avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bonuri de masa in timpul preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bonuri de masa in timpul preavizului

Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda mancare de la restaurant, in valoare de 20 lei /zi, suma platita de catre firma la finalul lunii).

Intrebare: mai pot beneficia de catering / contravaloarea 20 lei/zi, in timpul celor 15 zile de preaviz (demisie)?

Mentionez ca firma la care lucrez nu ma obliga sa vin la lucru in timpul celor 15 zile de preaviz..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:59, 15 August 2010
buna seara ,
din practica de pana acum si din situatii asemanatoare , masa oferita de compania in care lucrati este cadrata la alte beneficii oferite salariatului .
Daca pe perioada preavizului mergeti la lucru , va puteti bucura de toate facilitatile oferite de companie.
Daca angajatorul impreuna cu d-voasta hotaraste neefectuarea efectiva a previzului , nu veti beneficia nici de masa oferita .
Puteti verifica cele afirmate mai sus in conditiile in care aveti stipulat intr-un document anexa la contractul de munca daca acest beneficiu este cuprins si modul lui de acordare .
Potrivit Codului Muncii, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
Prin urmare, veti neneficia de catering in perioada preavizului.
Problema ridicata are doua aspecte:
in primul rand, atat conform Codului muncii, cat si al Contractul Colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010, deoarece nu se specifica modalitatea in care s-au incheiat raporturile de munca intre parti, (demisie sau concediere), perioada de 20 de zile (nu de 15) de preaviz trebuie respectata, pentru ca celelalte prevederi din CIM sau acte aditionale sa fie respectate.
Va supun atentiei prev. art. Art. 74.din Contractul Colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010:
(1) Incetarea CIM poate avea loc – in conditiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare – prin unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Deci, numai prezenta dvs. la servici, cel putin acele 4 ore sunt necesare pentru a mai beneficia de alte facilitati ale CIM (bonuri, catering...).
In al doilea rand, spuneti ca angajatorul nu va obliga sa veniti la serviciu pe timpul preavizului.
Atentie ca acest favor sa nu fie cu revers, in sensul ca daca nu ati respectat timpul minim de preaviz, sa nu va treziti cu absente nemotivate, si implicit cu eliminarea acelui drept de catering.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Perioada de preaviz in cazul demisiei este reglementata de art.79 alin.4 C.mun. si nu de CCMN. ..Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

Oricum ar fi, catering-ul nu apare stipulat in contractul individual de munca pe care l-am semnat cu firma, la angajare.
El era doar o conventie tacita intre angajati si firma.

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
De cate zile de preaviz beneficieaza angajatul la concedierea conform art. 65 codul muncii? kathyalu kathyalu de cate zile de preaviz beneficieaza angajatul la concedierea cf art. 65.1? 15 zile lucratoare sau 20 zile lucratoare? (vezi toată discuția)
Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)