avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cum se face o cesionare a unei firme? Care sunt ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cum se face o cesionare a unei firme? Care sunt documentele care tb sa se incheie?

Cand cesionezi care sunt actele legale care se intocmesc.
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 09:27, 3 Septembrie 2010
Se intocmeste un contract de cesiune parti sociale autentificat la notar sau atestat de un avocat care se depune la ONRC.
Partile sociale pot fi cesionate la valoarea lor nominala (valoarea trecuta in Actul Constitutiv al societatii), sau la o valoare mai mare asupra carora partile cad de acord, insa - pentru ca tranzactia sa fie opozabila tertilor - cesiunea trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA (sau Decizia Asociatului Unic, dupa caz) sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Contractul de cesiune se depune impreuna cu actul constitutiv actualizat la ONRC.
merge si contract de cesiune neautentificat.Pe langa Hot AGA sau Decizia Asoc Unic se mai face Act aditional la actul constitutiv, dosar cu sina, 5 timbre de 0.15lei, cerere de la Reg Com si mai ales taxe cam 500lei.
~ Conținut șters la cerere ~
Mda, cateva precizari.
Intrucat activitatea de la ORC a fost preluata de catre directorul ORC, nu mai este nevoie de timbre judiciare, cererile nu se mai solutioneza de judecatori ci de catre persoane desemnate de catre director.

Nu este nevoie nici de act aditional la actul constitutiv intrucat acesta trebuie actualizat si este suficient sa faci decizia asociatului unic/ hotararea AGA, dupa caz.

Daca partile sociale vor fi cesionate la o valoare mai mare decat valoarea nominala se plateste impozit si se depune la dosar dovada ca s-a platit.

In ceea ce priveste procedura, legislatia a fost modificat si difera:
a) daca prin cesiune nu intra un asociat strain de societate (atentie, nu conteaza dc este cetatean ro sau strain, pers fizica sau juridica) se urmeaza vechea procedura (se depune dosarul, termen de solutionare in 2 zile si eliberarea peste alte 2 zile - in cazul in care dosarul este OK);
b) daca intra un asociat strain de societate, se depune numai decizia asociatului/hotararea aga, dp caz si contorul de cuvinte, se publica in M.O. si dp 30 de zile de la publicare se vine cu etapa a II - a cand se vor depune si celelalte acte, in conditiile in care nu face nimeni opozitie cum ar fi Administratia Financiara.
Sper ca nu te-am bagat mai rau in ceata :)
Bafta!
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
Denisa Stanca, Avocat
Am auzit ca ar fi aparut o reglementare prin care transferul se poate face numai daca firma nu are datorii catre stat .

Aveti ceva informatii in acest sens ?

Alte discuții în legătură

Cesiune parti sociale_acte obligatorii? nicoleta_85 nicoleta_85 la o cesiune de parti sociale este necesara si intocmirea unui [b]act aditional la actul constitutiv[/b]? in conditiile in care se face contract de cesiune, ... (vezi toată discuția)
Cesionare/vinzare firma ContSters262343 ContSters262343 Buna Ziua, As dori sa stiu pasii stricti de urmat pentru a putea cesiona/vinde firma mea, tot ce stiu este ca se realizeaza prin registrul comertului . ... (vezi toată discuția)
Cum pot iesi dintr-o societate care are datorii la stat elena badea elena badea Buna ziua, va rog sa-mi spuna cineva cum pot iesi dintr-o societate,fiind asociat cu 50%, care sunt pasii de urmat.Societatea are datorii la stat,care sunt ... (vezi toată discuția)