avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organizarea ilegala a unui concurs intr-o primarie, in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organizarea ilegala a unui concurs intr-o primarie, in urma reorganizarii

Buna ziua,
Va prezint urmatoarea speta: Dna. X, in 2006, sustine un concurs pentru ocuparea functiei de consilier debutant la compartimentul contracte dintr-o primarie. Ia concursul iar dupa 1 an devine consilier asistent treapta a III-a, potrivit procedurilor de avansare in functie in administratia publica. Pana in anul 2010, ea avanseaza pana la consilier asistent treapta a II-a. Din 2006 de cand s-a angajat si pana in prezent, Dna. X, desi este incadrata pe un post la compartimentul "contracte", isi desfasoara activitatea propriu-zis la compartimentul "autorizatii", pe o fisa a postului arbitrara, pe care este obligata sa o semneze an de an. In vara anului 2010, vine marea restructurare din sectorul public. Dna. X vede ca in noua organigrama postul ei este pastrat. Mai mult, in statul de functii aferent noii organigrame, apare postul ei, consilier asistent treapta a II-a. Numai ca potrivit noii organigrame, Dna. X trebuie sa se ocupe de contracte si nu de autorizatii, ca pana acum. Serviciul personal zice ca din moment ce pana acum Dna. X a lucrat la autorizatii, conform fisei postului, acum, ca va lucra la contracte (desi la acest compartiment a fost angajata si a figurat in statul de functii tot timpul), trebuie sa i se modifice fisa postului cu mai mult de 50%. Colac peste pupaza, de acest post mai este interesata o persoana, Dl. Y, care are gradul consilier asistent treapta a III-a, adica un grad inferior. In urma interesului Dlui. Y, serviciul personal al institutiei zice ca trebuie sa organizeze concurs. Aceasta desi Dl. Y nu se regaseste in statul de functii si, atentie, in urma cu 2 luni a primit o sanctiune administrativa cu mustrare scrisa la vechiul loc de munca, un alt compartiment din structura primariei, motiv pentru care a fost transferat in comaprtimentul Dnei. X. Serviciul personal pe de alta parte sustine ca si Dl. Y se poate prezenta la concurs pentru ca statutul functionarilor publici departajeaza functiile dupa grad si nu dupa treapta; adica un consilier asistent treapta a doua e asimilat, in ceea ce priveste participarea la concurs, unuia cu treapta a treia. Dna. X se teme ca daca se duce la concurs, subiectele vor fi stiute dinainte de contracandidat iar ea va fi restructurata cu acte in regula.

Intrebarea este: ce parghii are la dispozitie Dna X pentru a solicita declararea ilegala a concursului care se va organiza si ce sanse de reusita ar avea, in cazul unui proces cu o autoritate publica?
Cel mai recent răspuns: ellena , utilizator 14:45, 5 August 2010
In privinta nivelului postului aflat in discutie, da, functia aferenta acestui post este de consilier asistent, conform Legii 188/1999, cap.II, clasificarea functiilor publice, treapta de salarizare, fiind asa cum e si in denumire, un criteriu de salarizare, care se dobindeste dupa anumite reguli, deci persoana care participa la concurs trebuie sa indeplineasca criteriile impuse de nivelul functiei de consilier asistent, respectiv minim un an vechime in specialitatea studiilor absolvite, si criteriile impuse de fisa postului ca cerinta de studii, etc.
Pe de alta parte, in procesul de restructurare, primaria a stabilit cu sindicatul sau reprezentantul salariatilor o serie de reguli care se au in vedere la reducerea personalului si din cite stiu la marea majoritate, in primul rind erau eliberati din functii cei cu abateri disciplinare. Cred ca aici e solutia d-voastra salvatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare functionar public alicia4320 alicia4320 In cazul unui examen de promovare al unui f.p. consilier asistent treapta a II , este adevarat ca nu poate fi promovat mai mult decat consilier principal ... (vezi toată discuția)
Incadrare conform studiilor magda2007 magda2007 Sunt asistent de igiena si sanatate publică în urma absolvirii unei scoli postliceale de specialitate , am 16 ani vechime in muncă in aceiaşi unitate, iar ... (vezi toată discuția)
Promovare personal contractual sallyda sallyda Conform legii, functia de consilier juridic in regim contractual din institutiile bugetare este structurata pe 6 grade profesionale: IA, I, II, III, IV si ... (vezi toată discuția)