avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... avocatul este PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

avocatul este PFA?

Buna seara. Apelez la cunostintele dumneavoastra in domeniu pentru a lamuri urmatoarea problema : in primul rand, avocatul este persoana fizica autorizata? Si daca este PFA, poate fi si persoana juridica? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 19:47, 29 Noiembrie 2010
Nu este nici PFA, nici persoana juridica. Este persoana fizica cu statut special de profesie liberala, platitor de impozit de 16% pe profit
va rog imi puteti indica un text de lege din care sa reiasa acest lucru?
Legea 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat (cu modificari).
Art. 1
(1) Profesia de avocat este libera si independenta, cu organizare si functionare autonome, in conditiile prezentei legi si ale statutului profesiei.
(2) Profesia de avocat se exercita numai de avocatii inscrisi in tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, denumita in continuare U.N.B.R.
(3) Constituirea si functionarea de barouri in afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire si de inregistrare ale acestora sunt nule de drept.
L571/2003 - Codul fiscal:
ART. 46

Definirea veniturilor din activităţi independente

(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.

(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

NORME METODOLOGICE:
Veniturile obţinute de avocaţii stagiari în baza contractelor de colaborare precum şi avocaţii salarizaţi în interiorul profesiei sunt considerate venituri din activităţi independente


ORDIN 262/2007, Art.1:
g)Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere (070), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/5;
EXTRAS:
C. ALTE DATE PRIVIND CONTRIBUABILUL
1. Cod CAEN al obiectului principal de activitate
2. Felul activităţii
2.1 Activităţi economice desfăşurate în mod independent
Autorizaţie nr.
data
......../....../................

Organ emitent
2.2. Profesii libere
Avocat
Notar
Medic
Contabil
Altele

Document de autorizare nr.
data
......../....../................

Organ emitent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de depunere declaratie 200 pentru agentii de asigurari george-neagu george-neagu Am incheiat polite de asigurare pe baza unui contract de mandat in luna decembrie 2010, am primit comisionul datorat in luna ianuarie 2011. Acum , pana la 16 ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii martanichita martanichita Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca am incheiat un contract de prestari servicii pe perioada in care nu am fost angajata se ia in calcul sa stabilirea ... (vezi toată discuția)
Plata contributii sociale andreeadrept andreeadrept buna ziua, sunt studenta la drept si as avea nevoie de niste raspunsuri pentru un examen daca ma puteti ajuta. Daca am un venit dependent si un venit ... (vezi toată discuția)