avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua,
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua,

Ce se intelege prin termenul ,,prescriptie extinctiva,,?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Mihai Pop, utilizator
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 17:49, 17 August 2010
Potrivit Decretul 167/1958 prin prescriptie extinctiva se intelege stingerea dreptului material la actiune prin curgerea unei perioade de timp, fata de care titularul dreptului trebuia sa exercite actiunea.

Spre exemplu, termenul general de prescriptie este de 3 ani, in cazul unui contract de imprumut, creditorul va putea exercita dreptul la executare silita numai in acest interval de 3 ani, calculati de la data efectuarii ultimei plati de catre debitor. Dupa trecerea celor 3 ani se considera ca dreptul creditorului s-a prescris, astfel ca nu isi mai poate recupera creanta pe calea justitiei.

In speranta ca am reusit sa fiu suficient de clara :)
Ultima modificare: Marți, 17 August 2010
Andra Denise Dinca, Avocat
Prescripția extinctivă este acel mod de transformare a raportului juridic civil constând în stingerea dreptului de realizare silită a obligației civile corelative din cauza neexecutării lui în termenul stabilit de lege.
Prescripția extinctivă stinge numai dreptul material la acțiune, nu însuși dreptul subiectiv civil.
Decretul lege 167/1958 defineste prescriptia extinctiva,ca fiind dreptul la actiune avand un obiect patrimonial care se stinge prin prescriptie daca nu a fost exercitat in termenul stabilit de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificari plata sau somatii! FLAVIA VLAD FLAVIA VLAD doresc sa stiu daca notificarile de plata sau somatiile de plata de la firmele de recuperare pot intrerupe termenul de trei ani de prescriptie exintiva? ... (vezi toată discuția)
Notificare bendeac bendeac in cazul unui contract ce constituie tiitlu executoriu : 1)Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei , deci dupa inceperea procedurii de executare ... (vezi toată discuția)
Executare silita FLAVIA VLAD FLAVIA VLAD in cat timp de la neplata debitului firmele sau bancile nu mai au dreptul sa te actioneze in judecata? in cat timp se prescrie datoria conform legii? (vezi toată discuția)