avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebari si interpretari legate de facilitatile ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebari si interpretari legate de facilitatile acordate angajatorilor conform cu legea 76/2002

Se dau urmatoarele texte din legea 76/2002 text actualizat pina la data de 01.01.2006 . Sper ca nu sunt si alte modificari de atunci


Art. 80. - (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
(2) Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute la alin. (1) pe o perioada de 18 luni.
(3) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) si (2) angajatorii care au obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca absolventi ai institutiilor de invatamant, pentru absolventii din aceasta categorie.

.....


Art. 83. - (1) Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile art. 80 sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.
(2) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului prevazut la alin. (1), sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu,

....

Art. 841. - (1) Angajatorii care, dupa indeplinirea obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1), mentin raporturile de munca sau de serviciu cu absolventii incadrati in conditiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de munca sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane si virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevazut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani de la data indeplinirii obligatiei prevazute la art. 83 alin. (1).

Si acuma problemele :

1. Legat de articolul 80 (1) lit c :

Din lege s-ar deduce ca angajatorul primeste 1.5 salarii minim brute pe tara/luna indiferent daca incheie cu un absolvent de studii superioare CIM cu norma intreaga sau CIM cu timp partial . Alte pareri ?

2. Legat de articolul 80 (3)

Care sunt angajatorii obligati de a incadra absolventi ai instituiilor de invatamint superior ?

3. Legat de articolul 841(1)

Eu deduc urmatoarele :

a)Angajezi omul

b)Un an statul iti da o suma reprezentind 1/1.2/1.5 (dupa caz) salarii minim brute in fiecare luna pentru fiecare absolvent in timp ce tu platesti costul locului de munca in intregime mai putin contributia datorata de angajator la somaj (vezi art 80 )

c)Inca 2 ani tu trebuie sa-l mentii in functie , altfel trebuie sa platesti ce ai primit la b) + dobinda (vezi art 83 ) . Tu platesti salariul + impozit pe venit din salarii + contributiile sociale datorate de angajat si cele datoarte de angajator adica costul locului de munca in intregime fara sa primesti ceva de la stat

d) la implinirea celor 3 ani de cand l-ai angajat vei primi pentru maxim 2 ani o suma de bani echivalenta cu contributiile datorate de angajator pentru aceasta perioada . Practic platesti ceea ce inseamna salariul brut al angajatului (salariu net + impozit venit din salariu + contributia angajat)

Exista vreo alta interpretare ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 16 Septembrie 2007
colonelu, utilizator
Cel mai recent răspuns: colonelu , utilizator 08:34, 19 Septembrie 2007
si ce faci il angajezi pe nedet cu 2 ore. putin probabil pentru calegea iti spune ca se acorda pt cim pe durata nedet.
Angajatorul sunt eu pentru ca eu detin firma chiar daca administrator e altcineva
Angajatul voi tot eu si sunt proaspat absolvent
Intentionez sa ma angajez cu CIM cu timp partial pe perioada nedeterminata

Daca statul ma premiaza ca angajez un absolvent (adica pe mine ) , cu atit mai bine
Orice leu e binevenit
Ultima modificare: Marți, 18 Septembrie 2007
colonelu, utilizator
Ai grije la incompatibilitati
Despre ce incompatibilitati e vorba ? Intre ce si ce ?
C. Incompatibilitate si compatibilitate

Art. 19. - Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:
a) calitatea de avocat;
b) activitătile care lezează demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) alte profesii autorizate sau salarizate;
d) functia si activitatea de administrator sau de lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciară;
e) activitatea publicistică salarizată;
f) alte incompatibilităti prevăzute de lege sau rezultate din situatia de conflict de interese, în conditiile legii.

Art. 20. - Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilă cu:
a) activitatea didactică universitară si de cercetare;
b) functia de arbitru, mediator sau expert, în conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementări juridice;
d) orice altă activitate profesională care nu încalcă situatiile de incompatibilitate si de nedemnitate;
e) calitatea de asociat, actionar, administrator, cenzor la oricare dintre formele de organizare juridică prevăzute de lege.

D. Situatii speciale cumulative. Societatea profesională

Art. 21. - Persoana juridică înfiintată în baza Legii nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată, constituită de către unul sau mai multi consilieri juridici înscrisi în Tabloul tinut de colegiile teritoriale, are caracter de societate profesională. În conformitate cu normele deontologice si de etică profesională si cu prezentul statut, aceste societăti profesionale nu pot functiona în lipsa avizului de principiu dat de colegiul teritorial pe a cărui rază îsi au sediul, care va verifica, în principal, următoarele:
- calitatea de consilier juridic, conform legii si statutului profesiei, a asociatului unic/asociatilor/actionarilor;
- obiectul de activitate să fie unic, respectiv activităti juridice (consultantă si reprezentare juridică, exclusiv activităti atribute speciale ale altor profesii juridice) cod CAEN 7411. În urma dobândirii personalitătii juridice si a obtinerii autorizatiilor de functionare, a avizului Colegiului, societatea profesională, prin grija acestuia, va fi înregistrată obligatoriu în partea cu destinatie specială, respectiv Societăti Profesionale, din Tabloul tinut de colegiul teritorial.

Orice modificare adusă actelor constitutive ale acestor societăti va trebui adusă la cunostintă colegiului teritorial în a cărui rază acestea îsi au sediul.

La astea. Zicem doar si fii atent doar atat.

Alte discuții în legătură

Angajare absolventi Vioreld Vioreld salutare. imi puteti spune si mie pashii care trebuiesc urmatzi daca firma vrea sa angajeze absolventi, in cazul carora Somajul contribuie cu un procent la ... (vezi toată discuția)
In ce conditii angajatorul beneficiaza de subventii mihaela zah mihaela zah am absolvit o forma de studii superioare,timp in care am detinut un loc de munca ,nu in domeniu.acum am renuntat la acel loc de munca,si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Facilitati financiare - angajare consilieri juridici debutanti PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, La ce anume face referire art. 18 (\"Autoritatile si persoanele juridice de drept public sau privat, care incadreaza consilieri juridici ... (vezi toată discuția)