avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia copilului

suntem o pereche necasatorita si avem impreuna un copil de 4 ani.in cazul despartirii noastre care sunt drepturile fiecaruia asupra copilului si cui ii va fi incredintat?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:06, 5 August 2010
parintelui cu care sta permanent copilul. insa trebuie facuta o cerere de incredintare a tutelei catre instanta de judecata. eu va doresc sa nu va despartiti!
Parintii au aceleasi drepturi si obligatii fata de minori. IN cazul unei despartiri, se va cere prin actiune in instanta, incredintarea minorului , de catre parintele interesat, Acesta va trebui sa dovedeasca prin acte si martori, indeplinirea unor conditii optime pentru cresterea si educarea copilului ( conditii locative, venituri, moralitate, etc. ) Se va efectua ancheta sociala (cei de la aut,. tutelara) la domiciliul unde ar urma sa locuiasca impreuna cu minorul.
Daca si celalalt parinte solicita incredintarea, se va face ancheta sociala la domiciliul ambilor, iar instanta va decide, tinand cont de probele administrate de parti, cat si de opinia celor de la autoritatea tutelara
Ultima modificare: Joi, 5 August 2010
ContSters122901, utilizator
In eventualitatea unei despartiri,trebuie depusa in instanta o cerere de incredintare a copilului.
Instanta,in functie de probatoriul administrat in cauza (martori,inscrisuri,ancheta sociala,conditiile morale si materiale ferite de fiecare dintre parinti),va decide caruia dintre parinti ii va incredinta copilul spre crestere si educare.
Sunt de acord cu Indines insa cu o precizare. Daca va despartiti in fapt se va dispune de catre instanta cate o ancheta sociala la fiecare din domiciliile voastre. Chiar daca un parinte nu solicita ca minorul sa-i fie incredintat, primeaza interesul superior al acestuia, iar daca parintele care nu a solictat custodia are conditii mai bine ii va fi incredintat cu siguranta. Din experienta si vazand varsta copilului (4 ani), mama are 80% sanse sa obtina custodia copilului. La aceasta varsta copilul este atasat mai mult de mama.
In cazul separatiei intre cei doi parinti, este indicat sa introduceti o actiune de incredintare minor. Instanta de judecata va dispune efectuarea de anchete sociale la domiciliul fiecarui parinte si in functie de ce conditii ofera, precum si de moralitatea si caracterul parintilor, minorul va fi incredintat unuia dintre parinti spre crestere si educare, cu obligarea celuilalt parinte la plata unei pensii de intretinere.
Cele mai mari sanse in incredintarea minorului o are mama...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort georgica florinela georgica florinela daca as divorta de sotul meu in situatia mea de vanzatoare fara carte de munca ar putea intra in custodia mea copilul? (vezi toată discuția)
Divort cu minori katy_katalina89 katy_katalina89 buna ziua am si eu o intrebare:sunt casatorita din 2009,in urma casatoriei a rezultat un copil minor.Sotul meu in 2010 lucra la ISU,in decembrie 2010 a plecat ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori costy223 costy223 as vrea sa stiu si eu ce sanse am sa pastrez copilul minor la divort deoarece sotia nu are nici domiciliu si a plecat in strainatate fara sa mai trimita nimic ... (vezi toată discuția)