile acestea, daca patru persoane sunt pentru vanzare si doua impotriva (nu semneaza actul de vanzare), ce sanse exista ca cei doi sa castige procesul?
integral o mosteniti pe mama dvs. incercati sa aflati la ce notariat s-a dezbatut succesiunea.

Alte discuții în legătură

Cum se va imparti averea bunicilor? ANAMARIA0702 ANAMARIA0702 Buna ziua!Am nevoie de un sfat cu privire la mostenirea bunicilor mei.Situatie sta cam asa:Bunicul meu a decedat in urma cu 4 ani dar dupa moartea lui tatal ... (vezi toată discuția)
Succesiune florinaldoiu florinaldoiu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : In decembrie 2010 a decedat bunicul din partea mamei iar unchiul meu doreste sa facem succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)