avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - TAXE SI MODUL INCADRARII
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - TAXE SI MODUL INCADRARII

Buna ziua.

Zilele trecute am decis sa-mi infiintez un PFA.
Pana aici toate bune si frumoase. Domeniul principal - administrare imobile, cod CAEN 6832

Am o serie de intrebari, deoarece la cat am citit despre noile modificari aduse codului fiscal, simt ca-mi explodeaza creierii.

Deoarece sunt multi administratori de bloc care unii isi vor face PFA, sau deja si-au facut unul, doresc sa ma/ne ajutati prin raspunsurile la urmatoarele intrebari si anume:

1. Datorita noilor norme, vom fi catalogati de catre fisc drept independenti sau dependenti?
2. Ce inseamna pe scurt a fi independent si ce inseamna a fi dependent?
3. Din ceea ce am citit pana acum, este adevarat ca Asociatia de proprietari, va plati pentru mine CAS, CASS, SOMAJ, iar eu la randul meu le voi plati inca o data?
4. Este adevarat, ca Asociatia de proprietari, va plati si cei 16%, iar noi vom plati inca o data cei 16%?
5. Stiti cumva daca se va mai putea pentru norma de venit in cazul in care suntem considerati dependenti?
6. Cam care ar fi norma de venit a unui administrator de bloc din Bucuresti, sectorul 2?


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vvvv , utilizator 18:46, 8 August 2010
1.In cazul unei activitati care indeplineate un criteriu prevazut de OUG nr. 58/2000, art. I, pct. 2.1 se reconsidera ca activitate dependenta
2.In cazul ,,dependent,, se platesc toate contributiile pe care le plateste un angajator pentru un salariat si se retin si contributiile individuale. In cazul ,,independent,, pentru veniturile profesionale se retin contributiile individuale (cas-10,5%, cass-5,5%, somaj-0,5%)
3.Asociatia de proprietari, va plati in calitate de angajator CAS, CASS, SOMAJ si va retine si aceleasi contributii datorate de asigurat ( mentionate mai sus-16,5%)
4. Asociatia de proprietari, va plati impozitul in cota de 16%
5. Nu este prevazuta norma de venit pentru aceasta activitate. Cereti lamuriri si la Primaria de sector.
Activitatea dumneavoastra va fi considerata dependenta. In aces caz nu vad rostul infiintarii unui pfa. Taxele sunt exact la fel de mari ca si in cazul angajarii normale cu carte de munca. Atat pentur asociatie cat si pentru dumneavoastra.
Chiar cei de la Primaria de sector, m-au indrumat spre a-mi infiinta un PFA, si ca daca as fi angajat cu, carte de munca, costurile ar fi enorm de mari.

In concluzie, PFA-urile sunt pe moarte, ca sa inteleg asa.

Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma in it - cum ma afecteaza elucubratiile guvernului? cristi71000 cristi71000 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit si lucrez pe contract de colaborare cu o firma de soft. Cum ma afecteaza noua lege a impozitarii activitatilor ... (vezi toată discuția)
Deci....pfa in noul context Iulia Paraschiva Iulia Paraschiva Dragii mei! Am si eu o mare dilema la care chiar am nevoie de o rezolvare.....\"ieri\"! Eu lucrez ca PFA cu cod caen 6619 - Activităţi auxiliare ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)