avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general CONVENTIE CIVILA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

CONVENTIE CIVILA

Buna dimineata,

De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme.
Am trei angajati la o asociatie de proprietari, administrator care are loc de munca in alta parte, un pensionar femeie de servici si inca o persoana ingrijitor. Intrebarea mea este urmatoarea:
Mai pot merge in continuare cu conventii civile pentru respectivii?? Sau trebuie sa platesc sanatate, somaj etc. Stie cineva unde ma pot documenta.

Multumesc mult.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 03:37, 18 August 2010

"Drepturi si contributii in cazul conventiei civile

Intrebare:

Societatea noastra are incheiata o conventie civila cu o persoana fizica care face curatenie la birouri de 2 ori pe luna. Cum procedam cu drepturile care i se cuvin incepand cu data de 01 iulie 2010? Avand in vedere ca foloseste aspiratorul si materialele de curatenie cumparate de societate poate fi considerata activitate dependenta? In acest caz trebuie sa declaram, sa retinem si sa viram lunar contributiile de asig. sociale, sau doar anual? Contributiile sunt doar cele individuale sau si ale societatii in aceasta situatie ?
Cum procedam daca, pentru luna iulie 2010, deja am facut plata conform contractului incheiat? Multumim!





Raspuns:





Codul fiscal la art.7 alin. (1) defineste activitate dependenta ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.





La pct. 2.1 al aceluiasi articol se prevede ca, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:


a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;




b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;




c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;




d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, cat si alte cheltuieli de aceasta natura;




e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;




f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.





Normele metodologice de plicare a Codului fiscal astfel cum au fost modifcate prin H.G. nr.791/2010 stabilesc ca o activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.





Activitatea descrisa de dvs indeplineste criteriile prevazute la lit. a- c, mai sus expuse, fapt pentru care, ea poate fi reconsiderata de catre organele fiscale drept dependenta consecinta fiind aceea ca impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.


De aceea, va recomandam sa incheiati cu persoana care presteaza activitatea de curatenie un contract individual de munca cu timp partial urmand sa calculati, retineti si virati toate contributiile aferente veniturilor salariale.





In ceea ce priveste veniturile obtinute in luna iulie, Norma metodologica de aplicare a O.U.G nr.158/2005 stabileste la a rt.3 ca persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta.




Totodata si persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.


Numai persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.



Beneficiarul veniturilor, in situatia expusa persoana care presteaza activitatea de curatenie, are obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.



Baza de calcul al contributiilor individuale, prevazuta la art. III alin. (3) din ordonanta de urgenta, pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial –.





Baza lunara de calcul al contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate prevazuta la art. III alin. (3) din ordonanta de urgenta o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.





Declaratiile de asigurare se depun, o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat venituri de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.





Modelul declaratiilor de asigurare se aproba in termen de 7 zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice, prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca."



[ link extern ]


Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Pfa- dispozitiile oug 58/2010 ContSters109653 ContSters109653 Incepand cu veniturile obtinute in luna iulie, PFA au obligatia de a plati contributiile sociale in conformitate cu dispozitiile OUG 58/2010. Potrivit art. ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical - cote contributii gabiclenciu gabiclenciu Pentru un cabinet medical la care determinarea venitului net se realizeaza in sistem real ( 16 % asupra diferentei dintre venituri si cheltuieli deductibile), ... (vezi toată discuția)