avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de a deveni proprietar chiar daca cei doi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de a deveni proprietar chiar daca cei doi proprietari actuali- mama si fostul ei sot nu sunt decedati

Buna ziua, mama mea s-a recasatorit iar acum e divortata din nou, are 2 apartamente - unul din prima casatorie iar cel de-al doilea mostenit de la parintii ei, ea fiind unica mostenitoare a parintilor ei dar in momentul cand s-au facut actele de proprietate, mama mea l-a trecut si pe fostul sot( al doilea) copropietar, deci pe contractele caselor figureaza si cel de-al doilea sot ca propietar.Situatia este neclara si acum si dupa decesul mamei, intrucat si el si mama mea au copii si nepoti,eu fiind una din fiicele mamei care locuiesc in unul din apartamente cu copiii si sotul meu iar in urma unor divergente cu mama mea mi-a spus sa plec din casa ei ceea ce eu nu am facut stiind ca e si fostul ei sot copropietar iar pana nu se face o iesire din indiviziune sau altceva, nu poate sa ma dea afara. Ce ma sfatuiti sa fac ca sa nu mai fim amenintati cu evacuarea de catre mama mea?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:19, 13 August 2010
aveti dreptate nu am nici un contract pt ca sunt fiica ei dar am in buletin adresa locuintei si daca fostul ei sot nu o sa vina sa faca acel partaj ea poate sa ma mai dea in judecata pt evacuare si cat dureaza procesul pt evacuare
dar daca fostul sot al mamei nu doresta sa faca partaj , mama mea poate sa ma dea in judecata pt evacuare sau sa ma evacueze fortat?
Nu poate sa va dea singura in judecata, ci numai impreuna cu celalalt co-proprietar ( fostul sot).

Daca unul dintre ei intenteaza actiune pt partaj, celalalt nu are cum sa se opuna.
cei doi nu au facut partaj deoarece apartamentele erau ale mamei dinainte de a se casatori cu cel de al doilea sot dar atunci cand le-au cumparat , unul din ele a fost mostenirea mamei de la parintii ei iar cand au facut actele mama l-a trecut si pe fostul ei sot in contract, iar la al doilea apartament a fost prin anii ,90 cand puteai sa-ti cumperi propriul apartament, la fel l-a trecut si pe fostul ei sot in contract.Mai este nevoie de partaj daca fostul ei sot stia si nu a avut pretentii niciodata dupa ce s-au despartit la aceste imobile? in continuare mama ne ameninta ca ne da afara cu toate ca eu i-am spus ca nu are cum pana nu vine si celalalt coproprietar chiar a ras si a zis ca sunt doar ale ei si ala nu poate sa faca nimic
diamantulalbastru a scris:

apartamentele...., unul din ele a fost mostenirea mamei de la parintii ei iar cand au facut actele mama l-a trecut si pe fostul ei sot in contract,

Care contract!!?? Eu nu pricep...
Daca apartamentul este MOSTENIT de mama atunci contractul trebuie sa fie pe numele mortului /mortilor (parintele/parintii mamei) Si alaturi de acest contract sta certificatul/certificatele de mostenitor de pe urma defunctului/defunctilor in cuprinsul caruia/carora mama apare ca mostenitor.

Dupa obtinerea certificatului de mostenitor mama putea sa vanda (inainte de casatorie) o cota parte din apartament viitorului ei sot (vanzarea intre soti e interzisa) ori, dupa casatorie, sa doneze o cota parte din apartament sotului ei.

Cam acestea puteau fi contractele in care mama sa-l fi ”trecut si pe sotul ei in contract”. (altminteri nu se face si nu se reface nici un contract ca urmare a unei mosteniri. Actele de proprietate raman pe numele mortilor ... )

Sau poate ca acel apartamant nu a fost MOSTENIT de mama, ci vandut (donat, instrainat contra intretinere, etc) de parintii mamei catre cei 2 soti.

Cum e de fapt? Pentru ca in functie de ce fel de acte s-au facut se poate sti daca fostul sot era coproprietar cu mama (avea, sa spunem, o cota parte de x/y din ap. pe care v-o poate vinde dvs.) sau era proprietar devalmas cu mama si atunci nu va poate vinde o anumita cota pentru ca nu se stie, pana la partaj, care este partea sotului devalmas din apartament.

Pe scurt ... ar fi bine sa stim despre ce vorbim, altminteri sfaturile date pe ghicite s-ar putea sa se potriveasca precum nuca-n perete.
Ultima modificare: Marți, 10 August 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Mă poate da afară din casă? gabrielaIv gabrielaIv Bună seara, am și eu o întrebare locuiesc cu părinții, sunt singurul copil, sunt căsătorită și am doi copii, apartamentul este trecut pe numele ... (vezi toată discuția)
Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Probleme cu parintele adrianaungureanu adrianaungureanu buna ziua!am sa istorisesc pe scurt problema mea.parintii mei nu s-au inteles niciodata,desi,nici nu au divortat.multe probleme pleaca de la tatal meu care nu ... (vezi toată discuția)