avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \"contract prenuptial\" ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"contract prenuptial" ?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi:

Sunt necasatorit; am un apartament cumparat in urma cu 1 an, avans + credit pe 30 ani. Mai am un teren cumparat acum 1 an jumătate –cash si o masina cumparata cash (nu e nici o lauda, descriu situatia in care ma aflu)
Intentionez sa ma casatoresc in viitorul apropiat; fata nu e materialista, suntem impreuna de f mult tp, o mare parte din relatie fiind pieton si chirias, deci nu e genul care sa se uite la bani (pt cei care ar vrea sa-mi zica ca mai bine nu m-as casatorii daca deja ma gandesc la subiectul mesajului) insa am muncit ff mult pt ceea ce am si daca dupa 10 ani de casatorie nu vor mai fi lucrurile la fel de roz, as vrea sa stiu ca raman macar cu ceea ce am avut inaintea casatoriei –acesta e motivul pt care scriu acest mesaj.
Ceea ce mi se pare evident e ca nici o sotie dupa 10 ani de casatorie, chiar daca nu ar fi avut nimic inaintea casatoriei, tot nu ar sta cu mana in san si sa ramana pe drumuri fara nimic.
Ideea e ca inainte de casatorie , pe teren as vrea sa incep constructia unei case. Pt aceasta voi lua un credit ipotecar pe numele meu, probabil pe 20- 30 de ani –deci odata finalizata casa va fi intabulata pe numele meu si ipotecata in favoarea bancii.

Nedumeririle mele:
- in caz de divort, ce se va intampla cu apartamentul tinand cont ca a fost cumparat inainte de casatorie, insa e luat pe credit si probabil se considera ca dupa casatorie participam in mod egal la plata ratelor ? (apartamentul a fost dat in chirie tot tp si pot demonstra ca ratele se platesc din chirie, automat doar din contul meu)

- ce se va intampla cu terenul cumparat de mine inaintea casatoriei si cu casa construita tot inaintea casatoriei, insa cu credit pe termen lung?

Practic ambele imobile sunt intabulate pe numele meu, inainte de casatorie.
Ce as putea sa fac, preventiv? O conventie matrimoniala ?…ce anume trebuie specificat ? …ca renunta la orice drept asupra imobilelor cu CF X si Y, care i s-ar cuvenii in urma casatoriei? …si ca recunoaste ca ratele la credite se achita de mine si parintii mei ? In caz de divort, instanta romaneasca tine cont de un asemenea document ?
O alta speta: daca dupa casatoria mea, parintii mei vand un bun (care ar fi mostenirea mea deci nu s-ar impartii cu sotia in caz de divort) si imi fac cadou banii proveniti pt a rambursa unul din credite… Instanta ar considera ca, creditul a fost rambursat din bani castigati pe parcursul casatoriei ?

- si ultima intrebare: Imi puteti spune cand se va introduce contractul prenuptial in Codul civil ?


Cel mai recent răspuns: mustang , utilizator 22:16, 8 August 2010
Problema poate fi ori foarte simpla ori foarte complicata, depinde de atitudinea viitoarei sotii si de deznodamantul casatoriei.Toate bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunurile d-voastra proprii.Chiar daca viitoarea sotie va contribui considerabil la constructia casei si la plata ratelor, ea , in caz de divort ori va avea un drept de creanta asupra d-voastra pentru banii pe care i-a bagat, fie va solicita un procent mai mare din bunurile comune dobandite in timpul casatoriei tinanad cont de aceasta contributie.In orice caz, investiti mult in aceasta relatie ca sa nu ajungeti sa va puneti aceste probleme.Toata mostenirea provenita de la parintii d-voastra este bunul d-voastra propriu, inclusiv banii pe care poate sa vii dea pentru plata ratei.Pastrati chitanta.Contractul prenuptial se va introduce odata cu intrarea in vigoare a noului cod civ , la sfarsitul anului 2011.
Multumesc de raspuns dle Corundeanu.
In cazul in care se amana intrarea in vigoare a noului cod civil, as rezolva ceva prin semnarea unei conventii matrimoniale, la notar ? ...Eventual sa se mentioneze care au fost bunurile mele inainte de casatorie (ea nu are bunuri), sa se mentioneze ca sunt luate pe credit inaintea casatoriei, doar pe numele meu, ca ratele vor fi achitate si dupa casatorie din aceleasi surse de venit -chirii, salariul meu, ajutor parinti- si in cazul in care sotia va participa cu vreo suma de bani la plata ratelor/eventuale investitii in aceste imobile, o va face prin virament bancar in contul meu si in caz de divort va fi despagubita de mine cu sumele respective + dobanda legala aferenta perioadei de tp.
Zic si eu asa... nu am studii juridice... de aceea cer niste pareri... :)
Relatia merge bine de 5 ani incoace... speram sa mearga la fel... insa recent un prieten a luat o "teapa" frumoasa de la fosta sotie care stia sa faca doar shopping...Si asta m-a pus pe ganduri, pt ca in tp multe se pot schimba.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intentionez sa ma casatoresc si am nevoie de un sfat \"prenuptial\" draga55 draga55 Intentionez sa ma casatoresc intr un viitor apropiat si va scriu din dorinta de a fi sfatuita ,din timp, asupra ce e mai bine sa fac, pt a ma simti protejata ... (vezi toată discuția)
Bunuri proprii - bunuri comune luk2011 luk2011 Conform Art. 31 : Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot: a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei. Ce se ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial credit imobiliar popa_florin popa_florin Buna ziua, Urmeaza sa ma casatoresc si as dori sa semnez un contract prenuptial cu viitoarea sotie. Eu detin un apartament cumparat cu credit ipotecar pe 30 ... (vezi toată discuția)