avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

In urma unui proces civil, o persoana a fost obligata s[ pl[teasca cheltuieli de judecata in cunatum de 4100 ron.
Executorul judecatoresc trimite notificare catre diverse banci pentru a pune poprire pentru suma de 9000 ron (in procesul verbal se detaliaya astfel sumel. 4100 ron cheltuieli de judecata, 480 onorariul executorului iar restul sumei reprezinta cheltuieli de executare respectiv 350 taxa de timbru, 4000 onorariu avocatsi inca ceva, nu mai retin exact)
Poate sa-mi explice cineva.
1. dupa investirea de catre instanta a titlului executoriu, nu era normal ca cel care a castgat procesul sa incerce pe cale amiabila sa obtina cheltuielile de judecata?
2. executorul judecatoresc nu este obligat potrivit legii sa incerce receuperarea pe cale amiabila a creantei?
3. executorul judecatoresc poate urmari debitorul pentru o suma mai mare decat cea prevazuta in hotararea judecatoreasca?

va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Narcizaa , utilizator 21:17, 17 August 2010
Nu vi se pare exagerata suma de 4000 ron onorariu avocat pentru aceasta faza, tinand cont bineinteles si de suma ce trebuie recuperata? Cum se explica atunci faptul ca pentru reprezentarea de catre acelasi avocat in cele trei faze ale judecatii(prima instanta, apel, recurs) sumele au fost de cateva ori mai mici?
In continuare consider ca este o greseala de calcul undeva.
Multumesc pentru raspunsuri
Va pot da exemple de cazuri in care instanetele au redus cunatumul onorariului de avocat> ex. creanta de 22500, onorariu avocat 5500 (multiple deplasari, acte efectuate, expertize etc, adica multa munca) pe care instanta il reduce la 3500 considernd aceasta suma suficienta si multumitoare.
Cred ca asta este solutia in speta mea, contestatie la executare cu solicitarea instantei sa reduca cuantumul onorariului avocatului.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
oana_cristia, utilizator
Intrucat si eu sunt avocat, nu imi permit sa fac absolut nicio apreciere asupra onorariilor percepute de colegii mei.
Nu agreez nici reducerea onorariului de catre instantele de judecata, tocmai pentru ca art 274 din codul de procedura civila prevede ca instantele pot sa reduca cuantumul onorariilor avocatiale atunci cand considera ca sunt exagerat de mari...fata de munca depusa de avocat. Ori, numai avocatul stie cate ore a lucrat pentru respectivul client, ceea ce face ca totul sa se reduca la o apreciere pur subiectiva din partea magistratului.
Din chiar ex dat de dvs reiese un onorariu in cuantum, de 16% din cuantumul sumei recuperate.
Av. Mihai Vaduva
Codul de procedura spune ca:
Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
In adresa de poprire se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine potrivit alin. 1 tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile incorporale ce i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit.
Adresa de infiintare a popririi va cuprinde numele si domiciliul debitorului persoana fizica ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si codul de identificare fiscala.
In ceea ce priveste onorariu puteti merge la executor si solicita documentele care atesta sumele.
Puteti face contestatie la executare dar daca sumele sunt dovedite mai bine folositi banii pentru stingerea obligatiilor decat sa achitati taxe de timbru pentru un litigiu fara prea mari sanse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita prin poprire alindobromir alindobromir solicit si eu, un raspuns urgent, la urmatoarea speta: am avut un credit la un ifn asupra caruia s-a instituit executare silita prin porpire de catre un ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salar pentru cheltuieli de judecatã Cristian Marian Cristian Marian Două procese pierdute de subsemnatul în instanță. Nu vreau să-i dau părții adverse toată suma o dată, pentru că aceste procese au fost ... (vezi toată discuția)
Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)