am o intrebare referitoare la renuntarea la succesiune in urma mamei decedata pe 23 feb 2010.
am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la decesul mamei nu imi exprim optiunea de a renunta la succesiune, imi revin toate bunurile ei , cat si toate datoriile.
Ce pot face eu si tatal meu sa nu platim datoriile mamei la banca la care a avut un credit de nevoi personale.
Mentionez ca eu nu stau in casa parintilor si sunt singurul copil la parinti.
Desi e pe numele tatalui, daca a fost achizitionata in timpul casatoriei, e bun comun, si 1/2 apartinea mamei.
Dar, daca sunteti siguri ca e bun propriu al tatalui, e ok.
Buna ziua, am revenit cu noi informatii pt ca tatal meu a fost la notar a facut : Declaratie de renuntare la succesiune cu mentiunea: (... ) in calitate de sot, declar ca renunt la succesiunea defunctei si ca nu am facut nici un fel de acte sau de fapte de acceptare, expresa, tacita sau fortata a acestei succesiuni.
Dau prezenta declaratie fiind necesara la dezbaterea succesiunii defunctei.(....)
Am fost si eu la alt notar si mi-a spus ca nu e bine facuta, ca ar fi trebuit sa scrie in titlul declaratiei Declaratie de renuntare expresa la succesiune
totusi din ce am citit in declaratia facuta de tatal meu, se mentioneaza in cuprinsul ei referitor de cuvantul expres, dar d-na notar la care am fost mi-a spus ca tb trebut in titlu. Cum e bine sa fie facuta, e valabila cea facuta de tata sau nu?
Renuntarea la mostenire este actul juridic unilateral, expres si solemn prin care succesibilul declara, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de optiune succesorala, ca nu isi insuseste, renunta, la titlul de mostenitor.
Renuntarea trebuie sa indeplineasca doua conditii de forma:una de validitate -trebuie data in fata notarului public si alta de opozabilitate-trebuie inregistrata/inscrisa in registrul special de renuntari la succesiune, tinut de biroul notarial desemnat pentru circumscriptia teritoriala a judecatoriei de la locul deschiderii mostenirii.
Aceasta declaratie trebuie facuta in termenul de 6 luni de la data decesului mamei dvs.(sotiei tatalui dvs.).