avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul si copilul minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul si copilul minor

Buna ziua tuturor.
Sper sa aveti rabdarea sa citit "povestea" mea si sa ma ajutati cu raspunsuri.

Eu si sotul meu, inca suntem casatoriti, am decis, ma rog, e mult spus, am ajuns la capatul nervilor si am hotarat sa mergem la avocat sa divortam. Ne-am pus de acord pt tot, casa, masina. Avem avocat comun.
Prima infatisare este la sfarsitul acestei luni.
Ca sa fie totul rapid, eu cer divortul, invocand motivele reale: el este absent total din viata de familie dtpdv.
Avem un copil de 3 ani.
Intre timp, sotul meu s-a si mutat din apartament, mi-a spus sa nu-l mai caut niciodata, se pare ca a uitat ca are un copil ... nu stiu unde sta.
Acum totul este pe capul meu, reiese ca eu vreau divortul, ca las copilul fara tata si fara suportul lui material !
Si acum intrebarile: ce se intampla daca la prima infatisare (care habar nu am cum va decurge) vreau sa suspend divortul ? Se poate, e legal ? Ce inseamna asta mai exact pt noi ?
El poate sa ceara divortul daca eu suspend actiunea ???

Eu as vrea sa mai dau o sansa familiei mele. Nu cred ca se intoarce acasa, dar as vrea sa incerc.

Dar, daca nu se poate, asta e.

Vreau sa stiu daca el cere sa vada copilul, ce inseamna asta in timp : cate ore sunt minime / luna, an, sau cum e legea ??? Ce drepturi are in acest sens ??? (daca-l va lovi sentimentul patern ...).
Sunt obligata sa-l las copilul o anumita perioada de timp ???

Eu nu vreau sub nicio forma sa ia copilul si sa-l duca cu zilele cine stie unde, probabil la ai lui, unde nu sunt conditii si nici oameni cu bun simt ... ce pot sa fac in acest sens ???
Daca vrea sa vada copilul, e binevenit oricand, dar nu vrea sa fie vorba de 2-3, 10 zile ...
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2007
Cristal2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:58, 5 Noiembrie 2007
Instanta va suspenda judecata:
1. cand amandoua partile o cer;
2. daca nici una din parti nu se infatiseaza la strigarea pricinii.
Cu toate acestea pricina se judeca daca reclamantul sau paratul au cerut in scris judecarea in lipsa.
Daca si sotul introduce actiune de divort, dosarele se vor conexa.
instanta stabileste programul de vizitare a minorului de catre celalalt parinte. 3 ore la sfarsit de saptamana, sau cat considera instanta. Parintele are dreptul sa ia copilul in vacante cateva zile. Tot instanta decide, in functie de dorinta partilor si de probele administrate. Dovediti ca vacanta alaturi de tata ar fi daunatoare pentru copil, si atunci nu-l va mai putea lua.
Daca stiti ca sotul nu se prezinta la primul termen, nu va prezentati nici dvs. si judecata se va suspenda.
se mai poate si retrage cererea de divort.
art.616 c.p.civ.- daca la termenul de jud. in prima instanta, reclamantul lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta.
daca vrei sa dai o sansa familiei lipseste, la primul termen.
dar de ce ati fost amandoi la acelasi avocat??? fiindca divortul prin acord e imposibil in cazul vostru deoarece presupune 2 conditii: sa fi trecut cel putin 1 an de la casatorie si sa nu existe copii minori din casatorie. voi aveti un copil minor, deci nu poate fi divort prin acord (in sensul lui juridic).
Cristal2 a scris:


inca suntem casatoriti,
am hotarat sa mergem la avocat sa divortam.
Ca sa fie totul rapid, eu cer divortul,

Intre timp, sotul meu s-a si mutat din apartament, mi-a spus sa nu-l mai caut niciodata, se pare ca a uitat ca are un copil ...
Acum totul este pe capul meu, reiese ca eu vreau divortul, ca las copilul fara tata

Eu as vrea sa mai dau o sansa familiei mele. Nu cred ca se intoarce acasa, dar as vrea sa incerc.

Dar, daca nu se poate, asta e.


Am taiat intentionat din text pentru a va arata ce se vede. Un om care a plecat de la o siguranta (am hotarat) si care acum nu se mai poate descurca, se pare, fara puncte de sprijjin pe care le cauta la cei in o opinia carora "reiese ca...", cu siguranta prieteni cu darul compatimirii, o calitate de altfel fermecatoare, daca cei care, constienti ca o au, n-ar abuza de ea, napustindu-se asupra nefericirii altora pentru a-si exersa dexteritatea... Divortul e un hop pe care nimeni nu-l intelege mai bine decat noi insine, oricat de intens l-ar fi trait altii ca noi. Nu v-am raspuns la intrebari pentru ca nu aveti nevoie de raspunsuri juridice ci de propria dvs. clarificare pentru acesta stare elementara, confuza, care va face acum sa traiti la conditional: "as vrea...dar daca nu se poate, asta e". Numai dvs. trebuie sa hotarati ceea ce vreti si avocatul pe care il aveti o sa va invete cum sa ajungeti la ceea ce vreti.
Ultima modificare: Luni, 8 Octombrie 2007
romascanu, moderator
Am si eu o intrebare. Parintii mei au divortat, iar eu am fost incredintata mamei. In ciuda acestui fapt eu am fost crescuta de bunicii din partea tatalui. Bunicul a murit iar bunica inaite sa moara mi-a lasat mie si tatalui toate bunurile ei mobile si imobile. Cand a murit bunica eu eram inca minora si am fost data afara din casa de tatal meu pt ca nu am vrut sa renunt la testament. Atunci m-am mutat la mama mea insa in momentul in care am implinit 18 ani am fost data afara din domiciliul meu legal si de mama pe motiv ca nu renunt la testament. In acel moment am deschis o actiune de dezbatere a succesiunii de pe urma bunicii si un proces pt obtinerea pensiei alimentare din partea mamei.Problema este ca partajul succesoral a durat vreo 8 luni pana acum si este de-abia la jumatate iar eu nu am unde sa locuiesc acum. Am stat pe la niste prieteni dar acum nu mai ma pot tine. Acum as dori sa deschid un proces in care pe baza unei ordonante prezidentiale sa pot sa fiu introdusa in locuinta in care eu am testamentul pana la solutionarea partajului succesoral. Tatal meu insa sustine ca eu nu am fost data afara pt a demonstra ca procesul nu are baza, nu are revelanta. Eu am depus niste plangeri la politie cand am fost data afara din domiciuliu, dar nu am acces la acele plangeri, doar daca acest lucru este solicitat de o instanta. Pt ca dosarul sa aibe o baza ar trebui sa am deja toate actele. Ma tputeti ajuta si pe mine. Nu mai stiu ce sa fac, iar un avocat nu imi permit. Peste cateva zile am infatisare la tribunal iar eu nici macar nu stiu ce sa-i spun judecatoarei.

Alte discuții în legătură

Divort cu minor laurentia38 laurentia38 Am inaintat divortul si am avut prima infatisare in urma careia am cazut de acord amandoi,cu o parte din conditiile puse de mine.La urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez! Doriana Poposcu Doriana Poposcu Casatorita de 13 ani am un copil de 9 ani si de 1 an pur si simplu am fugit de acasa datorita sotului meu care nu era violent fizic dar era extrem de gelos nu ... (vezi toată discuția)
Divort maria.tanase2009 maria.tanase2009 Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla? (vezi toată discuția)