Imi mentin parerea exprimata anterior.Este o formula generala care te poate obliga la cate 1 an dupa fiecare curs de perfectionare.
Ar fi normal sa mai intocmeasca angajatorul o adresa sau o decizie din care sa reiasa daca perioada pe care o petreci in strainatate este curs de perfectionare sau este o deplasare /delegare in interesul serviciului, asta asa ca sa fie convinsi ca ai inteles de la ce data incepe sa curga termenul pentru care ti-ai dat acordul sa-l petreci in s.c. care te-a pregatit profesional.
Lipsa acesteia o poti folosi in interesul tau.
Dupa parerea mea termenul de un an se aplica pentru fiecare perioada de training in parte.Mi se pare un termen rezonabil daca avem in vedere cheltuielile pe care la face angajatorul cu trainingul.Insa, potrivit Codului muncii trebuia incheiat un act aditional la CIM. In cazul in care salariatul are initiativa incetarii contractului mai devreme de 1 el va plati cval cursului, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
A se vedea si art. urm. din Codul muncii:
Principii fundamentale
ART. 3
(1) Libertatea muncii este garantată prin Constituţie. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.
(2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de muncă încheiat cu nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) - (3) este nul de drept.
ART. 194
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
ART. 195
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Luand in considerare faptul ca in CIM exista deja o clauza care specifica durata de 1 an , cred ca un act aditional se impune doar in cazul in care s-ar modifica aceasta clauza, adica in urma unui curs de perfectionare mai indelungat sau mai costisitor s-ar stabili o obligatie de 3 ani, ca ex., pt. ca nimic nu spune ca angajatorul nu poate sa faca un astfel de act aditional. Daca insa nu se modifica nimic, salariatul poate fi trimis la curs doar printr-o decizie, in care se specifica durata cursului si data la care se desfasoara acesta.