avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... actul sexual cu un minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

actul sexual cu un minor

in cazul actului sexual cu o ruda in linie dreapta sau frate si sora daca unul dintre ei nu a implint 15 ani este act sexual cu un minor in concurs cu incest?sau doar incest?
Eu asa cred , deoarece la infractiunea de incest nu exista agravante si nu se specifica nimic despre varsta, iar la actul sexual cu un mimor n u este nimic specificat privitor la rudenie. Ceea ce presupune ca sunt infractiuni de sine statatoare , aflate in concurs ideal, existand doar o aparenta de unitate infractionala, in realitate se comite o singura actiune. Insa faptuitorul va raspunde pentru 2 infractiuni, respectiv incest si act sexual cu un minor.
Discutia ar putea fi mai ampla, intrucat incestul este o infractiune asa numita bilaterala si ambii subiecti sunt autori. In speta, avem opersoana minora sub sub 15 ani .
este act sexual cu un minor.
Nu are cum sa fie act sexual cu un minor,daca amandoi erau minori la data savarsirii faptei.Daca sunt frate si sora ,este fara doar si poate incest.
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
andymaurul, utilizator
Actul sexual intre frate si sora este incest.Nu intra in concurs cu infractiunea de act sexual cu un minor.
Parerile si opiniile sunt diferite.
La infractiunea de act sexual cu un minor obiectul juridic este unul special si se refera la libertatea si inviolabilitatea sexuala a persoanei de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit 15 ani sau este intre 15 si 18 ani.
Obiectul material al acestei infractiuni il reprezinta corpul persoanei de sex diferit sau de acelasi sex care nu a implinit 15 ani sau se afla intre 15 si 18 ani, asupra caruia se exercita actul sexual de orice natura.
Elementul material al infractiunii de" Act sexual cu un minor", consta se realizeaza prin una sau alta din cele doua modalitati prevazute in art.198 alin.1 si 2: adica actul sexual de orice natura cu o persoana care nu a implinit varta de 15 ani; actul se realizeaza in acest caz cu consimtamantul victimei , fara constrangere morala sau fizica , dar acesta nu este un consimtamant valabil datorita varstei fragede, naivitatii si lipsei de experienta a victimei.
La infracţiunea de incest, de la art. 203 C. pen. prin incriminare se urmăreşte, pe de o parte, protejarea sănătăţii morale şi a bazelor familiei, iar pe de altă parte, sănătatea fiziologică şi fondul biologic al societăţii, valori încălcare prin realizarea relaţiilor sexuale între rude.
Luând în considerare dispoziţiile art 33 alin. b C.pen.atunci când o acţiune sau inacţiune săvârşită de aceeaşi persoană, datorită împrejurărilor în care a avut loc şi urmărilor pe care le-a produs, întruneşte elementele mai multor infracţiuni, se realizează un concurs ideal de infracţiuni, părăsindu-se domeniul unităţii de infracţiune.
Consider că soluţia reţinerii concursului ideal de infracţiuni ar fi în acord cu
cea a reţinerii concursului între viol şi incest pe care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adoptat-o printr-o decizie de admitere a unui recurs în interesul legii in anul 2008, dar si pe considerentele expuse mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Discutie pe tema incestului Cabinet Avocat Ionescu Cabinet Avocat Ionescu Buna seara ! Conform codului penal art.203 \"Raportul sexual între rude în linie directa sau între frati si surori se pedepseste cu închisoare de la 2 la ... (vezi toată discuția)
Incestul ContSters178374 ContSters178374 Buna seara tuturor! Sunt oarecum revoltata in privinta infractiunii de incest din art 203 C.pen si de cum a ales legiuitorul sa incrimineze aceasta ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste incestul sau nu? nicoleta_leta nicoleta_leta buna tuturor! http://www.mediafax.ro/social/noul-cod-penal-nu-incrimineaza-incestul-intre-adulti-4046693 dezbateam aseara acest subiect cu niste ... (vezi toată discuția)