avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... OUG 59/2010 impozit pentru a doua cladire proprietate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

OUG 59/2010 impozit pentru a doua cladire proprietate

Impozitul se mareste cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu; Asa spune ordonanta. Am cateva nelamuriri:
1. ordonanta se aplica pt. tot anul 2010 sau doar pentru jumatate de an avand in vedere ca a intrat in vigoare la 1iulie 2010(din textul ordonantei nu am inteles)?
2. daca am platit deja impozit majorat cu 15% pe2010, pt a 2-a cladire, acum voi plati doar diferenta de 50%?(65%-15%)
3. daca parintii ne-au donat mie si sorei mele apartamentul, platim aceasta majorare nu? Nu ne incadram la categoria obtinut cladirea prin succesiune legala.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dodo2009 , utilizator 16:22, 19 Septembrie 2010
Din pacate ordonanta nu ia in considerare modul de dobindire pentru a doua proprietate .
Iar a doua problema, Nu veti plati diferenta de 50% ci 65%, una este taxa locala majorata de consiliu local si alta este Impozitul in discutie impus prin codul fiscal .
Multumesc pentru raspuns, dar vreau sa va spun ca marirea de 15% era pt a doua locuinta si era conform legii anterioare acestei ordonante. Marirea taxelor facuta de consiliul local a fost de 20% si apoi s-a aplicat 15% pentru a doua locuinta.
Si ordonanta ia in calcul modul de obtinere a celei de a doua proprietati, pt ca se spune ca nu se plateste impozit daca e obtinuta prin succesiune legala. Intrebam daca donatia catre copii poate fii socotita ca o succesiune legala.
Multumesc inca o data.
Din cate stiu eu donatia catre copii nu intra la succesiunea legala.
Buna ziua.

Ordonanta 59/2010 nu trateaza nici cazul in care dreptul de proprietate asupra celui de-al doilea apartament nu este complet (usus, fructus si abusus). Cu alte cuvinte, daca proprietarul este doar NUD proprietar, fiind lipsit de dreptul de folosinta si dispozitie asupra celui de-al doilea imobil (dreptul de uzufruct viager fiind acordat mamei proprietarului), consider ca prin imposibilitatea folosintei imobilului, prprietarul nu poate fi obligat la un impozit "de lux".
In zilele acestea voi depune o contestatie cu acest obiect si va voi tine la curent cu raspunsul primariei.

Silvia Puskas
Succesiune legala inseamna mostenire, nu donatie.

Alte discuții în legătură

Cod fiscal carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cand a intrat in vigoare art. 252 din codul Fiscal ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Impozit auto majorat iulie 2010 729cristian 729cristian Se poate ataca in justitie ordonanta guvernului prin care s-a modificat nivelul impozitului auto de la 1 iulie 2010? Este legala aplicarea retroactiva a ... (vezi toată discuția)
Impozit suplimentar pe proprietati Claudiu_Constantinescu Claudiu_Constantinescu Buna ziua, Am, impreuna cu sotia, mai multe proprietati detinute in co-proprietate 50-50%. In noile conditii legale, desi nu detinem 100%, fiecare se ... (vezi toată discuția)