avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare uzufruct

Buna ziua, am cumparat casa parintilor mei cu c.v. cu uzufruct.
Ulterior am aflat ca, conform art. 845 c.civ. fratii mei pot sa-mi atace actul dupa moartea parintilor si au si ei dreptul la casa.
Acum, vreau sa stiu daca parintii pot sa-mi vanda si uzufructul cu titlu oneros ca sa nu mai poata ataca fratii actul?
Se poate ?
Sunt mai acoperita daca mi se va vinde si uzufructul ?

Va multumesc!!!
cand sunt mai multi rezervatari, cam greu sa se evite un conflict. nu este obligatoriu, dar in principiu, rezervatarii se pot atata intre ei cu usurinta.
Acoperita veti fi daca puteti dovedi, in caz ca fratii dvs. se vor gandi sa atace actul , daca veti putea face dovada platii pretului, intrucat fara a fi platit un pret, actul nu se considera a fi o vanzare ci o donatie deghizata. Asa fiind, fratii vor putea cere reductiunea.
Ca regula, dreptul de uzufruct nu poate fi instrainat deoarece uzufructuarul nu are dreptul de dispozitie ci doar de a folosi bunul si a-i culege fructele.
Va prezint mai jos dispozitivul unei hatarari sa va convingeti ca nu trebuie sa stati linistit intrucat actul dvs. este prezumat de lege ca fiind donatie cu scutire de raport. Daca nu se facea referire la uzufruct erati in regula. Puteati trece in schimb o obligatie de intretinere a parintilor si actunci actul valora contract de intretinere care este foarte bun. Ce sa va fac ? Toti mergeti la notar fara avocat. Notarul nu va reprezinta interesele. La notar platiti zeci de milioane si la avocat veniti gratis. Gratis vreti o informatie, gratis veti pierde totul. NImic nu este gratis , totul se plateste.
In drept, potrivit dispozitiilor art. 845 Cod Civil "valoarea bunurilor instrainate unui succesibil in linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotita in portiunea disponibila si excedentele, de este, se va trece in masa succesiuni. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul in linie dreapta care a consimtit la aceste instrainari".


"Astfel, instanta a retinut ca dispozitiile mai sus mentionate, instituie o prezumtie de donatie, cu consecinta aducerii bunului ce a facut obiectul sau la masa succesorala, in vederea reintregirii acesteia, prezumtie instituita in favoarea mostenitorilor rezervatari si potrivit careia instrainarea cu titlu oneros facuta unui succesibil in linie dreapta reprezinta o donatie, daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, iar deghizarea nu este invocata de un mostenitor in linie dreapta care sa fi consimtit la incheierea actului.


Instanta a mai constatat insa ca, actul de vanzare-cumparare, supus litigiului, reprezinta o instrainare cu drept de abitatie viager in favoarea vanzatorilor, iar dispozitiile art. 845 Cod Civil isi gasesc aplicabilitate doar in cazul in care instrainarea se face cu rezerva uzufructului sau a unei rente viagere, dispozitiile fiind de stricta interpretare, neputand fi extinse efectele sale si in cauza de fata, avand in vedre si principiul de drept conform caruia "ubi lex non distinquit, nec nos distinqvere debemus" - unde legea nu distinge, nici noi (interpretul legii) nu trebuie sa distingem. "
Paratul de mai sus a avut noroc pt. ca el a trecut in contract abitatie viagera.
Intrucat legea prezum un asemenea contract ca fiind de donatie, vom merge la donatii sa vedem ce insemnatate are un act simulat in cadrul donatiilor.
O donatie facut printr-un act simulat valoreaza donatie cu scutire de raport, ceea ce presupune ca respectiva donatie va fi supusa reductiunii numai in cazul in care s-a depasit cotitatea disponibila. O asemenea donatie nu este supusa raportului dar este supusa reductiunii in conditiile legii.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat
As dori sa adaug ca uzufructul nu se poate instraina cu titlu oneros, nici cu titlu gratuit.
Se poate renunta la el, si astfel cel care are nuda proprietate isi consolideaza dreptul de proprietate. Sau poate inceta prin alte prevederi legale: decesul uzufructuarului etc.
Uzufructul poate fi vandut . Am facut zeci de vanzari de uzufruct.
Cine poate mai mult , poate si mai putin. Daca pot sa vand proprietatea, de ca nu as putea sa vand doar un dezmembramant ? Ascult,- adutescu.
Contractul de vanzare - cumparare de uzufruct

( art. 517 - art. 520 C. Civ.)



Incheiat intre subsemnatii:

Eu, vanzatorul . . . . . . . (nume, prenume si domiciliu) si

Eu, cumparatorul . . . . . . (nume, prenume si domiciliu) a intervenit acest contract in temeiul caruia eu, vanzatorul, vand cumparatorului uzufructul imobilului (apartamentului) situat in compus din . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pe tot restul vietii cumparatorului, perioada in care va administra si va dispune de venitul imobilului cum va crede de cuviinta.

La incetarea din viata a cumparatorului, inceteaza de drept acest uzufruct si imobilul reintra in proprietatea mea, vanzatorul, sau a mostenitorilor mei.

Eventualele contracte de inchiriere facute de cumparator, vor inceta la cel mult un an de la data decesului cumparatorului.

Pretul vanzarii este de . . . . . . lei, pe care l-am primit la semnarea acestui contract (sau se va plati in modul urmator . . . . . . . . . . .)

Imobilul s-a predat cumparatorului conform inventarului ce insoteste acest contract si cumparatorul este obligat sa intretina imobilul pe toata durata uzufructului si sa-l predea la incetarea uzufructului in aceeasi stare cum l-a primit.

In scopul garantarii acestei bune intretineri, cumparatorul se obliga sa plateasca anual o cautiune de 10% din venitul net anual al imobilului.

Eu, cumparatorul . . . . . . . declar ca am cumparat uzufructul imobilului descris mai sus, in conditiile enuntate, la pretul de . . . . . si ma oblig sa intretin bunul ca un adevarat proprietar si acesta va reveni vanzatorului sau mostenitorilor acestuia dupa decesul meu.

Drept pentru care am incheiat acest contract astazi . . . . . . in . . . . exemplare.

VANZATOR

. . . . .

CUMPARATOR
Cine poate mai mult , poate si mai putin.
Daca pot sa instrainez un drept de proprietate , de ce nu as putea sa instrainez doar un dezmembramant al dreptului de proprietate?
Astept raspuns - adutescu.
Ultima modificare: Duminică, 8 August 2010
Gabriel Trifu, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare - cumparare cu nuda prorprietate sau ....? crinaramona crinaramona Buna ziua! Vreau sa cumpar de la parintii mei casa in care locuiesc. Avand si un frate, care nu se intereseaza de soarta lor, cum trebuie sa procedez? ... (vezi toată discuția)
Donatie george77 george77 buna sera>>> as dori sa stiu daca pot dona copiilor mei un imobil pe care eu il detin ca nud proprietar>>>(asta ca banca sa nu ma poata executa silit)...taxa ... (vezi toată discuția)
Contestare contract vanzare cumparare uzufruct gerea gerea CONTRACTUL DE VANZARE CUMPARARE CU UZUFRUCT POATE FI CONTESTAT DE NEAMURILE CELUI CARE A VANDUT,DUPA MOARTEA ACESTUIA? (vezi toată discuția)