avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CONVENTIE CIVILA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CONVENTIE CIVILA

Buna dimineata,

De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme.
Am trei angajati la o asociatie de proprietari, administrator care are loc de munca in alta parte, un pensionar femeie de servici si inca o persoana ingrijitor. Intrebarea mea este urmatoarea:
Mai pot merge in continuare cu conventii civile pentru respectivii?? Sau trebuie sa platesc sanatate, somaj etc. Stie cineva unde ma pot documenta.

Multumesc mult.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 03:37, 18 August 2010
Probabil ca platiti impozit pentru aceste pozitii....
Cand merge administratorul sa depuna Decl 100 la Sectia financiara poate intreba acolo ce alte obligatii mai trebuie platite la conventii civile.
Cu noile reglementari ....e un pic ceata!
Declararea veniturilor obtinute in baza unui contract civil este in sarcina beneficiarului de venit, acesta avand obligatia sa depuna, in termen de 15 zile de la data obtinerii primului venit, a formularului „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (020)” - cod 14.13.01.10/2, insotit de copii de pe buletinul sau cartea de identitate si de pe contractul in baza caruia isi desfasoara activitatea.

Intrarea in vigoarea a O.U.G nr. 58/2010 stabileste in sarcina platitorului de venit, incepand cu data de 01.07.2010, obligatia declararii, calculului, retinerii si platii impozitului pe venit (16%) si a contributiei individuale de asigurari sociale (10,5%), contributiei de asigurari sociale de sanatate (5,5%) si contributiei de asigurari de somaj (0,5 %) pentru orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Pana la intrarea in vigoare a acestui act normativ, declararea si plata contributiilor aferente acestor venituri era in sarcina beneficiarului venitului. De aceea, consideram ca pentru aplicarea prevederilor O.U.G nr. 58/2010 sunt necesare clarificari legislative cu privire la modul de declarare a veniturilor de natura profesionala, altele decat cele salariale si a contributiilor aferente.
Pana in prezent nu au fost publicate Normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010 care, speram sa clarifice ce se intelege prin „venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.” Asa fiind, nu putem afirma, cu certitudine, in ce conditii un contract civil de prestari servicii intra sub incidenta art. III al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010.

Conform INSTRUCTIUNILOR de completare a formularului (010) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica", acest formular trebuie completat si de contribuabilii care au obligatia declararii contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate si contributiei de asigurari de somaj.

Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

In situatia expusa, numai dupa clarificarea aspectelor mentionate, se poate stabili obligatia depunerii declaratiei 010."
Urmariti http:/www.legislatia muncii.ro
Multumesc pentru mesaje.
O.U.G nr. 58/2010 prin art.7 alin.1 pct.2.1si 2.2.reconsidera activitatea dependenta daca se indeplineste cel putin un criteriu, vezi in special 2.1.pct.b.Prin urmare, ac.persoane folosesc spatii,baza mat, echip, unelte de mca etc. Deci, nu vorbim, decat de venituri de natura salariala, pt.care se intocmesc Contracte in baza Cod civil, dar pt.care se platesc si contributii de catre platitorul de venit , fara com ITM,dar si contrib.individuale CA ORICE ALT SALARIAT; de fapt el nu mai declara si nu plateste nimic singur, toate i le face asociatia; si asta i regula generala pentru orice pers.neautorizata; si-n cazul PFA se analizeaza daca activ.desf.de respectivul, este dependenta , adica e dependenta de platitorul de venit, si sigur cam toate sunt, sau e independenta, adica se desfasoara in spatiul lui propriu, cu baza lui proprie.Sper ca constientizati ca asa e bine si corect dpv fiscal.

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical - cote contributii gabiclenciu gabiclenciu Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), ... (vezi toată discuția)