avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale litigiu comercial sau civil?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

litigiu comercial sau civil?

Buna ziua,

Cum se face calificarea unui litigiu ca fiind comercial?
Speta de fata este urmatoarea: O soc comerciala detine un spatiu comercial, pe care il inchiriaza. Aceasta soc, X sa-i spunem, doreste sa faca anumite modificari la cladire, pt care ii trebuie acordul vecinului, adica al soc Y. Daca x vrea sa-l cheme in judecata pe y pt obligatia de a face (intrucat refuzul sau de a da acordul este nelegal), este necesara concilierea ? Adica este incadrat ca litigiu comercial, sau civil? (daca se poate as dori si temeiul legal)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: marik0 , utilizator 14:57, 12 August 2010
Este un litigiu comercial, pentru ca vizeaza un fond de comert. Destinatia spatiului este comerciala si acordul este necesar pentru derularea unei activitati comerciale. Este necesara concilierea. Practica ICCJ califica însă, si corespondenta dintre parti ca tinand loc de conciliere. Codul de procedura civila impune, insa, o alta forma. Daca mizati doar pe corespondenta scrisa, cu raspuns, interpretarea apartine instantei. Recomand concilierea.
Este un raport juridic de drept civil chiar daca cele doua parti implicate sunt comercianti;
Litigiul este de natura civila-nu deriva dintr-un rapot de drept comercial;
Nu ai precizat faptul ca societatea x in calitate de comerciant doreste sa aduca modificari spatiului respectiv pt a desfasura o activitate de comert.
Poate societatea x in calitate de chirias vrea sa aduca modificari spatiului.
Pt a incadra litigiul ca fiind de natura comerciala,societatea x .....va trebui, sa aiba in acel spatiu declarat punctul de lucru sau sediu si sa demonstreze ca are nevoie de acel acod in vedrea desfasurarii de acte de comert.
Ultima modificare: Joi, 12 August 2010
Mihaiela Dragomir , Avocat
marik0 a scris:

O soc comerciala detine un spatiu comercial, pe care il inchiriaza.


Fondul de comert cuprinde si bunurile imobile afectate comertului (vezi Legea nr. 298/2001). Atunci cind imobilul face parte ca element din fondul de comert operatiunile juridice efectuate asupra acestuia au caracter comercial.


marik0 a scris:

Daca x vrea sa-l cheme in judecata pe y pt obligatia de a face (intrucat refuzul sau de a da acordul este nelegal), este necesara concilierea ?


Potrivit art. 720 ind.1 alin.(1) C.proc.civ.: ” in procesele si cererile in materie comerciala , evaluabile in bani, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere directa cu cealalta parte”.
In cazul de fata obligatia societatii Y este o obligatie de a face neevaluabila in bani. Prin urmare, nu este necesara concilierea.


in practica instantelor clujene, in majoritatea cazurilor, acest tip de litigii au si petit de despagubiri pentru impiedicarea derularii afacerii, profit netrealizat, si, drept urmare, se solicita procedura prealabilaa a concilierii. Mai mult decat atat, poate la o asemenea procedura, vecinul chiar isi da acordul si partile au scapat de un litigiu. Chestiile oficiale cateodata, dau rezultat. Este un litigiu comercial, este o obligatie de a face nepatrimoniala, asa pura si simpla, fara petit de daune, care nu stim daca se va formula sau nu dupa ce ne-a scris pe forum omul, si atunci nu se impune conciliere. daca este si petit de daiune, categoric se impune concilierea.
nici eu nu stiu exact daca este nepatrimoniala....pt ca eu m-am gandit ca refuzul de a-si da acordul afecteaza activitatea agentului economic, deci duce la profit nerealizat cum ati zis...deci as inclina sa cred ca este patrimoniala...eu oricum am scris notificarea, nu are ce strica sa o trimit, numai ca la proces ar fi fost incomod ca instanta comerciala sa se declare necompetenta. eu totusi inclin spre conciliere:) va multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conciliere directa- in cazul modificarii cererii de chemare in judecata LIGHT LIGHT conciliere directa- in cazul modificarii cererii de chemare in judecata din obligatie de a face ( in speta se solicita instantei pronuntarea unei hotarari ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune mel4 mel4 Ce tip de contract reprezinta contractul de asociere in participatiune? Cand se foloseste frecvent un astfel de contract? Ce conditii trebuie sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Natura litigiului ContSters76710 ContSters76710 Ma gandesc la acest aspect de ceva vreme. Cand o anumita persoana incheie o asigurare,acesta nu este fapt de comert in ceea ce o priveste. Asiguratorul ... (vezi toată discuția)