avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... 3 intrebari despre cercetarea penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

3 intrebari despre cercetarea penala

Hi
Am 2 intrebari.
1.In cazul unui dosar penal cand procurorul solicita arestarea preventiva o face pe baza unor probe pe care trebuie sa le sustina prin dovezi sau e doar pe baza cumularii minimelor de pedepse pentru diversele invinuiri? (minim 4 ani) Mai exact isi poate sustine cererea de arest preventiv pe baza unor dovezi care ulterior s-ar putea dovedi neconcludente sau neincriminatoare?
3 In ce conditii persoanei cercetate penal i se poate reduce pedeapsa daca aceasta colaboreaza? Si mai exact la ce anume se refera colaborarea? La a declara tot sau la a ajuta la prinderea altor infractori?
Ultima modificare: Vineri, 6 August 2010
rosemore, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Mihai Gaita , Avocat 14:34, 6 August 2010
Numai pe baza unor probe. Colaborarea si recunosterea faptei pot fi considerate circumstante atenuante, putand duce la coborarea pedepsei sub minimul special prevazut de lege.
pot duce asta insemnand ca ramane la attudinea procurorului sau in mod sigur duc? din ce am inteles eu doar daca vrea procurorul tine cont de faptul ca ti-ai recunoscut vina si ai colaborat in timpul cercetarii penale

a treia intrebare pe care nu am pus: in cazul in care am o infectie foarte mare la o masea si fac penicilina se poate aplica masura arestului preventiv sau se amana 1-2 zile pana termin tratamentul?
1. Masura arestarii preventive se poate dispune cand exista probe sau indicii temeinice ca invinuitul/inculpatul a savarsit o fapta prev. de legea penala si, conform art. 148 Cod proc. pen., daca pedeapsa prevazuta este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani:
- inculpatul a fugit sau s-a ascuns ori exista date ca va incerca sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, judecata sau executare;
- a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara;
- exista date ca incearca sa zadarniceasca direct sau indirect aflarea adevarului;
- exista date ca pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
- a savarsit cu intentie o noua infractiune;
- exista date ca exercita presiune asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
- a savarsit o infractiune pedepsibila cu detentiunea pe viata sau inchisoare mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea lui in libertate prezinta un pericol concret pt ordinea publica;

Da, procurorul poate intocmi propunerea de arestare preventiva pe niste dovezi care s-ar putea demonstra a fi netemeinice.

3. "colaborarea" inseamna sa se prezinte la data stabilita prin citatie, sa nu se opuna actelor de procedura ( si in sensul de a nu se sustrage). Nu inseamna sa "dea in gat pe nimeni" sau sa raspunda la toate intrebarile. Nu e obligat.
av.corduneanu.daniel a scris:

Numai pe baza unor probe. Colaborarea si recunosterea faptei pot fi considerate circumstante atenuante, putand duce la coborarea pedepsei sub minimul special prevazut de lege.


Si daca in timpul procesului acele probe pe care s-a bazat masura retinerii preventive se dovedesc a fi nule? Ce vreau eu sa stiiu mai exact: atunci cand procurorul va inainta cererea de arest preventiv o poate sustine cu probe usor "fortate" din moment ceprocesul nu se va judeca intr=o singura zi tot astfel incat pt moment sa obtina ceea ce isi doreste?
Trebuie sa intelegeti ca masura preventiva nu are legatura cu judecata pe fond. Probele respective pot sa nu existe, daca exista indicii temeinice ca s-a savarsit infractiunea de catre invinuit/inculpat.

Da, se poate demonstra ulterior ca sunt nule, nu mai conteaza.
Oricum, procurorul nu propune pt ca "asta isi doreste", ci pt a preveni savarsirea de noi infractiuni.

Si o infectie la masea nu e motiv de intrerupere sau amanare a masurii de arestare preventiva.

Alte discuții în legătură

Mandatul de arestare preventiva roxanafey roxanafey ce faci atunci cand masura arestarii preventive se sustine pe litera f art 148 cod procedura penala si procurorii nu probeaza aceasta masura cu nimic si totusi ... (vezi toată discuția)
Art.211.cpp razvan_bob razvan_bob am fost imlicat ant-ro cauza grava artc 211 cpp si am primiy arestare preventiva si iarasi mia venit sa ma duc la tribunal.ma ajuta cineva sa stiu ce ma ... (vezi toată discuția)
Ma poate retine preventiv? nikolos nikolos Dosarul unui accident privind art 178 alin 2 si 184 alin 2 si 4 cp cu 5 plangeri pe parte civila va ajunge la procuror unde voi fii chemat cu avocatul pt ... (vezi toată discuția)