avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ETICA ASIGURATORI VERSUS ASIGURATI/PAGUBITI
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ETICA ASIGURATORI VERSUS ASIGURATI/PAGUBITI

Stimati Forum-isti
Am deschis acest subiect aici si nu la Diverse, considerand ca putem continua separat o disputa care vad ca are ecouri si poate deveni interesanta.
Putem face aprecieri fata de actul de asigurare/despagubire inca inainte de a se fi produs ori putem diseca evenimente petrecute, cu caracter de experienta pozitiva/negativa impartasita celor care au ochi sa vada!:fight:
Reproduc ultimile dispute pentru a crea un imbold.

nucu$ a scris:

@u.b.i.k Un raspuns-intrebare putin..malefic:duh:

De ce n-ar contine si politele tot atatea E-uri ascunse, precum alimentele imbietoare care ne "zambesc" din rafturi??
NB: In cazul nostru E=exceptii!:slap:

Adrian.Tudor a scris:

Din punct de vedere al asiguratorului, accidentul are la baza o cauza externa si nepremeditata. Noi in acest forum incercam sa dam sfaturi si sa ajutam oamenii nu sa-i facem sa fuga de asigurari. Cu atat mai mult cu cat am lucrat in sistem ii pot ajuta mai concret. Daca ne situam in postura de judecatori, oamenii vor fugi de asigurari care pt marea majoritate le-au fost benefice.

floare _de_ colt a scris:

Chiar daca ne-am gasi in situatia absurda de a-i judeca pe cei care scriu,tot ar trebui sa tinem cont de anumite elemente.
Vorbeati despre variante,acum aduceti in discutie punctele de vedere.Inainte de toate acestea exista legislatie si putem discuta cel mult de clauze abuzive.
Daca o anumita asigurare acopera doar riscul de accident,pot sa ii spun celui care intreaba ca este "punctul de vedere al asiguratorului"?
Daca pe dv. nu v-am convins(un om care a lucrat in sistem)ce pot sa mai spun?
Ar trebui sa fugim de necunoastere,este singura problema pe care o vad.
Am studii juridice si lucrez(inca) in sistem.Consider ca imi pasa de un om daca ii spun sincer parerea mea si o argumentez.As dori ca beneficiarii sa intre in posesia sumei asigurate in caz de deces dar cu ce ii ajut daca le spun ca este posibil?

Adrian.Tudor a scris:

Stimata "floare_de_colt" cand am sfatuit pe utilizator am avut in vedere ca exista si exceptii care se fac din mai multe considerente, asa zisele despagubiri "ex gratia " care tin de imaginea firmei si care pt. o suma minora pt. firma aduce mult capital de imagine acesteia. Acestea sunt probleme cunoscute doar in interiorul sistemului de asigurari si pt. care nu-i putem judeca pe oameni pt. necunoastere.

floare _de_ colt a scris:

Cu aceeasi stima,va spun ca vorbim limbi diferite.Raman la "judecata"mea si va doresc multa sanatate pentru a putea face bine in continuare.

u.b.i.k. a scris:

Adrian.Tudor a scris:

Noi in acest forum incercam sa dam sfaturi si sa ajutam oamenii nu sa-i facem sa fuga de asigurari. Daca ne situam in postura de judecatori, oamenii vor fugi de asigurari care pt marea majoritate le-au fost benefice.


Partea cu care sunt de acord priveste efectul benefic al asigurarilor care micsoreaza impactul anumitor evenimente asupra patrimoniului.
Desigur ca oamenii nu trebuie sa se teama de asigurari ci de evenimentul asigurat insa asceasta nu inseamna ca toti cei care vand asigurari se orienteaza la momentul vanzarii dupa nevoile clientului ori ca-i explica acestuia curat ce riscuri sunt acoperite (calificare se numeste, parca, procesul acesta prin care clientul primeste suficiente informatii incat sa poata alege in cunostinta de cauza).
Daca ne permitem pe acest forum sa criticam instantele si unele din hotararile acestora, daca criticam actele si masurile intreprinse de unii colegi avocati, critica fiind faptuita cu scopul mediat al informarii publicului. Daca facem aceasta critica fara teama ca lumea va fugi de avocati sau de justitie, atunci, pentru identitate de ratiune, putem sa criticam si asiguratorii.


Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
nucu$, utilizator
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 09:25, 9 Septembrie 2012
De acord cu dv d-le nucu$. Am mai spus-o pe forum ca eu nu am studii juridice ci tehnice si de aceea caut partea pragmatica a lucrurilor. Au fost si sunt in politele de asigurare multe formulari alambicate si ascunse cu care nu am fost de asigurare dar nici nu am putut schimba nimic. Dar in general modalitatile de rezolvare tin de oameni si nu de firmele respective. Mai putem discuta multe pe seama asigurarilor dar sa nu uitam ca adevcenit un domeniu de pe urma caruia firmele de avocatura castiga mult si bine.
ERATA: la randul trei se va citi acord in loc de asigurare.Imi cer scuze pt neatentie.
Amenda RECORD pentru sefii celor mai mari companii de asigurari
Se pare ca este cea mai mare realizare in privinta sanctionarii lipsei de etica fata de asigurati/pagubiti, pe care a facut-o CSA de la infiintare si pana acum=D>
Iata ce aflam de la Wall-street:

"Alexander Adamescu, presedintele [editat], a fost amendat de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu 30.000 de lei, intrucat compania pe care o conduce a depasit termenele prevazute in legistatia in vigoare privind plata despagubirilor.
Pe langa Adamescu au mai fost amendati Alin Bucsa de la [editat] cu 10.000 de lei, Stoyanov Stamatov, director Directia Daune la [editat], tot cu 10.000 de lei, Mariana Diaconescu, presedinte [editat, cu 10.000 de lei, Mihail Tecau, presedintele [editat], pentru situatia inregistrata la fost [editat], cu 5.000 de lei, Eugen Stoica, director Directia Daune la [editat], tot cu 5.000 de lei pentru situatia de la [editat].
Totodata, Dumitru Dobrota, seful Departamenului Daune la [editat] a primit sanctionare cu avertisment scris, conform art. 39 alin. (3) lit. a) din Legea nr.32/2000.
?Protectia intereselor asiguratilor reprezinta cel mai important obiectiv asumat de Consiliul CSA chiar de la preluarea mandatului. Din pacate, numarul de petitii pentru unele societati a continuat sa creasca, ceea ce ne-a determinat sa monitorizam suplimentar situatia pe zona de instrumentare si plata a daunelor. De aceea, in cazul societatilor care au inregistrat intarzieri la plata peste termenele prevazute in normele CSA si ale caror servicii au generat mai multe plangeri din partea consumatorilor, Consiliul CSA a decis, ca o prima masura, sanctionarea persoanelor semnificative din conducerea acestor societati?, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
In primele cinci luni ale acestui an, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au fost inregistrate 5.462 de petitii, numar in crestere cu 71,82% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Aceasta evolutie ingrijoratoare a numarului de petitii, care reflecta nemultumirile asiguratilor, a determinat Consiliul CSA sa analizeze situatia societatilor care au inregistrat o crestere a numarului de plangeri, majoritatea acestora fiind cauzate de intarzieri la plata despagubirilor, peste termenele prevazute in legislatia in vigoare.
In urma acestei analize, in sedinta Consiliului CSA, din data de 6 iunie 2012, in scopul protejarii asiguratilor, au fost luate masuri de sanctionare a persoanelor semnificative din cinci societati de asigurare care au avut un numar mai mare de astfel de situatii.
Totodata, Consiliul CSA a hotarat efectuarea unor controale tematice la societatile de asigurare pentru verificarea cauzelor care conduc la incalcarea dispozitiilor legale in ceea ce priveste instrumentarea si plata dosarelor de dauna si, implicit, la nemultumirea asiguratilor. Rezultatele acestor controale vor fi analizate de catre Consiliul CSA, iar acolo unde va fi cazul se vor lua masuri potrivit legislatiei in vigoare."

Sa o tina tot asa!!:thumbup:

sursa:
[ link extern ]

[editat - este interzisa postarea in forum a denumirilor de societati. Va multumim]
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Nucu,vreau sa iti spun ca nu este in regula ceea ce faci.
Nu inteleg de ce citezi cele spuse de catre mine intr-o discutie care nu are legatura cu amenzile record,lipsa de etica sau ce vrei sa mai spui.
Cata vreme nu ai citat subiectul integral, ce vrei sa intelegem?ca eu sustin practicile lipsite de etica?
Din cate imi amintesc,discutia era cu privire la asigurarea de viata.Exact asta am spus,cata vreme cauza decesului este boala iar suma asigurata la deces acoperea doar riscul de accident,nu pot sa ii spun celui care intreaba ca asiguratorul este de rea credinta.
u.b.i.k. a intervenit pentru ca l-am invitat la discutie.Imi amintesc ca a avut o interventie logica si motivata juridic.
Pana la urma,nu asiguratorul califica cauza decesului.Nu inteleg si nu voi intelege niciodata de ce unii nu vor sa inteleaga ca accidentul vascular cerebral,spre exemplu,este boala!
Crede-ma,pe speta discutata(si redata de tine excesiv de sumar)nu avea ce face CSA-cu toata bunavointa.
Nici macar nu stim daca intermediarul a mintit! cum putem noi presupune ca respectivul stia ca aceea va fi problema si a indus omul in eroare la vanzare:"cumparati polita,alegeti numai suma asigurata la deces in caz de accident pt. ca accidentul vascular este boala,domnule!".
floare _de_ colt a scris:

Nucu,vreau sa iti spun ca nu este in regula ceea ce faci.
Nu inteleg de ce citezi cele spuse de catre mine intr-o discutie care nu are legatura cu amenzile record,lipsa de etica sau ce vrei sa mai spui.
.................

Scuze dar nu asta a fost intentia!!!:slap:
Am folosit un titlu deschis in 2010, fara legatura cu disputele inchise inca de atunci ,(inclusiv citatele), ci numai pentru ca aceasta interventie a CSA, ne da o speranta ca in sfarsit, macar lipsa de etica profesionala ( ca sa nu o denumesc mai grav) poate fi pedepsita.
Aceasta este singura legatura peste timp(2010-2012) ETICA ASIGURATORILOR
Astfel poate si imaginea de "n-aude n-avede" a CSA, se va schimba in folosul atat al asiguratilor/pagubitilor, cat si asiguratorilor (in prezent amestecati intr-o singura oala) pentru care lipsa de reactie la plangerile/incalcarile din zestrea celor incorecti, a creat un statut de suspiciune generala.
Sa fiu singurul care am aceasta convingere??:-/

Alte discuții în legătură

Daune rca ati14ati ati14ati doresc sa aflu cat a fost limita maxima de despagubire la daune RCA pe 2004 la sc astra s.a? (vezi toată discuția)
Problema [editat] jaguarxkr jaguarxkr Buna seara, Joi am fost lovit de catre un asigurat [editat], m-am prezentat la politie pentru declararea accidentului, ulterior s-a prezentat si conducatorul ... (vezi toată discuția)
Dosar rca tergiversat la nesfarsit Morax Morax Buna ziua! Fac apel la experienta dvs avand in vedere situatia cu care ma confrunt pentru prima data! In octombrie 2010 am fost lovit in timp ce stationam la ... (vezi toată discuția)