avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... detasare - absente nemotivate
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

detasare - absente nemotivate

Va prezint urmatoarea situatie; un functionar public este detasat de institutie, ia act de acest lucru insa nu se prezinta, la locul de munca , dupa o jumatatea de an aduce certificate medicale., mai are din detasare inca 6 luni. pentru care nu a adus nici un act ,motivand ca a atacat in justitie decizia de detasare. Se poate considera absenta nemotivata lipsa acestuia la noul loc de munca.??
Poate fi destituit pentru absenta nemotivata?
Cam incurcata speta,.
multumesc pentru raspunsuri.



Cel mai recent răspuns: bryan , utilizator 09:47, 9 August 2010
Pai si timp de o jumatate de an nu a intrebat nimeni nimic, nu s-a observat absenta lui, cum s-au intocmit pontajele? Trebuia cineva sa sesizeze si sa i se desfaca cim in baza absentelor conform codului muncii!!! Cam delasatoare directia de acolo... lasa de gandit.... asta spune multe, referitor la ce se intampla in tara noastra draga....:O:thumbdown:
Este un pic neclara situatia expusa. Insa din cele relatate inteleg ca in toata acesta perioada cel detasat a fost in incapacitate de munca. Timp de 6 luni? Deci contractul de munca a fost suspendat in toata acesta perioada. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este este de maximum 183 de zile calendaristice pe an. Insa a fost adusa la cunostinta societatii in cel mai scurt termen incapacitatea sa de munca?
De cand a fost detasat persoana nu s-a prezentat la locul de munca, iar dupa 3 luni a depus o adresa cu certificatele medicale, pe cele trei luni, insa de atunci nu a mai depus nimic.In aceasta perioada a fost sesizata si comisia de disciplina care a considerat clasarea sesizari pe motiv ca,, neprezentarea la locul de munca unde a fost detasat nu constituie abatere disciplinara cf.art.77 din 188/1999 ,, . la sedintele comisiei a participat si persoana insotit de avocat, (cred ca membrii s-au speriat si ,,,s-au spalat pe maini,,)
Raportul comisie privind clasare sesizarii poate fi contestat??????
Daca Comisia de disciplina a propus clasarea sesizarii, cum se mai poate aplica o sanctiune disciplinara (in afara de munstrare)prevazuta de Lg188/1999.?
Un functionar public nu are cim, este numit in functie prin act administrativ. Situatiei i se aplica prevederile cu caracter special ale Legii nr. 188/1999, nu ale Codului muncii.


@bryan

La dvs. in institutie e brambureala. Un functionar public nu poate fi destituit din functie in mod direct, ci numai la propunerea comisiei de disciplina. Potrivit art. 77, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 188/1999, absentele nemotivate constituie abateri disciplinare.

Spuneti ca ati sesizat comisia de disciplina si aceasta a clasat sesizarea. Raportul comisiei de disciplina nu poate fi contestat, nu exista prevedere in acest sens in HG nr. 1.344/2007. Este util sa ne spuneti cand a fost sesizata comisia, pe parcursul celor trei luni pentru care functionarul a adus certificate medicale sau dupa trecerea acestei perioade. Dati mai multe detalii, mi-este greu sa cred ca membrii comisiei de disciplina s-au speriat de avocatul functionarului public.

In fond, este dreptul acestuia sa fie reprezentat sau asistat pe parcursul procedurii de cercetare administrativa, drept prevazut in art. 19 din HG nr. 1.344/2007.
Scuze, ca nu am reusit sa raspund.
Noi suntem primarie, comisia de disciplina, a fost sesizata dupa trecerea perioadei, pentru care persoana a adus cert. med. ,totul a fost prezentat in sesizare dar comisia in raport de clasare a facut referire doar la partea cu c.o..Pentru perioada cat nu e prezent la serviciu nu spune nimic. Problema e ca daca ar aduce c.o. si pentru perioada asta atunci ar intra in cele 183 de zile si ar trebui pensionata medical. Ce putem face, chiar nu putem sa facem o contestaie la raportul de clasare, al comisie!? cum se poate rezolva situatia? Nu ne-am mai intalnit cu astfel de probleme suntem ,,novici,,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare functionar public in perioada de preaviz alexdobree alexdobree Buna seara! Va prezint urmatoarea speta: -un functionar public isi depune demisia si respecta termenul de preaviz cu exceptia ultimei zile. In cazul in ... (vezi toată discuția)
Destituirea din functia publica mariana c mariana c Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public? Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul ... (vezi toată discuția)
Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)