avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie anticipata si PFA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie anticipata si PFA

Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: adita74 , utilizator 17:41, 11 August 2010
1. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv, desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este numita in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, sau este membru cooperator intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
2. In concluzie, puteti cumula nelimitat pensia anticipata partiala cu orice alte venituri realizate, in afara celor obtinute in una din situatiile anterior mentionate.
Imi cer scuze ca insist si sper ca imi veti ierta indrazneala, insa la data 12-iun-2009 Art. 92, alin. (1), litera B. din capitolul IV, sectiunea 7 modificat de Art. 1, punctul 4. din Legea 209/2009, in sensul urmator:

Art. 92
(1)Plata pensiei se suspenda începând cu luna urmatoare celei în care:
a) (...)
b)beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale se regaseste în una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I si II, cu exceptia persoanelor care exercita functia de consilier local sau consilier judetean;

In aceste conditii, raspunsul este acelasi, deci poate cumula pensia anticipata cu calitatea de PFA? Va multumesc mult.
1. Da, raspunsul este acelasi.
2. Modificarea de care vorbiti scoate din cauza pe consilieri, atata tot.
Un PFA se afla in situatia reglementata la art. 5, alin. (1), pct. IV din Legea nr. 19/2000. Si acum, cititi altfel art. 92, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 19/2000: daca plata pensiei se suspenda in cazul beneficiarilor de pensii anticipate care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5, alin. (1) pct. I si II, inseamna ca in cazul beneficiarilor de pensii anticipate care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5, alin. (1), pct. IV, plata pensiei nu se suspenda.
Aveti dreptate in privinta interpretarii respectivelor articole anterior citate, opinie pe care o impartasesc in totalitate, insa devine derutanta si ridica semne de intrebare, cel putin in opinia mea, daca alaturam art. 94 alin. 1 din aceeasi lege, potrivit careia:
"Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:
a)copiii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pâna la vârstele prevazute la art. 66 lit. a) si b);
b)nevazatorii;
c)pensionarii pentru limita de vârsta.
d)pensionarii de invaliditate de gradul III.
e)beneficiarii unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate partiale care exercita functia de consilier local sau consilier judetean;f)pensionarii de invaliditate care exercita functia de consilier local sau consilier judetean."
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde

Alte discuții în legătură

Pensionare Mia12 Mia12 Sunt pensionar cu pensie partial anticipata si in acelasi timp sunt consilier local. Datorita indemnizatiei primite de la primarie Casa de pensii mi-a taiat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata si persoana autorizata Doina Elena Doina Elena Un salariat, care este nascut in 1949 octombrie, doreste sa iasa la pensie anticipata. Acesta (barbat) este si persoana fizica autorizata. Calitatea de pf ... (vezi toată discuția)
Potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipata nu mai poate fi cumulata cu salariul. poate cineva sa ma contrazica? poate ca gresesc. sabin1991 sabin1991 aici am sa postez un articol care dovesdeste acest lucru art 114 În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei ... (vezi toată discuția)