avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Problema [editat]
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Problema [editat]

Buna seara, Joi am fost lovit de catre un asigurat [editat], m-am prezentat la politie pentru declararea accidentului, ulterior s-a prezentat si conducatorul auto vinovat (asigurat [editat]). In urma constatari la politie persoana vinovata a primit 240 lei amenda si 3 puncte penalizare. A doua zi am fost sunat de catre cei de la politie si am ridicat procesul verbal de sanctionare contraventionala si asigurarea conducatorului auto vinovat. Am sunat la firma de asigurari ([editat] ) si mi s-0a comunicat faptul ca trebuie sa iau legatura cu cealalta persoana implicata in accident pentru a ne prezenta cu masinile pentru deschiderea dosarului de dauna. problema este ca acesta nu vrea sa se mai prezinte cu masina la societatea de asigurari. Le-am comunicat celor de la asigurari datele de contact ale conducatorului auto vinovat iar acestia nu reusesc sa ia legatura cu el. Stau de mai bine de o saptamana fara sa se faca nici un demers pentru a-mi putea repara masina. Intrebarea este: din moment ce am fost la politie si eu si cealalta persoana si am declarat accidentul rezultand sanctionarea acestuia contraventionala, prelej cvu care si-a recunoscut vina, de ce mai este necesar sa se prezinte din nou la societatea de asigurari? Unde anume este reglementata aceasta obligativitate din moment ce politia deja a facut constatatarea (ma intereseaza actul normativ unde se stipuleaza asta). Precizez ca nu am facut constatare amibabiloa. Va multumesc pentru un eventual raspuns/ajutor!

[editat - este interzisa postarea numelor persoanelor fizice sau juridice in forum. Va multumim]
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Dorin Baleanu , Mediator 11:43, 21 Martie 2012
Ordinul 14/2011 al CSA --> Capitolul 5 - Obligatiile Asiguratului:
Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înstiineze, în cel mai scurt timp,
asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului si să precizeze împrejurările cu
privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigaiilor referitoare la acest eveniment
să procedeze în conformitate cu instruciunile primite de la asigurător.
In momentul in care v-ati prezentat la soc. de asigurari acestia au obligatia sa va deschida dosar de dauna. Ca instrmentarea dosarului de daune se face cu sau fara declaratia vinovatului este alceva. Daca vor declaratia vinovatului cei de la asigurari trebuie sa faca o adresa la Politie si sa ceara o copie a declaratiei celui vinovat.
In mod sigur daca ati face o reclamatie la CSA si ati spune ca soc. de asigurari a refuzat deschiderea dosarului de dauna v-ar suna cei de la asigurari si v-ar chema sa va deschida dosarul.
Bdorin a scris:

In momentul in care v-ati prezentat la soc. de asigurari acestia au obligatia sa va deschida dosar de dauna. Ca instrmentarea dosarului de daune se face cu sau fara declaratia vinovatului este alceva. Daca vor declaratia vinovatului cei de la asigurari trebuie sa faca o adresa la Politie si sa ceara o copie a declaratiei celui vinovat.
In mod sigur daca ati face o reclamatie la CSA si ati spune ca soc. de asigurari a refuzat deschiderea dosarului de dauna v-ar suna cei de la asigurari si v-ar chema sa va deschida dosarul.


Multumesc prntru raspuns, am facut deja o sesizare la CSA atat prin email cat si telefonic iar cei de la CSA m-au indrumat la sediul [editat] pentru a inregistra cererea privind deschiderea dosarului de dauna, insa ajuns acolo mi s-a intors efectiv spatele si mi-au spus ca se astfel de cereri se depun doar cu programare :O.
A doua zi am incercat sa ma programez telefonic insa cei de la [editat] mi-au spus ca aceasta programare se realizeaza dupa ce stabilesc de comun acord cu cealalta persoana implicata in accident o data pentru a ne prezenta impreuna. Dupa ce le-am aspus ce mi-au comunicat cei de la CSA mi-au inchis telefonul in nas si nu au mai raspuns la acel numar. I-am contactat la alt numar de telefon a trebuit sa spun din nou intreaga poveste ca in final sa primesc acelasi raspuns ,,nu va pot face programare decat daca veniti impreuna''. Ajuns din nou la sediul [editat] acestia au refuzat efectiv sa imi dea nr. de inregistrare pe cerere, dar mi-au sugerat sa las timpul sa mai treaca, in jur de 1-2 saptamani ca poate reusesc ei sa convinga cealalta persoana care a fost implicata in accident. Sincer nu stiu ce sa mai fac, mai am o singura cale, actionarea in instanta. Daca aveti vreo sugestie o astept cu nerabdare, daca nu, un singur lucru va mai spun, NICIODATA SA NU LE BAGATI BANI IN BUZUNAR HOTILOR DE LA [editat].

[editat - este interzisa postarea numelor societatilor in forum. Va multumim]
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Normele de aplicare ale Ordinului 14/2011 al CSA-ului prevad:
Avizarea si constatarea prejudiciilor
Art. 38. - (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor
accidente de vehicule, persoanele prejudiciate depun o cerere de despăgubire la
asigurătorul RCA cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de
producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanta de
despăgubiri, la Asociatia "Fondul de protectie a victimelor străzii" ori către BAAR, în
calitatea sa de birou gestionar.
(2) Depunerea cererii de despăgubire cu privire la producerea evenimentului
asigurat prin polita de asigurare RCA reprezintă avizare de daună si obligă asigurătorul
RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor,
să comunice în scris părtii prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse
pentru solutionarea cererii de despăgubire si să solutioneze cererea de despăgubire în
termenul legal.

(3) Asigurătorul are obligatia înregistrării tuturor documentelor depuse la
dosarul de daună.


Avind in vedere cele enumerate mai sus v-as sugera sa procedati la trimiterea unei notificari (eventual printr-un avocat) scrise la soc. de asigurari in care sa aratai ca:
- desi v-ati prezentat la ei au refuzat sa va deschida dosarul de dauna incalcind art. de mai sus;
- dv. nu aveti nici o obligatie sa veniti la ei cu asiguratul lor si nici o norma sau lege nu va obliga sa procedati cum zic ei (posibil sa existe o nota interna a soc. de asigurari prin care este obligatoriu ca la dosar sa fie si declaratia vinovatului cu foto ale masinii vinovate dar aceasta norma sa o respecte insp. de daune, nu dv.);
- art. 33 (la care face referire utilizatorul "andreirusu" trebuie respectat de asiguratul lor si nu de dv. asa ca nu aveti nici o obligatie in acest sens.
- daca vor o declaratie a asiguratului-vinovat sa se adreseze Politiei pt. a obtine o copie a ei.

Pesonal as proceda astfel: intr-un plic as trimite, cu comfirmare de primire, la sediul central (Bucuresti) al soc. de asigurare urmatoarele documente (pastrindu-mi copii):
-notificarea in original;
- o copie a PV-ului de la Politie, mentionind ca originalul il veti preda la efectuarea fotografiilor si mai ales la primirea Procesului-Verbal de constatre si a Autorizatiei de reparatie eliberate de insp. de daune;
-copii ale urmatoarelor documente personale: certificat inmatriculare autov. carte identitate a proprietarului masinii (SI a soferului masinii din momentul accidentului - daca difera de proprietarul masinii) permisul de conducere al soferului masinii din momentul accidentului, copie dupa asigurarea masinii dv.
- copie a asigurarii masinii vinovate.
- o declaratie cit mai completa a producerii accidentului (exact la fel cu cea data de dv. la Politie) care sa cuprinda si datele dv. de contact (inclusiv email si telefon) si care sa cuprinda si elementele avariate la masina.
- fotografii (pe CD) cu daunele la masina: fata, spate, lateral dr. lateral stg. daunele in ansamblu si detaliu, incusiv cu seria de sasiu si nr. de km de la bord.

Dupa 3-4 zile m-as prezenta la insp de daune si as solicita Procesul-Verbal de constatare si a Autorizatiei de reparatie;
In cazul in care si in aceste conditii refuza deschiderea dosarului nu va ramine decit sa notificati prin avocat vinovatul si sa il actionati in judecata. Poate se va speria si atunci se va duce el la asigurari.

Trimiteti-mi un email privat cu denumirea soc. de asigurari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar de daune inchis pt frauda ana16 ana16 Buna seara! In data de 5 septembrie am avut un accident auto in Bucuresti eu fiind partea vinovata pentru neacordare de prioritate.Am sunat in acel moment la ... (vezi toată discuția)
Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul hotaraste culpa comuna snake65 snake65 La inceputul lunii iulie am fost implicat intr-un accident de masina. Cel cu care am intrat in coliziune si-a recunoscut vinovatia, sens in care a formulat o ... (vezi toată discuția)