avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Renuntare la succesiune

Buna ziua,

am o intrebare referitoare la renuntarea la succesiune in urma mamei decedata pe 23 feb 2010.

am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la decesul mamei nu imi exprim optiunea de a renunta la succesiune, imi revin toate bunurile ei , cat si toate datoriile.

Ce pot face eu si tatal meu sa nu platim datoriile mamei la banca la care a avut un credit de nevoi personale.
Mentionez ca eu nu stau in casa parintilor si sunt singurul copil la parinti.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cris_sa , utilizator 22:20, 11 August 2010
Cel ce va accepta succesiunea va lua atat bunurile, cat si datoriile mostenirii.
cris_sa a scris:

am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la decesul mamei nu imi exprim optiunea de a renunta la succesiune, imi revin toate bunurile ei , cat si toate datoriile.


Nu ati inteles bine. Mai exista si posibilitatea acceptarii sub beneficiu de inventar, caz in care creditorul ( banca) trebuie sa se indestuleze exclusiv din bunurile care alcatuiesc activul masei succesorale, nu si din bunurile proprii ale mostenitorului. Este o varianta sa nu platiti din buzunar, ci din ce mosteniti de la mama.
Posibilitatea ca acel credit sa nu fie platit nu exista. Decat daca mama a incheiat o polita de asigurare cesionata bancii, si din prima de asigurare se poate indestula.


Daca nu acceptati succesiunea veti fi considerata straina de succesiune ( nu mai culegeti nimic).

Tatal dvs. era casatorit cu mama in momentul decesului? atunci vine si el la mostenire ( el culege 1/4, dvs. 3/4).

Buna ziua,

din pacate mama nu a avut bunuri pe numele ei si nici vreo alta mostenire.
Se schimba situatia.

Atunci si dvs. si tatal, daca nu dati declaratie de renuntare in termen, nu o sa aveti cum sa va opuneti la executare din partea bancii.
Mai mult, in calitate de creditor chirografar, poate, pe calea actiunii subrogatorii ( oblice) sa ceara in instanta dezbaterea succesiunii si nu mai aveti cum sa renuntati, pt ca nu veti fi in termen.

Mergeti urgent la un notar si renuntati amandoi. Astfel, aceste declaratii le puteti opune bancii sa nu mai platiti nimic.

Dar doar daca sunteti siguri ca nu avea mama nimic ( nici bunuri comune cu tatal dvs. provenite din casatorie, nici bunuri proprii - donate, mostenite sau dinainte de casatorie).


Edit later: ati scris in primul mesaj "casa parintilor" si se intelege ca e bun comun.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Da, asa este am scris casa parintilor, dar pe actul casei este trecut doar tatal meu.

Ne-am interesat bine si mama nu are nici o mostenire.

Va multumesc pt lamurire! deci asa trebuie, sa renuntam expres la succesiune in termen de pana la 6 luni de la deces, ca dupa aceea indiferent ce facem, nu mai putem renunta.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire roxicutza86 roxicutza86 tatal meu a murit acum 3 luni lasand mostenire doar 1 apartament ai carui proprietari sunt parintii mei<defunctul si mama in viatza>.acest apartament este ... (vezi toată discuția)
Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil FeliciaVincze FeliciaVincze Buna seara, Am primit o citatie, eu sora si tatal nostru, sa ne prezentam la data de...la notarul public x...pentru dezbaterea succesiunii dupa mama noastra ... (vezi toată discuția)
Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar TLarisa TLarisa Buna ziua, Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a ... (vezi toată discuția)