avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata caldurii la comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata caldurii la comun

locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din costul caldurii si noi cei cu centrale?care e aceasta?eu iarna trecuta am platit 350 lei caldura,vecinii de langa care nu au centrala 70lei.de la cine la cine se duce caldura?cine incalzeste peretii?stima
Cel mai recent răspuns: radu132 , utilizator 17:33, 4 Februarie 2011
Proprietarii care au CT platesc caldura la comun, alaturi de proprietarii care se incalzesc de la sistemul centralizat. Proportia caldurii la comun este de maxim 25% din factura de caldura.

Restul de 75% din factura este platit de proprietarii cu incalzirea de la sistemul centralizat, proportional cu cota-parte indiviza daca nu au repartitoare sau in functie de consum daca au repartitoare.

Nu exista nicio lege care sa fi aparut cu asa procent. Cred ca sunteti indus in eroare de vreo explicatie nu prea bine data. Iar diferenta intre sumele aratate este inexplicabila.
Ordinul 343/2010 publicat in MOF 501/2010 reglementeaza repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din condominiile bransate la sistemul centralizat.
Asociatiile au obligatia inventarierii instalatiilor de incalzire din tot blocul, trebuie verificat contractul incheiat cu firma de repartitoare pentru a se vedea cine face aceasta inventeriere ( in unele contracte aceasta inventeriere cade in sarcina prestatorului, in alte cazuri blocul va plati un instalator pentru aceasta actiune).
Pana la inceperea sezonului rece toate blocurile vor avea aceasta inventariere efectuata si se vor intocmi acte aditionale la vechile contracte, acte in care vor fi mentionate noile procente pentru parti comune din casa scarii, subsol, uscatorii cat si pentru tevile din apartament.
Ordin aplicabil deocamdata pentru iarna asta.
Buna ziua,

Ma pot folosi de art. 11 din Legea privind codul consumului, legea nr. 296/2004, republicat 2008
care prevede ca "Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia. " pentru a actiona statul roman in judecata pentru abuzul la care supune cetatenii care si-au montat centrala termica de apartament?
Daca da, ce pasii trebuiesc urmati?

Va multumesc.
Cred ca sunteti in eroare. Nu statul va vinde ceva pe care nu il doriti, ci dv. ati fost cei care ati renuntat la o parte din serviciul prestat de o companie a statului si anume la caldura pe calorifere. Cea din spatiile comune si cea venita pe tevile verticale care va trec prin apartament o mai aveti inca si o utilizati, deci trebuie s-o platiti.

Nu blocul s-a construit in jurul apartamentului dv., ci dv. faceti parte dintr-o structura unitara, pe care la un moment dat ati parasit-o, iesind din sistemul centralizat, montandu-va CT.

Mai pe scurt spus, blocul a fost intai (infrastructura unitara a blocului) si apoi dv. ca proprietar si mai apoi ca detinator de CT.
cred ca este gresit ceea ce spuneti.apartamentul este PROPIETATE PERSONALA si eu decid daca doresc sa ma incalzesc la ct sau la sist.centralizat.tevile de caldura trec prin apartamentul meu (eu am ct)si nu sunt dispus la se pladesc asa zisa caldura,daca nu le convine le pot scoate pe afara.si nu uitati ele trec prin propietatea mea fara sa mi plateasca chirie.X-(

Alte discuții în legătură

Ordinul 343 anrsc cristina.l. cristina.l. locuiesc intr-un bloc cu 17 apartamente cu centrala termica si 3 fara centrala, dar si fara repartitoare. este legal ca cei cu centrala termica sa fie pusi la ... (vezi toată discuția)
Platesc cota parte de caldura daca nu am tevi prin apartament? ellena ellena Daca am centrala termica de apartament, locuiesc la ultimul etaj si tevile prin care se racordau caloriferele la incalzirea centrala au fost taiate de la ... (vezi toată discuția)
Debransare machiavelli machiavelli Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: Am cumparat un apartament intr-un bloc legat la reteaua de termoficare. Apartamentul meu este debransat (cu toate ... (vezi toată discuția)