avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... procedura insolvenþei – faliment
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

procedura insolvenþei – faliment

Buna tuturor,
am o speta mai ciudata, dar va rog mult daca se poate sa-mi oferiti cateva sfaturi... Multumesc. iata speta:
in 1997 am facut un SRL cu un prieten. Firma a avut activitate timp de circa 3 ani (cu intreruperi). Prin 2001 prietenul a plecat in Spania la munca si mi-a lasat o sacosa cu documentele firmei. Nu am facut majorarea de capital social, in ideea de a obtine dizolvarea de la sine, prin efectul legii. Prin 2004 am primit o instiintare sa ma prezint la Adm. financiara a orasului, unde mi s-a spus ca am de plata o restanta de 980.000 lei la impozit pe profit si ca daca platesc acea restanta firma se va dizolva si nu voi mai avea probleme (ceea ce-mi si doream). Am platit cei 980.000 lei. In septembrie 2006 am fost contactat de catre un lichidator, care mi-a cerut toate actele firmei, pe care le-a si primit. Dupa circa un an (septembrie 2007), lichidatorul m-a contactat din nou, spunandu-mi ca am o datorie la finante si sa ma duc s-o achit si pe urma sa fac cumva sa-i parvina chitanta si "certificatul de atestare fiscala" si gata, scap. M-am dus la finante si am aflat cu stupefactie ca mai am o restanta de 580.000 lei (i-am spus omului de acolo ca am platit 980.000, dar el sustinea ca n-am platit decat 700.000, iar restul de 280.000 au atras penalitati si asa s-a ajuns la 580.000). In fine, am platit-o si pe asta si i-am dat chitanta si certficatul de atestare lichidatorului. In aceasta ultima discutie lichidatorul mi-a precizat ca ii datorez si lui 5 milioane de lei - onorariu. I-am spus ca n-am acesti bani si el s-a targuit, mi-a spus ca va vorbi cu judecatorul si o sa incerce sa obtina sa platesc numai 2 milioane. Acum am aflat ca firma are proces cu lichidatorul pentru
""procedura insolvenţei – faliment".

Si acum intrebarile:
-ce capete de cerere poate formula lichidatorul?
-pot fi obligat la plata onorariului lichidatorului?
-despre ce suma poate fi vorba, avand in vedere ca nu au
existat (alti) creditori?
-ce eroare e posibil sa fi comis Adm. Fin. la stabilirea debitului?
-ma pot indrepta impotriva Adm. Fin. pentru eroarea produsa? (deoarece inteleg ca toata aceasta poveste cu lichidatorul
nu s-ar fi declansat daca nu exista debitul acela la Adm. Fin.).

Multumesc foarte mult.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2007
dorin55, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters4405 , utilizator 20:08, 21 Iunie 2008
smaranda78 a scris:

Buna ziua, as vrea sa intreb cum se procedeaza atunci cand administratorul unei firme falimentare este obligat sa plateasca in solidar(nu inteleg ce inseamna acesti termeni" in solidar") anumite sume de bani creditorilor, iar acesta nu are nici un fel de bunuri pe numele sau. Multumesc!

In sensul că fiecare debitor solidar este obligat să plătească datoria în întregime, ...
Multumesc. Ce se intampla cand administratorul nu are mijloace de venit sau alte bunuri? (de fapt unul din cei 2 ex-administratori are o pensie mizera).
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2008
smaranda78, utilizator
Hotararea prin care s-a stabilit raspunderea personala a adiministratorilor pentru pasivul firmei este titlul executor. Informatiile ca sunt insolvabili le aveti de la executorul judecatoresc? Ati demarat procedura de executare silita impotriva lor? In cadrul acestei proceduri se obtin foarte usor informatii privind veniturile si bunurile proprii ale debitorilor. Daca nu au bunuri /venituri proprii, poate detin bunuri in coproprietate si faceti partaj ( pe calea contestatiei la executare). Nu cred ca ati epuizat toate caile legale.
Nu, deocamdata am aceasta hotarare care stabileste raspunderea personala a administratorilor pt pasivul firmei. In rest, cam stiu ca nu au cu ce plati. Unul din ei e plecat prin occident sa munceasca(nu stiu daca legal sau la negru),celalalt, cum am mai spus, e un biet pensionar. Asadar, imi mai ramane ceva de facut...?
Daca e plecat din tara nu inseamna ca nu poate fi executat. Consultati un executor judecatoresc, eventual platiti un avans cheltuieli pentru a verifica solvabilitatea. Repet, daca are un imobil proprietatea comuna, puteti cere, pe calea contestatiei la executare, partajarea acestuia, legea permite acest lucru. Pensia "amarata" poate fi poprita si primiti 1/3 din aceasta. Important e sa va hotarati inainte de a trece 3 ani de la data cand hot. putea fi executata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre insolventa si faliment redstyle redstyle buna ziua! avem o societate care a fost bagata in insolventa ptr suma de 1 mil vechi ..procesul abia s-a incheiat ..iar acum in urma recursului sentinta a ... (vezi toată discuția)
Propunere ide inchidere a procedurii falimentului debitoarei venere venere Societatea noastra, ca si creditoare, a introdus cerere de chemare in judecata prin procedura insolventei impotriva unei sc debitoare, pentru o suma de ... (vezi toată discuția)
Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica iulia2407 iulia2407 Buna seara, Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece ... (vezi toată discuția)