avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Destituirea din functia publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Destituirea din functia publica

Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public?
Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul meu si care la sfarsitul lunii isi ia salarul!! Exista vreo posibilitate de a solicita sa fie data afara?
Va multumesc
V. S.
Cel mai recent răspuns: s_mari , utilizator 21:30, 20 Ianuarie 2010
mariana c a scris:
Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul meu si care la sfarsitul lunii isi ia salarul!! Exista vreo posibilitate de a solicita sa fie data afara?

Functionarul public poate fi eliberat sau destituit din functie in conditiile art. 99 sau art. 101 din Legea nr. 188/1999. Ceea ce scrieti mai sus nu constituie abatere disciplinara, cel putin nu in acceptiunea Legii nr. 188/1999.
Formulati o sesizare in atentia conducatorului institutiei publice.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
La art 101 se vorbeste de abateri disciplinare. ce este o abatere disciplinara? Sa lipseasca de la birou pt motive neintemeiate nu este o abatere disciplinara?
Multumesc
Abaterile disciplinare precum si modalitatile legale de desfacere a contractului de munca a functionarului public sunt reglementate de L.188/1999 (Statutul functionarului public modificata si completata) si de normele si regulile de ordine interioara ale fiecarei institutii.
Referitor strict la problema dvs., va sfatuiesc, cu toata condescendenta, sa incercati sa discutati mai intai cu sotul, sa fiti sigura de ceea ce afirmati si apoi sa incercati o rezolvare intre dvs. si sot. Ma indoiesc de faptul ca, odata ce acea femeie va fi data afara, vor inceta obligatoriu si relatiile ei cu sotul dvs. Cred deci, cu tarie, dincolo de aspectul intrinsec al faptelor, ca rezolvarea reala tine de alte aspecte decat cele disciplinare.
Daca totusi vreti sa faceti ceva pe latura disciplinara (desi nu inteleg de ce este mai vinovata femeia decat sotul dvs., iar nu amandoi in aceeasi masura, disciplinar vorbind, bineinteles) va trebui, pentru a putea determina luarea unor astfel de masuri (desi desfacerea contractului de munca nu este singura si nici obligatorie), sa fiti sigura de existenta unor probe si a faptului ca le puteti utiliza. Chiar si in raport cu conducerea institutiei, singura in drept sa ia si sa dispuna masurile disciplinare.
Articolul 7 punctele c) si d) vorbeste despre absenta nemotivata de la serviciu (ceea ce este cazul in situatia mea). Am dovezi, nu stiu in ce masura sunt utilizabile. Care ar fi dovezile de care am nevoie din punct de vedere juridic?
Multumesc
Un detectiv privat care o urmareste poate depune marturie?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Sanctiune functionar public laluca laluca Ce sanctiune poate primi un functionar public care lipseste nemotivat de la serviciu 2 zile(s-ar putea sa fie in concediu medical dar nu a anuntat pe ... (vezi toată discuția)
Detasare - absente nemotivate bryan bryan Va prezint urmatoarea situatie; un functionar public este detasat de institutie, ia act de acest lucru insa nu se prezinta, la locul de munca , dupa o ... (vezi toată discuția)
Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)