avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cheltuieli deductibile
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cheltuieli deductibile

As dori sa stiu daca in cazul unei societati comerciale, benzina consumata de masina administratorului unic, se considera cheltuiala deductibila sau se retine 16% impozit?

De asemenea, daca puteti sa ma ajutati cu urmatorul caz:
Unul dintre asociati imprumuta firma cu 10.000 euro. Pe parcurs, firma incaseaza din servicii aprox 10.000 euro si vrea sa-i returneze asociatului. Pentru acesti 10.000 euro se plateste impozit pe profit? sau se considera ca firma e pe minus cu acea datorie? Cu alte cuvinte acel imprumut se considera o cheltuiala?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andra Denise Dinca , Avocat 19:11, 17 August 2010
Daca doriti sa deduceti acesti 10 000 Euro ca si cheltuieli, ei bine nu se poate.
Unul dintr asociati a adus un aport societatii, nu se considera ca a realizat un contract de imprumut cu aceasta. Eventual banii obtinuti ca si profit se vor transforma in dividente pentru acel asociat.

In ceea ce priveste bezina consumata, este necesar sa se intocmeasca un contract de comodat prin care sa se dea in folosinta masina catre beneficiar, respectiv societatea comerciala, cu titlu gratuit.
Abia apoi va puteti deduce aceste cheltuieli privind consumul benzinei. :)
Pai in urma unui contract de imprumut, acel asociat a imprumutat firma cu acea suma de bani. Ma intereseaza daca acei bani imprumutati se pot considera cheltuieli. Cu alte cuvinte, daca profitul firmei se calculeaza venit-cheltuieli-imprumut sau venit-cheltuieli si abia dupa ce se plateste 16% din acel profit, se va putea achita si acel imprumut al asociatului.

Referitor la benzina consumata: da, am facut acel contract de comodat. Ma intereseaza in cazul administratorului unic, daca aceste cheltuieli sunt integral deductibile sau se va opri 16% impozit din ele?
Cheltuielile privind benzina sunt integral deductibile.
Profitul firmei se calculeaza: venit- cheltuieli.
Nu puteti deduce si imprumutul de 10 000 Euro chiar daca exista un contract de imprumut cu aceasta societate.
Din cate am inteles in MO nr 286 si 249, scrie despre neductibilitatea combustibilului, sau poate nu citesc eu unde trebuie. Daca ati putea sa ma indrumati cu un text legislativ unde scrie ca sunt deductibile integral, v-as fi recunoscator.
-combustibilul sa fie destinat consumului pt. mijloace de transport marfa
sau autoturismelor pentru care nu exista limitari a dreptului de deducere descrise la art.21 alin 4) lit.t Cod fiscal
-bonul fiscal trebuie sa fie stampilat ,sa aiba inscrisa denumirea cumparatorului,nr.de inmatriculare a autovehicolului;
-foile de parcurs completate pentru justificarea consumului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate tva din bonurile de benzina elenadove elenadove buna ziua, dupa data de 01.05.2009 cheltuiala cu combustibilul pentru director, administrator firma este deductibila? se mai deduce tva? legea spune ca ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuiala combustibil mari.a mari.a Spuneti-mi va rog sub ce forma as putea sa decontez cheltuiala cu combustibilul unui angajat care vine cu masina personala la serviciu? Precizez ca ... (vezi toată discuția)