avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Renuntare la succesiune

Buna ziua,

am o intrebare referitoare la renuntarea la succesiune in urma mamei decedata pe 23 feb 2010.

am inteles ca daca in termenul de 6 luni de la decesul mamei nu imi exprim optiunea de a renunta la succesiune, imi revin toate bunurile ei , cat si toate datoriile.

Ce pot face eu si tatal meu sa nu platim datoriile mamei la banca la care a avut un credit de nevoi personale.
Mentionez ca eu nu stau in casa parintilor si sunt singurul copil la parinti.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cris_sa , utilizator 22:20, 11 August 2010
Desi e pe numele tatalui, daca a fost achizitionata in timpul casatoriei, e bun comun, si 1/2 apartinea mamei.
Dar, daca sunteti siguri ca e bun propriu al tatalui, e ok.

Da, acum ne-am inteles:)
Succes!
Buna ziua, am revenit cu noi informatii pt ca tatal meu a fost la notar a facut :
Declaratie de renuntare la succesiune cu mentiunea: (... ) in calitate de sot, declar ca renunt la succesiunea defunctei si ca nu am facut nici un fel de acte sau de fapte de acceptare, expresa, tacita sau fortata a acestei succesiuni.
Dau prezenta declaratie fiind necesara la dezbaterea succesiunii defunctei.(....)

Am fost si eu la alt notar si mi-a spus ca nu e bine facuta, ca ar fi trebuit sa scrie in titlul declaratiei Declaratie de renuntare expresa la succesiune

totusi din ce am citit in declaratia facuta de tatal meu, se mentioneaza in cuprinsul ei referitor de cuvantul expres, dar d-na notar la care am fost mi-a spus ca tb trebut in titlu. Cum e bine sa fie facuta, e valabila cea facuta de tata sau nu?

Va multumesc
Cris
Renuntarea la mostenire este actul juridic unilateral, expres si solemn prin care succesibilul declara, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de optiune succesorala, ca nu isi insuseste, renunta, la titlul de mostenitor.

Renuntarea trebuie sa indeplineasca doua conditii de forma:una de validitate -trebuie data in fata notarului public si alta de opozabilitate-trebuie inregistrata/inscrisa in registrul special de renuntari la succesiune, tinut de biroul notarial desemnat pentru circumscriptia teritoriala a judecatoriei de la locul deschiderii mostenirii.

Aceasta declaratie trebuie facuta in termenul de 6 luni de la data decesului mamei dvs.(sotiei tatalui dvs.).
Declaratia e in termen de pana la 6 luni de la decesul mamei.

In declaratiile nosatre scrie ca: cer ca prezenta declaratie sa fie inregistrata in Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale - RNOS

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire roxicutza86 roxicutza86 tatal meu a murit acum 3 luni lasand mostenire doar 1 apartament ai carui proprietari sunt parintii mei<defunctul si mama in viatza>.acest apartament este ... (vezi toată discuția)
Succesiune din oficiu - art 1112 cod civil FeliciaVincze FeliciaVincze Buna seara, Am primit o citatie, eu sora si tatal nostru, sa ne prezentam la data de...la notarul public x...pentru dezbaterea succesiunii dupa mama noastra ... (vezi toată discuția)
Succesiune- preluare datorii, credit ipotecar TLarisa TLarisa Buna ziua, Parintii mei, mama si tatal vitreg au cumparat in 2007 un apartament cu 2 camere prin credit ipotecar in valoare de 32000CHF. In 2015, mama a ... (vezi toată discuția)